В края на декември около 1800 бика напускат Испания в

...
Коментари Харесай

Тайните на морския превоз на животни

В края на декември към 1800 бика напущат Испания в посока Турция на борда на кораба Elbeik. Пътуването би трябвало да продължи към 11 дни, след което животните да бъдат продадени и заколени съгласно локалните религиозни закони. През идващите три месеца обаче, когато пандемията стартира да внася безпорядък в световното мореплаване, корабът по този начин и не съумява да разтовари и животните стартират да гладуват. Почти 10% от биковете умират, труповете им са изхвърлени зад борда или оставени в клетките измежду живите. Когато Elbeik се връща в Испания, управляващите вземат решение, че останалите 1600 животни са прекомерно заболели и би трябвало да се убият. По-късно, испанското министерство на земеделието отнесе случая до прокуратурата и съда.

Elbeik се загатва непрекъснато в битката за възбрана на търговията с живи животни. Пандемията утежни изискванията за към 2 милиарда крави, овце, козе, прасета и пилета, които се изнасят всяка година, а епидемиолозите се причислиха към апелите за промяна. Животните са били в положение на директен транспорт доста по-дълго от предстоящото, а инспекциите за сигурност са лимитирани поради пандемията. Знаейки рисковете, които животните могат да съставляват за хората, от ден на ден страни лимитират или напълно отстраняват практиката.
Европа, Северна Америка и Австралия са водещи в износа на добитък през 2019 година
" Що се отнася до хуманното отношение към животните, превозът по море е огромна черна дупка ", споделя източник на Bloomberg от Европейския парламент. " Транспортирането с кораби напълно попада отвън всевъзможни разпореждания или стандарти за хуманно отношение към животните. Общественото здраве е изложено на риск, в случай че животните се транспортират в условия, в които микробите и бактериите могат да се развиват ". Още повече, че инспекциите на кораби бяха възпрепятствани от пандемията през миналата година. Морските инспекции на превозвачи на добитък са спаднали с над 30%, съгласно разбор на обществено налични данни на Bloomberg. В доста страни даже не се разрешава на инспекторите да се качват на корабите като част от противоепидемичните ограничения.

В последните няколко години хиляди животни са били изгубени в морето. Тази пролет, с изключение на добитъкът на Elbeik, трябваше да бъдат убити още 800 бика на различен транспортен съд, пътуващ за Турция. Миналата година близо 6000 говеда и над 40 члена екипаж починаха, когато корабът им загуби мотор и потъна край крайбрежията на Япония. През 2019 година 14 хиляди овце се удавиха при случай в румънско пристанище, транспортьор на животни се възпламени на кей в Гърция, а различен заседна покрай Турция.
(Много) остарели кораби
Средната възраст на корабите за транспорт на животни е 38 години. " Петдесетгодишните кораби са сложни за поддръжка, да не приказваме за намирането на аварийни елементи, които към този момент никой не създава ", твърди източник на Bloomberg. От 78 кораба, утвърдени от Европейски Съюз за транспорт на добитък, 53 са били арестувани три или повече пъти за съществени нарушавания. Elbeik, да вземем за пример, е на 54 години. Инспекция през януари 2020 година открива, че има напукани греди, подове и прозорци, както и други нарушавания на сигурността. Шест месеца по-късно инспекторите откриват проблеми с мотора и ръководството му.
Закани за промени
Европейски Съюз, който обезпечава над 75% от международния експорт на живи животни, е " некадърен да подсигурява хуманно отношение към животните ", се споделя в отчет на комисията, която ще предложи нов, по-строг правилник за експортьорите до края на годината. Англия възнамерява да забрани напълно превозването на животни за кръвопролитие, макар че към момента не е определила дата. През април Нова Зеландия съобщи, че ще приключи търговията с живи животни до 2023 година
Вносът на добитък в Китай, Индонезия и Виетнам се повишава през 2019 г.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР