В края на летния сезон хотелиери и туроператори по Южното

...
В края на летния сезон хотелиери и туроператори по Южното
Коментари Харесай

Хотелиерите отчитат 10% ръст на почиващите по Южното Черноморие

В края на летния сезон хотелиери и туроператори по Южното Черноморие регистрират към 10% растеж на туристите спрямо предходната година. Според данни на Евростат, България се подрежда измежду петте водещи европейски страни по растеж на туристически нощувки.

За интервала април - юни и са регистрирани над 2 200 000 туристически регистрации в категоризирани места за настаняване. Очакваните прогнози за по-дълъг летен сезон обаче не се сбъднаха, защото някои от хотелите на юг затвориха още през септември.

По-кратък от упованията и по-силен от миналогодишния - по този начин в резюме разказват представителите на сектора летния туристически сезон на юг по морето.

" Данните сочат, че може би с към 5-10% броят на нощувките ще бъде по-голям по отношение на предходната година. Отчетлив растеж може да се каже, че имаше на английските туристи тази година. Немският пазар несъмнено отсъстваше ", разяснява пред Българска национална телевизия Теодор Пастарманджиев, хотелиер.

Увеличеният брой туристи няма да увеличи приходите за бизнеса, считат хотелиери.

" По-скоро огромните разноски най-вероятно ще изядат по-голямата част от облагата. В нашия бранш отчетливо заплатите за последните 2-3 години се усилиха тук-там и със 100%. Така че преди всичко разноските за труд, на второ място разноските за всички хранителни артикули, всички консумативи ", изясни Пастарманджиев.

От сектора регистрират и покачване на нискобюджетните туристи, които и в този момент се възползват от по-ниските цени в курортите. Някои от хотелите в " Слънчев бряг " ще посрещат туристи до месец октомври. В същото време друга част от местата за настаняване са празни отпреди седмица поради липса на личен състав. "

Част от чиновниците в хотелите, чиито визи са изтекли преди края на сезона, принудиха притежателите да затворят по-рано. Част от туристите от един от затворилите хотели в " Слънчев бряг " трябваше да се реалокират в различен, който работи.

" Аз затворих заради обстоятелството, че 80% от моя личен състав е от чужбина. И за 5 индивида в хотела, и за 300 индивида личният състав е еднакъв ", сподели Веселин Налбантов, зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

В по-малките курорти на юг като Приморско към момента има работещи хотели, които от началото на лятото са цялостни на 100%.

" Около 50% от туристите са българи. Повишение в цените по отношение на предходната година имаше. Налагаше се да се вършат предложения в последния миг. Това е може би е минусът в този летен сезон ", сподели Владимир Маринов, туроператор.

А туроператори към този момент започнаха с ранните записвания за идващия летен сезон.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР