В края на май миналата година стана известно, че на

...
В края на май миналата година стана известно, че на
Коментари Харесай

Пекин предпочете Ашхабад пред Москва - стартира газопровод от Туркменистан, бави "Силата на Сибир-2"

В края на май предходната година стана известно, че на мястото на " Силата на Сибир-2 " с потенциал 50 милиарда кубически метра Китай реши да даде приоритет на нов газопровод от Туркменистан.
 
Въпреки че туркменският газ е с 30% по-скъп от съветския газ, а договарянията за отстъпка с Ашхабад не дадоха резултати, Пекин даде зелена светлина на плана за линия D, който ще внася 30 милиарда кубически метра годишно от Туркменистан. Това заяви Ройтерс като се базира на свои източници.
 
Строителството на газопровода " Силата на Сибир-2 " до Китай, който Русия планираше да стартира през първото тримесечие на 2024 година, може да бъде отсрочено, написа The Financial Times, базирайки се на управлението на Монголия, през чиято територия би трябвало да премине газопроводът.
 
Русия и Китай към момента не са постигнали единодушие по основни елементи от плана, съобщи монголският министър председател Лувсаннамсрайн Оуюн-Ердене. " Тези две страни към момента се нуждаят от време, с цел да проведат по-подробни стопански изследвания ", сподели той.
 
Според премиера рекордните международни цени на газа през последните две години са усложнили договарянията. " Китайската и съветската страна към момента вършат калкулации и оценки, работейки върху икономическите изгоди ", сподели Оуюн-Ердене.
 
На 25 януари съветският вицепремиер Александър Новак съобщи, че времето за построяването на " Силата на Сибир-2 " и неговите съществени технико-икономически индикатори ще бъдат дефинитивно избрани " след подписването на обвързващи съглашения с китайските сътрудници ".
 
Нов контракт с Китай е обезверено нужен на " Газпром ", който загуби европейския пазар и загуби повече от половината от износа си след нахлуването на Русия в Украйна. Изпомпването на газ в Европа е спаднало до най-ниското си равнище от последните години на Съветския съюз.
 
 Газпром, съветски природен газ Газпром, съветски природен газ Източник: Depositphotos
" Газпром " също беше заставен да понижи производството с съвсем една трета, което е рекордна стойност в историята му. Компанията очакваше да пусне в употреба " Силата на Сибир-2 " до 2030 година.
 
Миналата година военнопрестъпникът Владимир Путин се срещна два пъти с китайския президент Си Дзинпин в опит да го убеди да се съгласи с план, за който Кремъл упорства повече от седем години, само че и двата пъти договарянията не приключиха с нищо.
 
 Владимир Путин и Си Цзинпин Владимир Путин и Си Цзинпин Източник: Прессекретариат на Президента на РФ
 
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР