В края на изминалия период в някои райони от страната

...
В края на изминалия период в някои райони от страната
Коментари Харесай

Тръгва гроздоберът на бели винени лозя

В края на миналия интервал в някои региони от страната паднаха превалявания сред 10-30 л/кв.м, които усъвършенстваха изискванията на почвената влага. Но поради продължителното лятно засушаване, те бяха без изключително значение за част от късните аграрни култури, които прибързано завършиха развиването си. Градушка пък унищожи зеленчуковите посеви навън в редица села в Пловдивска област.

През идващия седемдневен интервал вегетационните процеси при селскостопанските култури ще протичат при средноденонощни температури към климатичните правила. През по-голямата част от интервала агрометеорологичните условия ще се дефинират от неустойчиво време с превалявания в доста региони от страната, предвиждат агрометеоролозите от Национален институт по метеорология и хидрология. В Пловдив и района дъжд се чака само в сряда. Най-високите дневни температури са през днешния ден - 27 градуса, а до края на седмицата живакът ще е в границите 23-25 градуса.

При късните хибриди царевица ще протича млечна зряла възраст, а при среднокъсните - восъчна зряла възраст. В огромна част от полските региони на страната при слънчогледа ще се следи техническа зряла възраст (при реколтиране на семената оптималната мокрота за дълготрайно и безвредно предпазване на продукцията би трябвало да е 8-9%). Ранните бели винени сортове ще доближат софтуерна зряла възраст.

В регионите, където се чакат превалявания (Западна и Централна България и тук-там в североизточните райони) почвените влагозапаси в орния пласт ще се усилят и ще се основат условия за по-качествено осъществяване на дълбока оран и предсеитбени почвообработки на полетата, планувани за засяване със зимна рапица. В края на август стартира да тече оптималният агротехнически период за сеитба на маслодайната просвета.

Честите валежи ще лимитират опциите за осъществяване на растителнозащитните пръскания при зеленчуковите култури за късно есенно произвеждане.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР