В края на април 2021 МВР е поискало проверка от

...
В края на април 2021 МВР е поискало проверка от
Коментари Харесай

Какво трябва да помнят Бойко Рашков и новите в МВР

В края на април 2021 Министерство на вътрешните работи е поискало инспекция от Национална агенция за приходите дали журналистът Димитър Кенаров, който беше обичай от полицията и задържан по време на митингите против кабинета " Борисов 3 ", си е плащал налозите и осигуровките, както и дали е член на Съюз на българските журналисти. Освободеният от новия вътрешен министър Рашков основен секретар на Министерство на вътрешните работи Иванов, съобщи че е „ наскърбен ” от уволнението, а ГЕРБ го оповестиха за жертва на политическа чистка. Иванов отхвърляше полицията да е упражнила принуждение против протестиращи, а за Кенаров се опита да внуши, че е арестуван, тъй като правил " престъпления ".
Не очаквайте разкайване или опрощение от Министерство на вътрешните работи. Не и без да се промени моделът на действие на министерството и институционалната просвета. Случаят " Кенаров ", " огорчението " на господин Иванов, както и странната зараза от отпуски на шефове на основни служби за сигурност са признаци, които демонстрират, че измененията в Министерство на вътрешните работи би трябвало продължат и то в незабавен порядък.
Проблемът с полицейското принуждение
В годишния Доклад за правата на индивида в България през 2020, направен от Държавния департамент на Съединени американски щати и оповестен директно преди изборите на 4.04.2021, категорично е упоменат казусът с полицейското принуждение, като един от образците е побоят над Кенаров.
Целта на поисканата от „ остарелия часовой ” в Министерство на вътрешните работи инспекция в Национална агенция за приходите е транспарантна: да се направи опит Кенаров да бъде дискредитиран.
Нима, с цел да не ядеш пердах от полицията би трябвало да покажеш записка, че си плащаш налозите? И би трябвало ли да членуваш в Съюз на българските журналисти, с цел да си публицист, в случай, че имаш изявления във водещи международни медии?
Поведението на органите припомня за метода, по който прокуратурата реагира на записите, в които основен воин, както наподобява, е Бойко Борисов: тя потегли на първо време да ревизира кой е дръзнал да ги направи, а не дали някогашният министър председател е направил закононарушения.
Кенаров твърди, че неведнъж е казвал на полицията, че е журналист; все пак е повален на земята, ритан е с кубинки, има десетсантиметрова рана на главата (медицинската експертиза удостоверява побоя); откакто е арестуван се е легитимирал с журналистическа карта, само че остава с часове арестуван да лежи на паважа…
Различна институционална просвета
Случаи като този обаче зависят от вътрешната инспекция в самото Министерство на вътрешните работи. Очаквано, там опазиха своите и обявиха, че законът е спазен. На базата на това умозаключение - както и на " показанията " на жител, който гледал ареста на Кенаров по малкия екран и се обадил да каже, че той „ оказвал опозиция ”, през февруари 2021 Софийска градска прокуратура отхвърли да образува следствие по случая.
Днешната просвета в институции като Министерство на вътрешните работи, а и освен там, е генетично обвързвана с органите на тоталитарната страна. Дали днешната българска полиция е по-различна от националната милиция? Дали някои черти на въпросните държавни органи не са останали напълно непроменени? Специализираната прокуратура бе основана от модела ГЕРБ-ДПС като инструмент за политическа принуда.
Бойко Рашков, който през 2017, разгласи по какъв начин ДАНС, ГДБОП и други органи нелегално са употребявали СРС-та за прилепяне на " неуместни " на тогавашната власт, влезе с летящ старт в Министерство на вътрешните работи. Очакванията към него като вицепремиер и към цялото служебно държавно управление са големи.
Надеждите и упованията
Надеждата е, че ще покажат, че са разнообразни от тружениците в модела ГЕРБ-ДПС, че ще почистят Авгиевите обори на властта. Ето за какво всяко тяхно деяние ще се следи под микроскоп освен от политическите им съперници, а от цялото общество.
" С един прекрасен комплимент мога да преживея два месеца ", майтапи се Марк Твен. Но ръководещите, изключително сегашните, не би трябвало да чакат похвали, изключително от медиите. Не би трябвало да ги чака и господин Рашков. Към кабинета Янев има и ще има остри въпроси, а и рецензии. Някои ще бъдат отправени правилно, професионално, други ще бъдат неприкрито злонамерени.
Мнозина освен не живеят от похвали, а добре са осребрили покорството си пред някогашната власт. Членовете на кабинета " Янев " ще сгрешат, в случай че вместо да владеят страстите си, преминат в " контраофанзива " против медии и публицисти. Това държание е запазена марка на господин Борисов и неговите доближени.
 
Автор: Петър Чолаков,
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР