В края на 2023г. екипът на МИГ-Община Марица обобщава резултатите

...
В края на 2023г. екипът на МИГ-Община Марица обобщава резултатите
Коментари Харесай

В края на 2023г. екипът на МИГ-Община Марица обобщава резултатите от реализирането на мерките от Стратегията за местно развитие през годината

В края на 2023г. екипът на МИГ-Община Марица обобщава резултатите от своята активност през годината.
Прочетете още
В интервала януари-март бяха подписани 9 административни контракта за даване на безплатна финансова помощ. Пет от тях са с бенефициенти по най-атрактивната мярка за бизнеса, финансирана от Програмата за развиване на селските региони – Мярка 6.4.1 „ Инвестиции в поддръжка на неземеделски действия “, с помощта на която компаниите закупуват софтуерно съоръжение за потребностите на активността си. Два от финансираните планове са по подмярка  4.1 „ Инвестиции в аграрни стопанства “, посредством която земеделските стопани закупиха земеделска техника за потребностите на своите стопанства.

Благодарение на план „ Празник на лютеницата “ с бенефициент община Марица, който дълго време беше в листата на аварийните планови оферти по мярката за културното завещание, през месец септември беше извършен в с. Маноле първия по рода си празник на лютеницата на територията на община Марица.

През февруари месец е подписан контракт с община Марица в качеството ѝ на бенефициент по план за реорганизация на ул. „ Хан Аспарух “ в с. Калековец - първи стадий.

През месец април беше извършен нов банкет на планови оферти по размер М6.4.1 „ Инвестиции в поддръжка на неземеделски действия “, като беше входирано едно планово предложение за закупуване на съоръжение за потребностите на процедура за първична помощ за дентална медицина. Проектът е утвърден от МИГ през юни, а договорът за безплатна финансова помощ е подписан през месец ноември.

В интервала април-юни са подписани общо 12 контракта с бенефициенти, четири от които са още веднъж по подмярка 4.1 „ Инвестиции в аграрни стопанства “ и са на обща стойност на БФП – 162 560лв. Други 4 контракта са за поддръжка на планове по подмярка 4.2 „ Инвестиции в преработка/маркетинг на  селскостопански артикули “. Останалите 4 контракта за даване на безплатна финансова помощ са подписани с община Марица в качеството ѝ на бенефициент по планове по размер 7.2. Инвестиции в основаването, подобряването или разширението на всички типове дребна по мащаби инфраструктура и мярка 7.5. Инвестиции за обществено прилагане в инфраструктура за отдих, туристическа инфраструктура. С финансова помощ от Стратегията на МИГ-Община Марица в размер на 527 454лв. ще бъдат построени тротоар на ул. „ Христо Ботев “ в с. Скутаре, ще бъде реконструирана една улица в с. Маноле, както и пространството пред Културния дом в селото.

Също по този начин ще бъде основан туристически пункт към Културно-информационен център " Малтепе ", който да разпространява туристическа дестинация " Марица ", като дава информация за културното, естественото и историческото завещание и за обектите с туристически капацитет на територията на община Марица.

През втората половина на годината бяха подписани още 9 контракта с бенефициенти, седем от които са по подмярка 4.1 „ Инвестиции в аграрни стопанства “. Така общият брой на договорите по тази подмярка става 15, а безвъзмездната финансова помощ, предоставена на земеделските производители посредством МИГ-Община Марица, е в размер на 578 775лв.

В интервала септември-ноември екипът на МИГ-Община Марица организира 3 приема на планови оферти по три ограничения от Стратегията за локално развиване. По процедура №BG06RDNP001-19.784 МИГ-Община Марица - Мярка М4.1 „ Инвестиции в аграрни стопанства “ беше подадено и оценено едно планово предложение. По процедура № BG06RDNP001-19.754 МИГ –Община Марица Мярка М01 „ Проучвания и вложения, свързани с поддържане, възобновяване и на културното и естественото завещание на селата. Съхраняване, развиване и валоризиране на характерната локална еднаквост и локалната просвета ” бяха подадени и оценени две планови оферти на читалищата в селата Бенковски и Желязно. По процедура №BG06RDNP001-19.785 МИГ-Община Марица - Мярка М6.4.1 „ Инвестиции в поддръжка на неземеделски действия “ беше подадено и оценено едно планово предложение за закупуване на фотографска техника за потребностите на фотографско студио. Към сегашния миг всички извършени от МИГ оценки на планови оферти са в развой на разглеждане от Държавна фирма „ Земеделие “. 

С извършените приеми през 2023г. и входираните планови оферти по тях, общият брой на оценените планове по Стратегията на МИГ-Община Марица от началото на осъществяването става 121. 80 са подписаните контракти за даване на безплатна финансова помощ на бенефициенти от територията на община Марица, а безвъзмездната финансова помощ по тях – 6 534 253лв.

Всичко това подрежда МИГ-Община Марица на челни позиции в страната по осъществяване на Стратегия за локално развиване на територията на селски регион. Екипът на МИГ-Община Марица ще продължи  да работи интензивно и през новата година за дейно и изцяло оползотворяване на финансовия запас, контрактуван с ръководещите органи на финансиращите стратегии.

 

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР