В края на 50-те години на миналия век Porsche 356,

...
В края на 50-те години на миналия век Porsche 356,
Коментари Харесай

Раждането на една икона: от Porsche 754, през 901, до 911

В края на 50-те години на предишния век Porsche 356, първата серийна кола нa марката, стига границите на опциите си. Потенциалът на мотора, шасито и купето му са изтощени, и явно времето за наследника му е пристигнало. Фери Порше има визията, записана на дребен лист: " Двуместна кола с две комфортни обособени седалки, странично огледало за задно виждане, интегрирано в предния калник, по-лесно влизане ". Кратко и ясно. В същото време от отдел продажби декларират, че желаят: " Запазване на досегашната Porsche линия, не фундаментално нова кола, състезателен темперамент ". Това в допълнение обяснява посоката, по която ще тръгне компанията, и която след време ще докара до сътворението на една икона: еволюция, а не гражданска война. Същият принцип е прибавен и за технологията. Така боксер моторът остава откъм гърба, а концепцията за шасито минава през забележителна рационализация.
 Еволюцията на Porsche: От 754, през 901, до 911 @@@

Първоначалното фокусът е върху формата. По това време Porsche не са имали обособен екип от хора, който да се занимава само с дизайна, и по тази причина решенията са идвали от развиването на купето. Дошли много оферти от инженерите, както и от някои известни дизайнери. И въпреки множеството да били елегантно направени, нито едно от тях не било по усета на Фери, не били Porsche.

През 1959-а синът на Фери, Фердинанд Александър, прави модел на купе, който за първи път наподобява в действителност покрай концепциите на създателя. Така, въз основата на неговия дизайн, през идната година се ражда прототипът 754 – обещаващ автомобил с четири места.

 Еволюцията на Porsche: От 754, през 901, до 911 @@@

Предшественикът на 911 към този момент съдържал някои от типичните черти на бъдещия модел – плоския челен похлупак сред издутите калници с леко наклонените и вградени в тях фарове, А-колоните с предното стъкло и елегантната задна част. Почти всички те били дело на Ф. А. Порше – единственото нещо, за което настоял Фери, било колата да е фастбек с две места. Компромис с едни 20 сантиметра, които трансформират този автомобил в легенда.

През 1962-ра в Porsche стартират да работят по фастбек купе с 2х2 места. Наричат го type 901. Вечерта на 09 ноември през вратите на фабриката в Цуфенхаузен излиза първият първообраз за тестдрайв. Няма време – колата би трябвало да е подготвена до есента на 63-а, с цел да може премиерата й да е на ревюто във Франкфурт. Разбира се, инженерите не се трудят единствено по този план, а развиват цяла серия коли. Не липсват и проблеми. Reutter, доставчикът на каросерии, не желал да прави вложенията, нужни за основаването на новия модел. За да не отиде всичко по дяволите, Porsche купуват фабрика за сплескване с все чиновниците в нея през лятото на 63-а и се оправят сами.

 Еволюцията на Porsche: От 754, през 901, до 911 @@@

На 12 септември на щанда на Porsche пред света излиза 901 – предпроизводствен модел с надалеч нефинализирани спецификации. Всъщност колата е в действителност подготвена чак през май 1964-а и идва с 6-цилиндров боксер мотор с колянов вал с 8 съществени лагера и изсъхнал картер, който доставя масло даже при високи равнища на странично натоварване. Цилиндровите глави са с по един разпределителен вал и верига, сгъстяването е 9:1, а мощността е 130 кс при 6200 об/мин от 1991 куб/см. Разработена е нова 5-степенна скоростната кутия, която е инсталирана и в новата тогава 904 Carrera GTS. Колкото до изпускателната система, Porsche залагат на несъмнено – взимат създадената за 356, която с изключение на извеждане на изгорелите газове, доставя топъл въздух посредством вентилационни отвори в купето и размразява задното и предното стъкло.

На 14 септември 1964 година Porsche слагат началото на серийното произвеждане на модел 901. Първите екземпляри остават за фабриката и се употребяват за демонстрационни цели. Един от тях е изпратен на автомобилното ревю в Париж. Дребна детайлност, която основава огромен проблем за Porsche. Месец по-късно производителят получава писмо от Peugeot, от което излиза наяве, че компанията не може да назова модела си " 901 ", тъй като това име е непокътнато от французите. Ръководството оправя нещата бързо – нулата се трансформира в единица и по този начин получаваме 911. Малка смяна, която не усложнява фрапантно производството. На 22 октомври Фери Порше афишира публично, че 901 става 911., а към този момент творбата бройки със остарелия надпис остават за спомен. Спомен, който през днешния ден коства стотици хиляди евро.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР