В края на май програмата на РЦСИ Топлоцентрала предлага изключително

...
В края на май програмата на РЦСИ Топлоцентрала предлага изключително
Коментари Харесай

Топлоцентрала представя дебютната си продукция по хореография на Саша Валц и музика на Тери Райли -

В края на май програмата на РЦСИ Топлоцентрала предлага извънредно многообразие от изпълнителски формати, осъществени на международната пробна сцена, както и обществени взаимоотношения в синхрон с задачата на центъра да дава еднакъв достъп на хора в затруденено и/или маргинализирано състояние, разширявайки обществения диалог за техните потребности и фантазии.

Май е и месецът, в който Топлоцентрала демонстрира своята първа продукция - танцовият пърформанс “In C ” по музика на Тери Райли и хореография на Саша Валц. Той ще бъде изигран от 12 български танцьори, които през последните месеци работят по хореографията с Орландо Родригез от танцовата компания Саша Валц & Гости.

Компанията, която поражда в Берлин през 90-те години на 20 в. и през днешния ден е определяна като една от най-важните танцови институции на града, дебютира у нас по покана на Гьоте-институт България през ноември 2021 година, за покаже за първи път Голямата сцена на Топлоцентрала. “Така партньорството ни със Саша Валц & Гости, както и цялостната поддръжка от Гьоте-институт България, без която то нямаше да се случи, откриха нов небосвод във опцията тук да бъде продуцирана и осъществена българската премиера на “In C ” ” - споделя Веселин Димов, шеф на РЦСИ Топлоцентрала.

" In C " е пробен, непрекъснато разрастващ се развой, който премисля работния метод на Саша Валц & Гости и разговора сред танца, музиката и пространството. Компанията изследва опциите за гъвкава художествена продукция във времена на пандемия и живописен продан оттатък националните граници. Партитурата на " In C " се състои от 53 музикални фигури и се чете като театрални инструкции за музиканти, в тази ситуация - танцьори.

" Резултатът е динамична игрова система, формирана от 53 фигури на придвижване за структурирана импровизация с ясни правила и закони. Дължината на парчето и броят на музикантите и танцьорите са променливи. " In C " е демократична партитура, тъй като дава независимост на обособените танцьори в ансамбъла: един пърформанс за това да изразиш своята характерност в група, а не просто да си част от нея като обособен субект. " - споделя самата Саша Валц.

Билети за “In C ” могат да бъдат закупени в мрежата на

Между 10 и 19 май Топлоцентрала се трансформира в една от сцените на Международния фестивал за актуален танц и пърформанс “Антистатик ” със спектаклите “Странни непознати тела “ на Зуфит Симон (Германия) и „ Голдбергови вариации “ на Михил Вандевелде (Белгия), “WO MAN ” на Марион Дърова с премия ИКАР за 2021 и “Преди края… (на света) “ на Ива Свещарова и Вили Прагер с номинация за ИКАР за 2022, както и други основни заглавия.

Освен “Антистатик ”, този месец в Топлоцентрала гостуват австралийският актьор Израел Алони, който със соло спектакъла си “My Body, My Nation ” се пробват да покажат тялото отвън наложените му рамки. Спектакълът е 18+. Билети могат да бъдат закупени в.

На 26-и май Голямата сцена на Топлоцентрала ще покаже и моно спектакъла по текст на знаковия италиански режисьор Марио Биаджини в осъществяване на Агнешка Казимерска, а на 31 май още веднъж там ще забележим на световноизвестния ирландски драматург и режисьор Мартин Макдона. И двете представления се реализират от съдружие “Мултикулт ”.

Билети в мрежата на Eventim - за “ Приказките на Кейти ”, за “ От тъмно по-мрачно ”.

РЦСИ Топлоцентрала ще изпрати месеца дружно с фондация „ Министерски съвет – Мога Сам “ и Plan to Be Generator, които от 10:00 до 21:30 ч. на 29 май ще отбележат Световния ден на множествената склероза (30 май) с благотворителната си 1-дневна акция.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР