В края на месец май МИГ Балчик-Генерал Тошево“ ще бъде

...
В края на месец май МИГ Балчик-Генерал Тошево“ ще бъде
Коментари Харесай

МИГ „Балчик-Генерал Тошево“ организира два фестивала в края на май

В края на месец май МИГ „ Балчик-Генерал Тошево “ ще бъде хазаин на два фестивала под надпис „ Традиции и нововъведения в производството и промотирането на локални и био артикули “: на 25 май в град Балчик, а на 26 май в град Генерал Тошево. Събитията се провеждат по план „ Еко кошница, апелирам “. МИГ „ Балчик-Генерал Тошево “е сътрудник по плана, дружно с пет словенски и още два български МИГ-а - МИГ „ Тунджа “, МИГ „ Елхово – Болярово “. Гости на фестивала ще бъдат шестдесет представителя на партньорските локални инициативни групи от Словения и България, общински съветници от двете общини, членове на Управителния съвет на МИГ „ Балчик-Генерал Тошево “, жители, посетители и аграрни и био производители от района.

Програмата на фестивалите планува показване на локални производители и локална храна.

Фестивалът в Балчик ще бъде открит в 12.30 часа в ТИЦ Мелницата. След къса музикална стратегия, готова от самодейните художествени сформира към НЧ „ Васил Левски-1959 “-град Балчик, гостите ще дегустират типични локални ястия и добруджански специалитети, приготвени от читалищата НЧ „ Васил Левски-1959 “-гр. Балчик, НЧ „ Йордан Йовков-1941 “-село Змеево, НЧ „ Просвета-1900 “-село Соколово и НЧ „ Христо Смирненски “ -село Сенокос.

На крайбрежната алея, в границите на първия за годината фермерски пазар, производители от района ще изложат своите артикули. Към тях ще се причислят и производители МИГ „ Тунджа “, МИГ „ Елхово – Болярово.

Фестивалът в Генерал Тошево ще бъде открит в 12.00 часа на централния площад с одобрение от кмета на общината Валентин Димитров и музикална стратегия, готова от самодейните художествени сформира към читалище „ Светлина-1941 “. Производители от района ще показват своите артикули на Фермерския пазар в центъра на града.

За гостите от партньорските МИГ фестивалът ще продължи в ресторант „ Добруджански парадайс “. Там те ще имат опция да дегустират типични локални ястия, готови от читалищата на община Генерал Тошево: НЧ „ Светлина-1941 “, НЧ „ Стефан Караджа-1941 “- селоЧернооково, НЧ „ Отец Паисий 1897 “-село Спасово; НЧ„ Дора Габе-1940 “-село Дъбовик, НЧ „ Йордан Йовков 1941 “-село Росица, Пенсионерски клуб „ Добруджански славеи “- Г.Тошево.

По време на своя престой участниците от партньорските МИГ ще посетят Агро-Био центъра към МИГ „ Балчик-Генерал Тошево “, построен в границите на проекта; ще се срещнат с производствата на „ Еко Агро “ АД и „ Скития “ЕООД, а за край ще дегустират вино в Кралската маза в Балчик.

Проект „ Еко кошница, апелирам “ се извършва по отношение на Административен контракт РД № 50-54 от 17.03.2023 година по 19.3 „ Подготовка и осъществяване на действия по съдействие на локални инициативни групи “ на мярка 19 „ Водено от общностите локално развиване “. Основната цел на плана е приобщаването на производители и преработватели, които отглеждат, преработват и употребяват здравословни локални и органични храни, както и други зантересовани страни от териториите на партниращите МИГ към задачите на тактиката на Европейски Съюз „ от фермта до трапезата “, подкрепяща развиването на обективна, здравословна и екологично чиста хранителна верига.

Координатор на плана е инж. Росица Попова – изпълнителен шеф на МИГ „ Балчик-Генерал Тошево “. Тази самодейност ще даде по-голяма видимост и поддръжка за локалните производители и преработватели на чисти артикули под мотото „ Избираме локалното произвеждане “.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР