В края на 2023 г. Русия рязко увеличи доставките на

...
В края на 2023 г. Русия рязко увеличи доставките на
Коментари Харесай

Русия рязко увеличи доставките на втечнен газ за страната от НАТО

В края на 2023 година Русия внезапно усили доставките на полутечен природен газ (LNG) за Гърция. За 12 месеца износът на полутечен природен газ от Руската федерация към южната ни съседка се е нараснал 4.5 пъти и е достигнал равнище от 662 хиляди тона, оповестява вестник , базирайки се на статистически данни от анализаторите на Kpler.

В допълнение Индия и Турция се трансфораха в едни от основните вносители на съветски LNG. През предходната година за първата страна са изпратени общо 432 хиляди тона от този тип гориво (ръст от 1,5 пъти по отношение на 2022 г.), а за втората - 814 хиляди тона (ръст от 1,4 пъти), прецизираха специалистите.

В същото време Турция, както и Гърция, е част от Северноатлантическия военно-политически блок. В същото време през 2023 година Бразилия стана един от главните купувачи на този тип гориво от Руската федерация, като закупи пратка от 67 хиляди тона LNG.

По-рано анализатори от енергийната компания Enagas оповестиха, че в края на предходната година Русия е измежду първите три задгранични снабдители на LNG за Испания. За 12 месеца към европейската страна са изпратени общо еквивалента на 72 690 гигаватчаса от този тип гориво. По този индикатор Русия изостава единствено от две страни - Алжир и Съединени американски щати. 

Износ на газ по тръбопроводи

На Русия може да й се наложи да спре проектите си за увеличение на износа на газ по тръбопроводи и износа на полутечен природен газ за международните пазари на фона на възходящите провокации.
 Германия към момента търгува с съветски LNG. Евентуалното прекъсване може да коства най-малко €10 милиарда
Германия към момента търгува с съветски LNG. Евентуалното прекъсване може да коства най-малко €10 милиарда

Търговията се трансформира в проблем за Германия, която категорично съобщи, че няма да търгува с газ от страната

До огромна степен сега страната разчита на китайския пазар с цел да износя огромни количества на газ по тръбопроводи откакто стартира войната в Украйна и размерите за Европа понижиха. Но договарянията за втори водопровод до Китай наподобява са в застой, а в това време наказания против Москва от Запада бяха засилени и ще включват нов план за експорт на полутечен природен газ в Арктика, който трябваше да бъде пуснат тази година.

В момента Газпром доставя природен газ на Китай посредством тръбопровода " Силата на Сибир ". Доставките през 2022 година са 15 милиарда кубически метра, до момента в който общите потоци за 2023 година се чака да набъбнат до 22 милиарда кубически метра, написа Oilprice.

През 2025 година в този момент се чака да скочат до към 38 милиарда кубически метра, показва Алексей Милер, основен изпълнителен шеф на съветския газов колос Газпром.

Въпреки увеличените доставки за Китай, с които Русия се хвали, износът на съветски газ се свива от началото на войната в Украйна и на Русия ще са нужни години, с цел да компенсира изнесените преди този момент размери по тръбопроводи за Европа с доста повече доставки за другите пазари.

" Силата на Сибир " беше един от най-големите планове, приключени от Газпром, и първият водопровод за съветски газ до Китай. Сега се приказва за " Силата на Сибир 2 ", само че договарянията сред Русия и Китай не са напреднали доста. Споразумение за тръбопровода към момента не е реализирано поради някои противоречиви въпроси, в това число цените, на които Газпром ще доставя газа.

Газопроводът " Силата на Сибир 2 " е предопределен за превозване на газ от съветския район Западен Сибир Алтай до североизточен Китай през Монголия. Преди войната в Украйна Русия доставяше към една трета от целия газ за Европа.

Китай се трансформира в първостепенна дестинация за съветския държавен газов производител Газпром след раздялата с Европа.
 Катар подписа 27-годишна договорка за доставка на LNG за Франция
Катар подписа 27-годишна договорка за доставка на LNG за Франция

Total Energies е миноритарен сътрудник в огромни планове за разширение на добива на LNG на Катар

Според анализатори Русия мъчно може да усили размерите за Китай до такива равнища най-малко за още седем години. При липса на нови тръбопроводи на изток, Русия залага на увеличени продажби на LNG, който Европа внася в огромни количества.

Европейски Съюз е единственият по-голям покупател на съветски LNG, откогато западните наказания против съветския нефт влязоха в действие в края на предходната година, съгласно данни на Центъра за проучване на силата и чистия въздух.

Вносът на газ от Русия, за разлика от нефта и петролните артикули, не е неразрешен от Европейски Съюз към момента. Все отново Европейски Съюз има цел да се откаже от съветския газ до 2027 година

Но най-новите глобите от Съединени американски щати против най-новия план на Русия за полутечен природен газ заплашват съветската тактика да се трансформира в сериозен състезател на международния пазар на полутечен природен газ.

" Санкциите на Съединени американски щати против плана " Arctic LNG 2 " се трансфораха в чудовище за цялата тактика на Русия за полутечен природен газ ", счита Сергей Капитонов, който е анализатор в основания в Москва Skoltech Project Center for Energy Transition and ESG.

И по думите на шефа за проучвания и развиване на основания в Москва Институт за енергетика и финанси Алексей Белогоров, глобите върху Arctic LNG 2 от Америка сътвориха " огромна неустановеност " в бъдеще.
 Катар подписа 27-годишна договорка за доставка на LNG за Франция
Катар подписа 27-годишна договорка за доставка на LNG за Франция

Total Energies е миноритарен сътрудник в огромни планове за разширение на добива на LNG на Катар

Компанията " Новатек " - съветски експортьор на полутечен природен газ, разработващ плана, " ще бъде заставен да премине към съветския флот и към тези танкери, които, макар че плават под подправен байрак, имат съветски бенефициенти посредством верига от компании ", счита Белогоров.

" Проблемът с обезпечаването на флота в този момент е основен и ще се утежни повече, в случай че бъде наложено ембарго върху съветския LNG в Европа. И това е изцяло допустимо след 2026 година ", счита Белогоров.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР