В края на август видната българска писателка Теодора Димова представи

...
В края на август видната българска писателка Теодора Димова представи
Коментари Харесай

Теодора Димова представя „Поразените” в София на 18 септември

В края на август видната българска писателка Теодора Димова показа преди малко излезлия си разказ „ Поразените” пред гостите на 35-тото издание на празници на изкуствата „ Аполония” в Созопол.

Сега е време книгата да бъде показана и пред софийската аудитория, която чака столичната й премиера от деня на нейното излизане.


Събитието ще се състои на 18 септември (сряда) от 19:00 часа в изложба Академия – НХА (ул. „ Шипка” 1), а книгата ще показват проф. доктор Веселин Методиев, проф. Михаил Неделчев и самата Теодора Димова.


„ Поразените” ни препраща към мракобесния интервал в българската история директно след 9.IX.1944 година, когато след именития прелом тоталитарният режим се открива в България.

Романът наблюдава историите на трима убити от новата власт мъже – публицист, духовник и бизнесмен – и техните дами и деца, които минават през ужаса на деветосептемврийския прелом.

Жени, които са принудени да вървят в леденото февруарско утро към мястото на убийството на своите съпрузи, до момента в който снегът се сипе безшумно над главите им. Жените не приказват.

Напомнят на черни мироносици, само че не с цел да възвестят радостната новина, а с цел да видят ямата, където със сгурия са засипани телата на обичните им. Снегът не се задържа върху този черен кръг. Стопява се. Всичко в близост е бяло, а този кръг остава черен…

Картината на корицата на „ Поразените” е подробност от декора на Марк Шагал за балета „ Алеко” по музика на Пьотър Илич Чайковски. За литературната му основа е послужила поемата на Пушкин „ Цигани”.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР