В края на април се проведе Първо заседание на Комитета

...
В края на април се проведе Първо заседание на Комитета
Коментари Харесай

Ученици ще могат да се обучават допълнително и в училище

В края на април се организира Първо съвещание на Комитета за наблюдаване на стратегия " Образование " 2021-2027 година, на което участва и министърът на образованието и науката проф. Сашо Пенов. Беше регистриран напредъкът по Оперативна програма " Наука и обучение за образован напредък ", утвърди се отчетът за нейното осъществяване и се одобриха промени, оповестиха от пресцентъра на Министерство на образованието и науката.

По тематиката измененията споделя Владимир Станчев, който е и шеф на дирекция " Управление и осъществяване на планове " в МОН изяснява измененията.

Основните промени са:
Основната значима смяна по план " Равен достъп до учебно обучение в изискванията на рецесии "  е в активност 5 от плана - " Провеждане на в допълнение синхронно образование ". Дейността до момента обхващаше провеждането на в допълнение синхронно образование от разстояние в електронна среда на възпитаници от I-ви до XII-ти клас. Една от измененията е ориентирана към осъществяване на тези образования и с физическо наличие в учебно заведение (в присъствена форма). Обученията, включени в активността са за възпитаници, които не са посещавали дневна присъствена форма на образование или не са взели участие във форма синхронно образование от разстояние в електронна среда по медицински или уважителни аргументи (напр. сложени под карантина), както и възпитаници, които са принудени да изоставен страната, в която се образоват, обитават на територията в България и са записани в българската просветителна система. Поради настъпилите изключителни условия в Украйна, свързани с военната рецесия, в активността ще бъдат обхванати и украински възпитаници, получили краткотрайна протекция, които са записани в български учебни заведения. Ще се създаде и методика за осъществяване на тренинги за социално-емоционална подкрепа на педагогическите експерти и учениците при рецесии. Методиката и инструментите за осъществяване на тренингите ще включват няколко посоки, свързани с поддръжка и деяние при възможни случаи на пандемии и постпандемични положения, опасност от тероризъм в учебните заведения, поддръжка при възможни случаи на принуждение, поддръжка при положения на изострено възприятие за опасност на живота, естествени бедствия и други
Тренингите ще бъдат апробирани първо в учебните заведения, въвели нововъведения свързани с развиването на световни компетентности и в частност учат предмет " Гражданско обучение ", а по-късно и в останалите.
Предстои да се създаде методика/инструменти за преподаване на български език като непознат в българоезична среда на възпитаници, присъединили се от непознати просветителни системи.
Провеждането на образование по български език като непознат език и използването на единна методика за образование, както на учителите, по този начин и на учениците, са основни за акомодацията на учениците и тяхната успеваемост в учебните заведения. В допълнение, сме възнамерявали провеждането на обучителни семинари за 1500 педагогичен експерти за използване на методиката. В рамките на активността ще бъдат включени педагогичен експерти, които са срещнали усложнения при провеждането на образование по български език на възпитаници идващи от външни за българската просветителни системи.
Продължава работата с родители на възпитаници, застрашени от отпадане от просветителната система. Предоставяните образования за базови цифрови умения на родители на възпитаници от уязвими групи има за цел да промени настройките към обучение и образуване у тях на мотивация за интензивно приобщаване на децата им в системата на предучилищното обучение. Работата с родители е акцент и в план " Успех за теб ", който започва при започване на годината. Стартира и активност, насочена към интензивната работа с родители на деца от уязвими групи в детските градини.
Този тип работа може да включва разнообразни форми - самостоятелни съвещания, образования в разнообразни по величина групи, присъединяване в осведомителни дни в детските градини или обществени изяви на децата и така нататък Дейността е ориентирана към осъществяване на разнообразни форми за интензивна работа с родители на деца от уязвими групи за повишение на гражданските и обществените им пълномощия, както и за осъзнаване на главните им отговорности във връзка с развиването, развъждането и възпитанието на техните деца.
Започва допълнителното образование по български език за децата от уязвими групи в системата на предучилищното обучение, както и надграждане на потенциала на институциите от предучилищното обучение.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР