В края на февруари депозитите на неправителствения сектор* са 117.76

...
В края на февруари депозитите на неправителствения сектор* са 117.76
Коментари Харесай

Депозитите на домакинствата надхвърлиха 117.7 млрд. лева

В края на февруари депозитите на неправителствения сектор* са 117.76 милиарда лева или 66.6 % от Брутният вътрешен продукт на страната, показват от Българска народна банка. Годишното им нарастване е с 14.3 на 100, като спестовността се ускорява – през януари растежът е бил с 14.2 %.  

Домакинства и Нетърговски организации, обслужващи домакинстват /НТООД/ пазят най-вече парични средства в депозити. Сумата доближи 72.98 милиарда лева (41.3% от БВП) в края на февруари, като тя се усилва с 8.9 на 100 по отношение на същия месец на предходната година. Внасянето на пари в банките се ускорява – през януари растежът на икономисване на пари във влогове е бил 8.2 % над сумите от преди година по-рано.

Депозитите, които имат нефинансовите предприятия, възлизат на 40.96 милиарда лева (23.2% от БВП) в края на февруари. В съпоставяне със същия месец на предходната година те се усилват със засилващ се ритъм /+27%/. През януари компаниите са внесли с 26.6 на 100 повече пари в банки на годишна база.

Депозитите на финансовите предприятия нарастват с 1.1% на годишна база през  февруари. В края на втория месец сумите в тези влогове доближават 3.82 милиарда лева (2.2% от БВП).

Темпът на икономисване при финансовите предприятия понижава осезаемо. През януари е имало покачване с 16.3 на 100 по отношение на същия месец на предходната година.

* Неправителственият бранш обгръща бранш Нефинансови предприятия, финансови предприятия (сектори Инвестиционни фондове, Финансови медиатори, Финансови спомагатели, Каптивни финансови институции и заемодатели, Застрахователни сдружения и Пенсионни фондове) и бранш Домакинства и НТООД (Нетърговски организации, обслужващи домакинствата).
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР