В края на мандата си Центърът за градска мобилност /ЦГМ/

...
Коментари Харесай

Ставрев: ЦГМ иска да сключи скандална обществена поръчка за 5.9 млн. лв

В края на мандата си Центърът за градска подвижност /ЦГМ/ планува да подпише социална поръчка на стойност 5,9 милиона лв. със единствено един претендент макар общественото неодобрение, довело до прекратяването ѝ. Това сигнализира общинският консултант Симеон Ставрев от „ Продължаваме Промяната-Демократична България-Спаси София “ /ПП-ДБ-СС/, който прецизира, че ЦГМ сами са прекратили поръчката . След обжалването на единствения претендент пред Комисията за отбрана от конкуренцията /КЗК/ обаче органът отсъжда в негова изгода и поръчката е обновена .

„ Скандалната социална поръчка е за 5.9 млн. лева без Данък добавена стойност. Изискванията към нея са толкоз ограничаващи, че единствено дребен брой компании в България могат да ги покрият. Под дългото заглавие на поръчката „ Дигитализация на съществуващи услуги … за ръководство и надзор на паркирането на ППС … “ на практика стои желанието да се вкарат още пари в програмен продукт и хардуер за надзор и таксуване на паркирането в града. Дори не е ясно каква е изгодата за софиянци от услугите, които ще получи ЦГМ от тази социална поръчка “ , разяснява Ставрев.

Общинският консултант прибавя, че претендентът „ Смарт паркинг Солюшън “  е обединяване сред „ УЕСТ АУТО ДИДЖИТЪЛ ЕООД “ и „ ЮПАСС “ АД. Именно „ ЮПАСС “ АД стои зад приложението за телефон „ URBO Parking “, което разрешава почасово паркиране в София. Ставрев показва, че на процедура ЦГМ към този момент работи с претендента за публичната поръчка на стойност 5.9 млн. лева Той подлага на критика и решението на Комисия за защита на конкуренцията, чийто ръководител Юлия Ненкова е майка на депутата от ГЕРБ Александър Ненков .

„ Не разбирам по какъв начин решението на Комисия за защита на конкуренцията е в защита на конкуренцията, откакто отсъжда в интерес на претендент, който на практика няма никаква конкуренция и се състезава самичък със себе си. Мандатът на госпожа Ненкова беше продължен от Народното събрание с две години до лятото на 2023-а година. Тогава Демократична България изиска несъгласие на президента, който не го наложи “, припомня Ставрев.

Общинският консултант сигнализира още, че след края на уговорката към ЦГМ изпълнителят просто ще прекрати „ услугата си “, а в ЦГМ няма да остане нищо с изключение на изхарчени средства . Според Ставрев ЦГМ не пази публичния интерес , а продължаващият блокаж на Столичния общински съвет може да остави актуалното управление отпред даже след приключването на мандата му.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР