В края на 2021 г., след намесата на министър Нинова,

...
В края на 2021 г., след намесата на министър Нинова,
Коментари Харесай

Съвети към пенсионерите: Къде са уловките на мобилните оператори

В края на 2021 година, след намесата на министър Нинова, два от трите телекома се отхвърлиха да индексират таксите
Законът за отбрана на потребителите /ЗЗП/ третира хората от третата възраст със особено внимание. Като уязвима група консуматори те се употребяват със засилен интензитет на законова отбрана – изисква се по-голямо внимание от страна на търговците към тях, както и са планувани по-тежки наказания за нелоялни търговски практики, ориентирани към възрастните хора.

Често пенсионерите стават жертва на нелоялни търговци в региона на телекомуникационните услуги. Това демонстрира статистиката от получените тъжби и сигнали в Комисията за отбрана на потребителите /КЗП/ и в офисите на огромните неправителствени потребителски организации.

Затова ще напомним в резюме какви са най-честите уловки и по какъв начин биха могли да бъдат избегнати, когато посещаваме търговски обект на телеком.

Най-напред е значимо да се насочи рекомендация към по-възрастните хора да не се предоверяват на устните уточнения на консултанти и да не се съгласяват да подписват документи в офисите на мобилните оператори, преди да се уверят с какво тъкмо ще се ангажират, какви услуги ще получат и какъв брой ще заплатят за тях.

Експертите поучават жителите да прочитат деликатно и напълно препоръчаните им контракти и общите условия към тях, а в случай че срещнат усложнения с разбирането на някои от клаузите, да се съветват с самостоятелен експерт или най-малко със собствен непосредствен, преди да положат подписа си.

Припомняме, че има решения на съда, които удостоверяват произнасяния на КЗП за възбрана на ориентирани към хората от третата възраст нелоялни практики на снабдители на телекомуникационни услуги.

Комисията дава следния образец - при посещаване в офис на мобилния оператор за заплащане на сметки възрастен консуматор е нападнат от консултантите с устни обещания за понижаване на сметките или за увеличение на безплатните минути. Клиентът бива подвеждан да подпише, без да разбере, документи, с които удължава периода на настоящите си контракти и се обвързва с нови за услуги, които не са му нужни. В резултат на това сметките му към телекома се усилват, а не понижават. Случаят е с 66-годишен жител, който е имал два контракта с мобилен оператор и е плащал за тях общо 17,89 лева месечни такси. Консултант в офиса на телекома му е заречен отстъпка от 10%. Той съзнателно не го е уведомил, че с цел да я получи, е належащо да подпише документ, който удължава периода на двата му сегашни контракта с още две години и го обвързва с два нови контракта.

Поради това потребителят е останал с усещането, че след отстъпката ще заплаща 16,10 лева месечни такси за двата си остарели контракта. На процедура обаче той ще дължи месечни такси по четири контракта на обща стойност 31,30 лева (вместо 34,78 лева.) след калкулираната отстъпка. Спестено е и значимото изискване, че при преустановяване на който и да било от четирите контракта клиентът губи отстъпката.

Друг образец е със 72-годишен жител, който е бил измамен да подпише, без да обърне внимание, четири документа – нов контракт за мобилни услуги, в допълнение съглашение към настоящия му все още контракт и две заявки за промяна на SIM карта, която да сплоти двата му номера. Той е получил заричане от консултантите за повече безвъзмездни минути.

Обстоятелството, че не е подписал своите екземпляри и не е употребил новия номер, свидетелства за това, че не е прочел поднесените му документи и не е схванал, че се е сдобил с още един контракт. Следователно договорката е подписана небрежно, без служителят да му даде нужната информация.

Въз основа на резултатите от осъществени инспекции по голям брой потребителски тъжби КЗП установи, че мобилните оператори в някои случаи не престават да заблуждават възрастни хора при отправянето на оферти за сключването на контракти, продажбата на артикули и доставката на услуги. В резултат на това, уязвимите консуматори постоянно не схващат, че подписват нови срочни контракти или остават с напразни очаквания, че тези контракти ще допринесат за по-ниски месечни сметки.

Подтикването на консуматори от така наречен уязвими групи към вземането на неинформирани търговски решения опонира на вменените в Закон за защита на потребителя условия за демонстрация на почтеност и професионална подготвеност от страна на търговците. За този тип нарушавания оптималната имуществена глоба, планувана в Закон за защита на потребителя към този момент е в размер на 70 000 лева след влезлите в действие промени на закона в края на месец май тази година.

В умозаключение следва да отбележим и че в края на 2021 година с намесата на министъра на стопанската система и промишлеността Корнелия Нинова беше предотвратен опитът на два от трите съществени телекома в България да индексират месечните си абонаментни такси с инфлационния показател за две години едновременно, което беше неразрешено от КЗП като нелоялна комерсиална процедура. Призоваваме потребителите от третата възраст да алармират, в случай че имат подозрения за използването на такива практики и да спомагат интензивно на контролните органи и на неправителствените организации.

* някогашен зам.-министър на стопанската система и някогашен ръководител на КЗП
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР