В края на февруарит, когато САЩ и техните съюзници отприщиха

...
В края на февруарит, когато САЩ и техните съюзници отприщиха
Коментари Харесай

Въпреки всички усилия на Запада - руската хазна е препълнена с приходи от суровини

В края на февруарит, когато Съединени американски щати и техните съдружници отприщиха вълна от наказания против Русия , президентът Джо Байдън застана в Белия дом и съобщи, че желаят да нанесат " мощен удар по военната машина на Путин ".

Но на стотния ден от война та в Украйна тази машина към момента е в цялостна подготвеност. Русия е задвижвана от поток от парични средства, който може да доближи приблизително 800 млн. $ дневно през тази година - и това е единствено сумата, която  получава за нефт и газ.

В продължение на години Русия действаше като голям суровинен супермаркет, който продаваше това, от което ненаситният свят се нуждаеше: Не единствено сила, само че и пшеница, никел, алуминий и паладий. Нахлуването в Украйна накара Съединени американски щати и Европейския съюз да премислят тези връзки. Това лишава време, въпреки че тази седмица Европейски Съюз направи още една стъпка, като създаде компромисно съглашение за вноса на съветски нефт, написа Bloomberg.

Русия надалеч не е наранена от наказания те, които я трансфораха в парий в развития свят. Корпоративните колоси избягаха, като доста от тях се отхвърлиха от активи за милиарди долари, а стопанската система се насочва към дълбока криза. Но към този момент Путин може да пренебрегне тези вреди, тъй като хазната му е претъпкана с доходи от първични материали , които станаха по-доходоносни от всеки път, с помощта на скока на международните цени, провокиран частично от война та в Украйна.

Дори и някои страни да спрат или последователно да прекратят покупките на сила, приходите на Русия от петрол и газ ще бъдат към 285 милиарда $ през тази година, съгласно оценки на Bloomberg Economics, основани на прогнози на Министерството на стопанската система. Това ще надвиши цифрата за 2021 година с повече от една пета. Ако се прибавят и други първични материали , това ще компенсира повече от 300 милиарда $ в задгранични запаси, замразени като част от наказания те.

Лидерите на Европейски Съюз знаят, че би трябвало да спрат да купуват от Русия и индиректно да финансират опустошителна война на прага на Европа. Но при цялата тази амбициозност националните държавни управления също по този начин знаят, че ще има последствия за личните им стопански системи.

Тази седмица те се съгласиха да продължат да ползват частична възбрана на съветския нефт, проправяйки пътя за шестия пакет от наказания след седмици на пазарлъци и разделяне.

" Винаги има политически ограничавания за потреблението на наказания ", споделя Джефри Шот, старши теоретичен помощник в института " Питърсън " във Вашингтон. " Искате да аргументите оптималната болежка на задачата си и да сведете до най-малко болката на гласоподавателите си вкъщи, само че за жалост това е по-лесно да се каже, в сравнение с да се направи ".

В Съединени американски щати формалните лица разискват способи за усилване на финансовия напън, като вероятно оказват помощ за налагане на таван на цената на съветския нефт или наложат наказания на страни и компании, които към момента търгуват с съветски предприятия, на които са наложени ограничавания. Подобни вторични наказания обаче провокират надълбоко разделяне и рискуват да влошат връзките с други страни.

Съединени американски щати към този момент не разрешиха съветския нефт, само че Европа постепенно се освобождава от тази взаимозависимост. Това дава на Москва време да откри други пазари - като да вземем за пример колосите Китай и Индия - с цел да ограничи възможните вреди върху приходите от експорт и финансовия си запас.

Това значи, че парите се вливат в сметките на Русия , а финансовите данни непрекъснато припомнят на Запада, че е нужна трагична смяна. По данни на Международната организация по енергетика единствено приходите от експорт на нефт са се нараснали с 50% по отношение на миналата година. През първото тримесечие най-големите производители на нефт в Русия са осъществили най-високата си обща облага от съвсем десетилетие насам, сочат оценките на основаната в Москва компания SberCIB Investment Research. А износът на пшеница продължава - на по-високи цени - защото наказания те против съветското селско стопанство даже не се разискват, тъй като светът се нуждае от нейното зърно.

Излишъкът по настоящата сметка - най-широкият измерител на търговията със артикули и услуги - се усили повече от три пъти през първите четири месеца на годината и доближи съвсем 96 милиарда $. Тази цифра, която е най-високата най-малко от 1994 година насам, отразява основно скока на цените на първични материали те, макар че спадът на вноса под тежестта на интернационалните наказания също е фактор.

Рублата се трансформира в още един знак, употребен от Путин, с цел да показва своята мощ. След като Байдън я назова " парчета ", когато в началото се срина в отговор на наказания те, от този момент тя е подкрепяна от Русия , с цел да се трансформира в най-добре представящата се валута в света по отношение на $ тази година.

Путин също по този начин се пробва да употребява позицията на Русия като суровинна суперсила. На фона на опасенията за дефицит на храни той съобщи, че ще позволи износа на зърно и торове единствено в случай че наказания те против страната му бъдат анулирани.

" Ако задачата на наказания те е била да се спре съветската войска, тя не е реалистична ", споделя Янис Клуге, старши помощник за Източна Европа и Евразия в Германския институт за интернационалните връзки и сигурност в Берлин. " Тя към момента може да финансира военните старания, към момента може да компенсира някои от вредите, които наказания те нанасят на популацията ѝ ".

Един от огромните пропуски в наказания те против Русия е готовността на други страни да продължат да купуват нефт, въпреки и с отстъпка в някои случаи.

Индийските рафинерии закупиха повече от 40 млн. барела съветски нефт сред началото на нашествието в Украйна в края на февруари и началото на май. Това е с 20% повече от руско-индийските потоци за цялата 2021 година, съгласно калкулации на Bloomberg въз основа на данни на комерсиалното министерство. Рафинериите търсят частни покупко-продажби вместо обществени търгове, с цел да получат съветски барели по-евтино от пазарните цени.

Китай също укрепва енергийните си връзки със страната, като си обезпечава по-евтини цени, купувайки нефт, който се заобикаля на други места. Китай усили вноса и води договаряния за попълване на стратегическите си ресурси от недопечен нефт с съветски. А някои продавачи на съветски петрол и въглища се пробваха да улеснят китайските купувачи, като позволиха покупко-продажби в юани.

" По-голямата част от света не взе участие в налагането на наказания ", споделя Вутер Якобс, създател и шеф на Центъра за артикули и търговия " Еразъм " към университета " Еразъм " в Ротердам. " Търговията ще продължи, потребността от горива ще е налице " и купувачите в Азия или Близкия изток ще се засилват, споделя той.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР