В края на май в горещ Йерусалим е жега. Жега

...
В края на май в горещ Йерусалим е жега. Жега
Коментари Харесай

В контраст с баловете у нас: 18-годишните в Израел положиха клетва

В края на май в парещ Йерусалим е горещина. Жега е и в директния, и в преносния смисъл на думата. На метри от Божи гроб и Стената на рева въоръжени 18-годишни девойки и момчета се събират на групи в един от най-тържествените моменти в живота си - денят да положат клетва в армията настъпи.

Няма унили физиономии, няма възражения или протестиращи: от лицата на младежите струи само убеденост и възприятие за общественост. Само туристите ги гледат втренчено и в незнание какво се случва. Види се, паниката не е от неприятно - няма напрежение, сигнал за паника или евентуална терористична заплаха. Въоръжени младежи прииждат на вълни, че и се усмихват гордо дори. Те си знаят от дребни - завършат ли учебно заведение - право в казармата.

В Израел военната работа е наложителна за всички: както за дамите, по този начин и за мъжете. Всеки, без изключение, би трябвало да извърши дълга си към родината. В групата влизат и евентуални холивудски звезди като " Мис Израел " Гал Гадот и бъдещата олимпийската шампионки по художествена гимнастика Лина Ашрам. И двете са били на работа в армията и настояват, че това единствено им е помогнало в построяването им като персони и експерти. А холивудски продуценти на топ екшън продукции не престават да влизат в борба за сцена с Гадот.

На работа в Израелските отбранителни сили подлежат всички здрави мъже от 18 до 29 години и дами от 18 до 25. Всеки, който не е извършил задължението до уречената възраст, се преследва от закона и единствено по преценка на военните управляващи отбива военната си работа на по-късен стадий. В Израел военната работа е 24 месеца за дамите и 36 месеца за мъжете. Освободени от нея са единствено ултрарелигиозните евреи, израелските араби, всички неевреи, бременните или омъжени дами. Изключение се прави в редки случаи, в които времетраенето на службата за девойките е редуцирано до няколко месеца. До навършването на 42-рата си година всички мъже подлежат на едномесечен ресурс всяка година, а дамите – до навършването на 24-годишна възраст.

Такава в резюме е онази другата, другата действителност в Близкия Изток - надалеч от суетата и празненство настроението, на които се радват българските зрелостници.

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР