В края на 90-те и началото на 2000-те години на

...
В края на 90-те и началото на 2000-те години на
Коментари Харесай

Защо повече не чуваме за мистериозните кръгове в житните поля

В края на 90-те и началото на 2000-те години на предишния век съвсем нямаше по какъв начин да не се разходим някъде из полето без да се натъкнем на странни шарки, отпечатани в посевите. Тревожни медийни известия от селски местности в Северна Америка, Англия, Русия, Япония и Индия осведомиха за житните кръгове - мистериозно събитие, което съгласно мнозина бе резултат на извънземна активност.

" Кръглите " гори в Япония

Любопитно естествено събитие

Но в този момент, през 2023 година, рядко чуваме за тях. Въпросът е какво се е случило?

Всъщност, житните кръгове не са мистерия. Дори, става известно, са прекомерно лесни за разгадаване. Защото те са просто тип ландшафтно изкуство, е основано от земни фактори - хората.

Тази позиция обаче не е известна измежду отдадените вярващи, които към момента считат житните кръгове за доказателство за визити на, въпреки да няма никакви научни доказателства в поддръжка на сходни крайни изказвания. Вместо това има история, която е много занимателна.

Историята на житните кръгове не се лимитира единствено до последните години на XX век. През 1678 година в някои полета в Хартфордшър, Англия, се появяват сходни знаци в зърнените култури, за които е упрекнат дяволът. Въпреки че някои считат това за първия регистриран случай на житни кръгове, се показва, че стъблата на културите са били срязани, а не огънати - значима характерност на актуалните типове.

През втората половина на XX век житните кръгове се появяват все по-често и им се обръща от ден на ден внимание. През 1963 година британският астроном сър Патрик Мур разказва кратер, който е видял в поле в Уилтшър, Югозападна Англия и който се допуска, че е породен от удар на астероид. Интересно е, че в някои от близките полета се следят спираловидни формирания в посевите, които Мур изяснява като разследване от " мощни въздушни течения, провокирани от падащото тяло ". Според него за това свидетелства фактът, че всички шарки в пшеницата водят към кратера.

Но до момента в който Мур предлага относително разумно пояснение, други отчети стартират да смесват сходни следи с необикновени източници. През същото десетилетие кръгове се появяват в австралийските новинарски репортажи и са разказани като доказателство за кацане на НЛО. Полетата в Уилтшър, се трансформират в гореща точка за " небесни наблюдаващи " на обекти, които популяризират хрумвания за житните кръгове като " гнезда на чинии ".

През 1976 година, по време на пика на вълненията, свързани с извънземните, на двама англичани, които си пият бира си, им хрумва проект. Дъг Бауър и Дейв Чорли стартират да употребяват дървени дъски с прикрепени към тях въжета, с цел да отпечатват кръгове в посевите в полетата на границата сред Хампшър и Уилтшър. За задачата те държат въжетата нагоре, до момента в който стъпват върху дъските, прилагайки задоволителен напън, с цел да огънат стъблата, само че не и да ги счупят.

По-късно двамата настояват, че през годините са основали повече от 200 модела. През 1991 година мошениците признават за шегите си в материал, озаглавен " Мъжете, които излъгаха света ", оповестен в английския вестник Today.

Във времената преди обществените медии тяхната смешка става " вирусна " и скоро е възпроизведена от редица други хора по света. И макар изказванията на феновете на НЛО, че тези модели не могат да бъдат направени от хора (твърдения, които се срещат и днес), става известно, че всичко, от което се нуждаем е дърво и въже, с цел да си свършим добра работа. Постепенно ползата към явлението понижава и то престава да бъде правдиво доказателство за извънземни.
 Извънземните, дребните на бухалите, приликите сред тях и едно занимателно видео
Ето по какъв начин в действителност наподобяват извънземните

Изненадващо видео

Днес житните кръгове постоянно се основават с невероятни шарки, които са форма на ландшафтно изкуство. Въпреки че към този момент знаем по какъв начин тъкмо са основани, доста вярващи не престават да подценяват доказателствата, написа IFL Science.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР