В края на 2020 и началото на 2021 година bitcoin

...
В края на 2020 и началото на 2021 година bitcoin
Коментари Харесай

Редкият метал, който поскъпва по-бързо от bitcoin, а вече е 3 пъти по-скъп и от златото

В края на 2020 и началото на 2021 година bitcoin се трансформира в същинска фикс идея за вложителите. Но един малко прочут метал съумя да изпревари освен всички останали първични материали, само че и криптовалутата по показване от януари насам.

Това е иридият - един от най-редките скъпоценни метали, който се добива като непряк артикул от обработката на платина и паладий.

От януари насам суровината е поскъпнала със 131%, с което доста изпреварва представянето на bitcoin, чиято цена е повишена с 85 на 100 за същия интервал.

" Неговата стойност се повиши поради нарушаванията във веригите за доставки през последната година, както и поради повишеното търсене на първични материали за производството на електронни екрани ", изясняват специалистите от Heraeus Group, представени от Bloomberg.

С пазар много по-малък от този на по-популярните метали като паладий и платина, проблемите с производството и доставките имат съществено отражение върху цените. В същото време да се планува по какъв начин ще се движи цената на иридия също не е лесна задача, защото неговото търсене е обослувено главно от промишлеността.

" Времето за реализиране на доставките е прекомерно дълго, с цел да може дефицит на пазара да бъде решен от навреме увеличение в предлагането ", изяснява специалистът Джей Тейтъм от Valent Asset Management. " Единственото краткосрочно решение е повишение на цените, което да накара хората да продадат насъбраните от метала ресурси ", добавя той.

До някаква степен атрактивността на иридия произлиза и от лимитираните вложения в производството на платина, която се употребява в производството на автомобилни катализатори. Според анализаторите търсенето ѝ ще се усили в идващите години, подтиквано от интереса към новите водородни технологии в бранша.

Цената на иридия, който се употребява и за производството на свещи за коли, се изкачи до 6000 $ за тройунция. Това го прави повече от три пъти по-скъп от златото, което се търгува за към 1730 $.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР