В края на 90-те на музикалната сцена се случва нещо

...
В края на 90-те на музикалната сцена се случва нещо
Коментари Харесай

Peugeot 408 - поне 5 класически автомобилни конструкции в едно добре изпипано изпълнение

В края на 90-те на музикалната сцена се случва нещо забавно - появява се различен жанр, който критиците бързо назовават " ню метъл ". Той запълва известна празнота и е насочен към група от младежи, които до този миг нямат " своя " музика.

Първоначално критиците дефинират новия жанр като цялостен бълвоч и с цялостно съображение, тъй като той съчетава няколко стила в себе си - рап, рок, метъл, гръндж и така нататък Но задачата е реализирана и фурорът е осъществен. Появяват се групи като Linkin Park, Limp Bizkit, System of a Down, Korn и доста други, които излизат от дребните клубчета и стартират да свирят пред десетки хиляди.

Подобно нещо следим в доста сфери на живота, включително и в автомобилната промишленост. Класическото схващане за обособените сегменти от дълго време е размито и производителите комбинират чертите на разнообразни модели, създавайки нов, с цел да запълнят пазарна ниша и да задоволят все по-странните потребности на своите клиенти. Защото колите станаха като швейцарски ножчета, които могат всичко. Градска кола, джип, комби и състезателен автомобил в едно? Няма проблем, стига да го изискат задоволително хора, автомобилните компании с наслада биха го изпълнили.
 Снимка 611798

В подобен подтекст се срещаме с Peugeot 408. Чисто нов модел, който мъчно можем да определим с една дума. Французите го наричат  " кросоувър ", а на нас ни наподобява на комбинация от най-малко пет типичен автомобилни структури. В което няма нищо неприятно, като се изключи леко сбърканата идентичност на автомобила. Иначе, кръстоските са нещо хубаво, тъй като по този метод даден модел става по-способен, функционален и удобен от всяка една от съставните си елементи.

Ако някой въпреки всичко ни принуди, бихме го определили като по-високо комби или по-нисък кросоувър. Peugeot 408 e някъде по средата, поради ниската линия на покрива, по-високото окачване от това на общоприетите седани и комбита и в това време мощно наклонения заден похлупак, който се отваря дружно със стъклото. При всяко състояние, би трябвало да признаем, че темперамент не липсва.
 Снимка 611805

СУХАТА ИНФОРМАЦИЯ Модификация:  408 HYBRID 225 Работен размер:  1598 куб. см. Мощност:  225 к.с. Въртящ миг:  360 Нм Ускорение: 7.8 сек. до 100 км/ч Максимална скорост:  233 км/ч Среден разход (WLTP): 1.2 л/100 км Трансмисия: 8-степенна автоматична Базова цена:  66 809 лева.
Всички клишета за настоящия дизайнерски език са годни и когато описваме Peugeot 408. Тази " котка, подготвена за скок " има мощно изразени задни калници, които сме привикнали да виждаме в спортни купета.

Има и нападателни фарове, наподобяващи на " присвити зеници на див звяр ", както и класическите за най-новата история на Peugeot " стопове, наподобяващи на белези от котешки нокти ".

В чисто човешки проект и с елементарни думи, бихме споделили, че това е кола, която човек елементарно може да хареса, само че и кола, която мъчно би се сляла с тълпата. От френската компания назовават това чувство allure.

PEUGEOT ЛЕКСИКА

Същата дума е употребена и за първите две равнища на съоръжение, а най-високото носи означението GT. Ние карахме най-скъпата plug-in хибридна версия със 225 к.с., само че за по-непретенциозните или спестовните Peugeot предлага хибриден вид със 180 к.с. Има и осъществяване с чист бензинов мотор и мощ 130 к.с. Дизел няма, само че това е повече от предстоящо в наши дни.
 Снимка 611802

И въпреки всичко, не ни липсва доста, поради обстоятелството че и двата хибридни разновидността на 408 разполагат със стабилен въртящ миг от 360 Нм. Двете системи са идентични и употребяват идентични батерия, електромотор и 1.6-литров турбо бензинов елемент. Разликата в мощността идва от обстоятелството, че в по-евтината версия последният е " кастриран " с 30 к.с.

Като субективно чувство, най-мощната версия обезпечава задоволително мощ, даже с четирима възрастни мъже на борда и цялостен багажник. Задъхване не се усеща, само че в извънградски режим на двулентов път зарядът в батерията се изчерпва много бързо, изключително в случай че стилът на шофиране е по-динамичен.

Хубавото е, че когато забележим на таблото 0%, няма да се случи нищо ужасно, което е и най-големият плюс на хибридите. Просто продължавате по пътя си с леко редуцирана мощ, а при повече предпочитание и усърдие от наша страна, може да върнем заряда в батерията по време на втурване и прекъсване.
 Снимка 611803

Интериорът пък оказва помощ да се усещаме уютно. Таблото и централната подпора са насочени към водача, а инструменталното табло и кормилото са се трансформирали в емблема за дизайнерския език на Peugeot.

Така и не можем да свикнем с дребното воланче и уредите, които гледаме над, а не през него, само че пък мнозина обожават това в моделите на Peugeot. Хубавото е, че никой различен не го прави, решението е самоуверено и има известна логичност - нямаме потребност от хедъп екран, да вземем за пример.
 Снимка 611807

Встрани от разположението му, инструменталното табло е с триизмерна технология и е извънредно прелестно за гледане. Отделните детайли и графики са ситуирани някак в дълбочина, което кара цялата кола да се усеща по-модерно и футуристично. Уважаваме това, че интерфейсът е изчистен и елементарен за разбиране от страна на водача.

ПРИЛИКИ И РАЗЛИКИ

Според каталожните данни, единствено на ток Peugeot 408 може да измине сред 60 и 70 километра. Ние по този начин не успяхме да го изпробваме, защото го карахме извънредно в извънградски режим. Това, въпреки това, ни разреши да изпитаме и най-големия плюс на ниския таван - положителната аеродинамика. Тя разрешава на колата да се усеща като седан или комби, а не като огромен кросоувър с аеродинамиката на банков сейф.
 Снимка 611801

Може да:  плени всеки с чар Не може да: се опише с една дума Липсва му: класическо табло
Свикнали сме, когато приказваме за кросоувъри, да питаме: " А 4х4 ли е? " В случая не е. Peugeot 408 се предлага единствено с предно предаване, което е колкото разочароващо, толкоз и предстоящо, тъй като кросоувър и джип са разнообразни неща.

Тук акцентът пада върху дупките, тротоарите и легналите служители на реда, а не върху пресъхналите дерета на реки и дълбоките коловози в гората. Все отново съветваме за нараснало внимание даже при превъзмогване на градски " офроуд " трудности, тъй като гумите са нископрофилни, а джантите 20-цолови.

Друга разлика с кросоувърите е фактът, че 408 има огромен, само че не изключително бездънен и висок багажник, тъй че вътре пералня надали ще се побере. Или най-малко не при затворен заден похлупак. Не че сме пробвали.
 Снимка 611806

От друга страна, междуосието е много огромно, което обезпечава много пространство на задния ред седалки и там биха се чувствали комфортно даже много едри хора. А и е задоволително необятно, тъй че в случай че едрите са двама, раменете им няма да се намират в интимна непосредственост.
 Снимка 611804

Peugeot 408 e резултат от цялостната политика на френската компания през новата ѝ история. Това е автомобил, който не понася да се отнасят с равнодушие към него. Може би не всички биха го харесали, само че това е почтена позиция, като че ли колата ни споделя " това съм аз, в случай че не ти харесва, нямаме бъдеще дружно ". Е, може би не толкоз ултимативно, само че въпреки всичко изрично.

Харесваме, че е доста по-красива от комби, доста по-аеродинамична от кросоувър и по-практична от седан. Цената? Ако държим на най-високото равнище на съоръжение - приближава 100 000 лв.. Звучи стряскащо, само че не трябва да забравяме, че цените не са това, което бяха, пък и базовата версия е с 30 000 лв. по-евтина. Това е ситуацията.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР