В края на държавната визита на Макрон в Китай, продължила

...
В края на държавната визита на Макрон в Китай, продължила
Коментари Харесай

Какво постигна Макрон след 3 дни в Китай

В края на държавната аудиенция на Макрон в Китай, траяла три дни, френският президент и Си одобриха обща декларация, в която обаче не се загатва Русия и не се приканва за евакуиране на съветските сили от Украйна. Общата декларация също по този начин не осъжда военната намеса, подредена от Владимир Путин в Украйна.

За сметка на това двете страни се опълчват на въоръжени офанзиви против нуклеарните централи и други нуклеарни уреди за мирни цели и поддържат Международната организация за атомна сила в гарантирането на сигурността на нуклеарната централа Запорожие.

" Целта не беше да се реализира прекосяването на Китай в единия или други лагер, задачата беше Китай да способства по един потребен метод на ясно дефинираните цели ", акцентира Елисейският замък по отношение на резултата от визитата на Макрон.

Според Париж Си Цзинпин е споделил, че е подготвен да работи с Франция за основаване на условия за договаряния сред Москва и Киев. " За нас задачата е изпълнена ", твърдят още френски представители. Те обаче допълват, че би трябвало да се види по какъв начин уговорките се материализират и допълват, че " параметрите на тази самодейност " остава към момента да бъдат дефинирани.

Вчера Макрон и Си приканиха за договаряния за мир допустимо най-скоро и отхвърлиха всякакво прибягване до нуклеарно оръжие, напомня Българска телеграфна агенция. Но макар че Си, като споделя френската страна, е изразил подготвеност да се обади на украинския си сътрудник Володимир Зеленски, то той е декларирал, че ще го направи, когато той самият избере подобаващия миг.

Този ангажимент не попада в нито един китайски протокол от срещата на върха, само че все пак беше общопризнат като позитивен, от председателката на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен, която също бе в Пекин.

Днес Макрон посети град Гуанчжоу в китайската провинция Гуандун, където се срещна с китайски студенти и пред тях той разкритикува войната в Украйна, подета от Русия.

Пътуването на президента до този град в Южен Китай поставя завършек на държавната аудиенция, която го води първо в Пекин и целеше обновяване на връзките сред двете страни след три години на онлайн връзки поради коронавирусната пандемия.

Макрон посети университета " Сун Ятсън ", където беше горещо приветстван от събралото се голям брой. Много хора размахваха телефони с вярата да си вършат селфи с френския президент.

Пред студентите след това Макрон акцентира, че войната в Украйна е крещящо нарушаване на интернационалното право и дефинира съветските дейности като решение за колонизация да една прилежаща страна, неспазване на разпоредбите и разрастване на оръжия.

Университетът, в който приказва Макрон, е един от най-престижните в Китай и има партньорство с 24 френски образователни заведения.

След тази среща със студенти Макрон се причисли към Си на остров Шамиан, в центъра на Гуанчжоу. Двамата се поразходиха в парка там и след това се запътиха към резиденцията на губернатора на провинцията, в която преди години бащата на Си е заемал също губернаторски пост.

След това двамата пиха чай, ситуирани комфортно пред езеро, а по време на чаената гала китайският президент си спомни и моменти от младежките си години, когато е посещавал татко си в Гуандун.

След чаената гала Макрон и Си имаха и частна вечеря.

Според Елисейския замък Си е приел покана от Макрон да посети Франция на към момента неуточнена дата.

Макрон бе придружаван в Китай и от ръководители на френски компании.

Днес хеликоптерното поделение на Еърбъс заяви, че е сключило контракт за даване на 50 екземпляра от новия си многоцелеви хеликоптер Н160 на китайската компания за отдаване на машини чартърен ГДАТ. Стойността на договорката не бе разкрита. Това е най-големият сходен контракт, откогато тази машина бе пусната на пазара през 2015 година

Хеликоптерите ще бъдат употребявани за превозването на хора към петролни газови и петролни платформи и към вятърни паркове в морето, както и за незабавни медицински цели и други задачи на публичната администрация.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР