В края на култовата класика на Дейвид Финчър от 1999

...
В края на култовата класика на Дейвид Финчър от 1999
Коментари Харесай

Китай цензурира култовия Боен клуб

В края на паметната класика на Дейвид Финчър от 1999 година " Боен клуб ", безименният повествовател, изигран от Едуард Нортън, убива въображаемото си алтер его (Брад Пит), след което става очевидец на детонацията на здания - мечтаното от героя разрушение на актуалния свят е в ход.

Повече от 20 години по-късно това анархистко и антикапиталистическо обръщение получава ново видоизменение с китайски характерности.



Във версията, неотдавна налична на платформата за стрийминг Tencent Video, повествовател убива Тайлър Дърдън (Брад Пит), само че сцената на експлодиращата постройка е сменена с черен екран и надписи: " Полицията бързо разбра целия проект и арестува всички нарушители, сполучливо предотвратявайки бомбата да експлодира. "

Добавя се, че Тайлър - плод на въображението на разказвача - е изпратен в психиатрична клиника за лекуване и по-късно е изписан. Щастлив и спретнат край, какъвто единствено китайците умеят да вършат.



Не е ясно дали държавната цензура е поръчала различния край или продуцентите на истинския филм са създали измененията сами, само че сме склонни да имаме вяра, че по-скоро държавното управление има пръст в тази работа.

Цензурата не е нова процедура в Китай и културните артикули постоянно се употребяват като принадлежности за разпространение на публичните полезности. Степента на модериране на наличието - изключително когато става въпрос за задграничен артикул - постоянно може да бъде тежка.

Каквато и да е повода, промененият край провокира изумлението на доста ценители, които явно са гледали истинската версия на пиратски копия. Те показаха възмущението си в обществените мрежи, че хубавият филм безусловно е унищожен с сходен край.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР