В края на февруари двама български евродепутати - Емил Радев

...
В края на февруари двама български евродепутати - Емил Радев
Коментари Харесай

Иска ли ЕС да наложи регистрираните партньорства в България

В края на февруари двама български евродепутати - Емил Радев (ГЕРБ, Европейска национална партия) и Ангел Джамбазки (ВМРО, Европейски консерватори и реформисти) се оповестиха срещу вероятността Европейският съюз да наложи въвеждането на записаните партньорства в България.

Поводът за думите им бе признато предишния месец от Комисията по правни въпроси в Европейския парламент предложение да се насочи вербален въпрос към Европейската комисия за включване на записаните партньорства в обсега на регламента " Брюксел IIa ". Този правилник визира трансграничните случаи, свързани с признаването и осъществяването на решения по брачни каузи и каузи, свързани с родителската отговорност. Предложението е импортирано от Групата на социалистите и демократите в Комисията по правни въпроси и е признато с 13 против девет гласа.

И по този начин, какво значи това предложение и имат ли съображение терзанията на двамата евродепутати?

Опасенията

В изявлението си Емил Радев акцентира, че е неприемливо " европейското законодателство да влияе на националните разпореждания в региона на материалното фамилно право ". " Европейски Съюз няма такива пълномощия и за жалост този въпрос се повдига още веднъж и то по неприемлив метод ", упорства евродепутатът, съгласно който единствено българският парламент може да одобри такова законодателство.

Ангел Джамбазки пък се афишира в отбрана на българската фамилна традиция, която по думите му " допуска, а българското законодателство открива на конституционално равнище бракът като непринуден съюз сред мъж и жена ". " Категорично не одобрявам никаква интервенция от който и да е било, както и напън над България в посока на приемане и легализиране на фактическото общуване. Това ще докара до правна неустановеност, ще породи имуществени и наследствени проблеми, и е в контраст с традициите на българското общество ", упорства Джамбазки.

Какво е " Брюксел IIa "

Регламентът " Брюксел IIa " има за цел да помогне на интернационалните двойки при разрешаването на разногласия, свързани с повече от една страна, в случаи на бракоразвод и попечителството над децата им. Той се отнася до подготвеност, признание и осъществяване на правосъдни решения.

Регламентът дефинира няколко неща: правила за това кой съд дава отговор за решаването на брачни въпроси и евентуалната отговорност при разногласия, в които взе участие повече от една държава; правила, които улесняват признаването и осъществяването на правосъдни решения, издадени в една страна от Европейски Съюз, в друга такава; процедура за разрешаване на случаи, в които родител отвлича дете от страна от членка и го води в друга страна.

Той се ползва за цивилен каузи, в които взе участие повече от една страна, и които са свързани с бракоразвод, законна разлъка, оповестяване на нищожността на брак и всеки аспект, обвързван с родителска отговорност (например настойничество и право на персонални отношения). Една от главните му цели е да подкрепя правото на децата на контакт и с двамата родители, даже в случай че те са разграничени или живеят в разнообразни страни от Европейски Съюз.

Според регламента не съществува общо предписание за компетенцията по брачни въпроси. Вместо това, с цел да се дефинира страната от Европейски Съюз, в която съдилищата имат право да издават решения по даден случай, регламентът показва няколко различни учредения за компетентност съгласно националността на съпрузите или тяхното всекидневно местопребиваване.

Регистрираните партньорства

Има няколко страни от Европейски Съюз, в които партньорството може да бъде публично прието без да се подписва брак, а под формата на цивилен съюз или записано партньорство. Всички страни, които позволяват сключването на бракове сред хора от един и същи пол, като цяло признават записаните партньорства на еднополови двойки, подписани в други страни.

В страните, които не позволяват брак сред лица от еднакъв пол, само че са въвели записано партньорство под една или друга форма, сходен брак, подписан в чужбина, нормално дава същите права като записаното партньорство.

Има огромни разлики в тази област сред обособените страни от Европейски Съюз, като някои от тях се отнасят до опцията за встъпване в такива съюзи, правата, които те дават, и това дали дадена страна признава този тип съюзи, подписани в чужбина.

Какво желаят евродепутатите

На въпрос на " Дневник " дали е в компетенциите на Европейски Съюз да постанова посредством този правилник правила за хомосексуалните бракове, от Комисията по правни въпроси в Европарламента обясниха, че това е пълномощие на националните управляващи и регламентът не постанова правила в тази област.

В случая става дума да се разиска с Европейската комисия по време на пленарно съвещание в Европарламента опцията за разширение на обсега на регламента, тъй че да включва и записаните партньорства. Все още няма дата за сходен спор, нито пък документално предложение по въпроса, защото той е на доста начален стадий. Затова е рано да се каже по какъв начин ще се ползва едно такова уголемение, в случай че бъде признато, прецизират от Европейския парламент.

В известие на уеб страницата на институцията се показва, че въпреки регламентът да съдържа единни правила за подготвеност при бракоразвод, законна разлъка и заличаване на брака, както и при разногласия за родителската отговорност в трансгранични случаи, той не урежда раздялата или унищожаването в случаите на регистрирани партньорства.

Отбелязва се, че 19 страни членки на Европейски Съюз дават опция на двойките да подписват такива партньорства. Освен това в редица от тези страни осиновяването (или взаимно осиновяване, осиновяване от страна на втория родител, или и двете), е позволено за регистриран сътрудник.

В известието се отбелязва, че в плана си за предложение за нов правилник Европейската комисия още веднъж е решила да не уголемява приложното поле на регламента, тъй че то да включва и записаните партньорства. Тъй като бракът постоянно е избран извънредно в подтекста на разнополовите двойки, в това число в страните членки, които признават тези партньорства, това значи, че записаните сътрудници са изложени на правна неустановеност при трансгранични случаи, изключително когато има забъркани деца, означават евродепутатите.

Двата въпроса, които те насочат към Еврокомисията са:

- Защо Комисията е изключила записаните партньорства от приложното поле на плана на Регламент " Брюксел IIa ", също и в случаите, когато страната членка на способния съд признава тази правна форма?

- Кога има намерение Комисията да разшири приложното поле във връзка с записаните партньорства за увеличение на достъпа на жителите до правораздаване в Европейски Съюз и улеснение на използването на член 47 от Хартата на главните права, който подсигурява правото на ефикасни правни средства за отбрана, както и равно отнасяне на лицата?

И по този начин, двамата евродепутати са прави в едно - Европейски Съюз не може да задължи България или в друга страна членка да признаят хомосексуалните бракове и записаните партньорства. Това обаче надалеч не е задачата на предлагането на евродепутатите. А по какъв начин то ще се ползва за случаи в България, в случай че бъде признато, е прекомерно е рано да се каже, поради, че въпросът е на доста начален стадий, с цел да се вършат изводи.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР