В края на годината винаги е време за равносметки. Обръщайки

...
В края на годината винаги е време за равносметки. Обръщайки
Коментари Харесай

Рибата Уаканда, морски охлюви, Trembleya altoparaisensis и колко нови растения и животни откриха учените през 2019 г.

В края на годината постоянно е време за равносметки. Обръщайки взор към науката и нейните достижения през 2019 година, нашето любознание провокира описът с новооткритите растения и животни.

Техният брой за 2019 година е 71. Сред тях има 17 риби, 15 влечуги, осем цъфтящи растения, шест морни охлюва, пет паякообразни, четири змиорки, три мравки, две оси, мъхове, корали и гущери.

Те са открити във всички точки на планетата - от най-дълбоките морски дълбини до най-горещи пустини. През пет континента и три океана учените откриват невиждани до момента форми на живот.

Рибата с котешки очи

Едно от най-интересните открития на учените е рибата Уаканда, кръстена на измислената страна от кино лентата на Marvel " Черната пантера ". Тя е дълга едвам шест сантиметра, само че има доста красива багра.
Среща се на дълбочина 60 метра под повърхността на океана край крайбрежията на Танзания. Открита е от учени от Сидни в така наречен " зона на здрача ", която е доста едва осветена и цялостна с коралови рифове. Там риби е мъчно да бъдат открити. А новооткритата е изследвана под микроскоп, с цел да се потвърди, че е друг тип от своите събратя, срещащи се в този регион.

Морските охлюви са други забавни създания, от които са открити нови шест типа за последните 12 месеца. Те съставляват интерес за науката поради това, че имат навика да имитират цветовете на останалите морски създания в обкръжението си.

В хърватски пещери пък е намерено транспарантно, осемкрако творение, получило името Lola konavoka.

Рядкото цъфтящо растение с бели цветове Trembleya altoparaisensis е най-интересното научно изобретение измежду растенията за 2019 година Неговото разкриване се оказва сложна задача, тъй като то непрекъснато се движи.

Тези придвижвания на растения са обусловени от климатичните промени, които ги карат да търсят по-добри условия на живот, написа Daily Mail.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР