В края на 2020 г., докато пандемията Covid-19 върлуваше с

...
В края на 2020 г., докато пандемията Covid-19 върлуваше с
Коментари Харесай

Колко сериозно е положението с въздуха, който дишаме

В края на 2020 година, до момента в който пандемията Covid-19 върлуваше с пълна ярост, няколко климатолози и енергийни специалисти направиха прогноза. Те решиха, че излъчванията от изкопаеми горива, които току-що се бяха понижили, с помощта на световната пандемия, може в никакъв случай повече да не достигнат високите си нива от 2019 година

Дори спекулираха, че след над век от все по-високи равнища на въглероден диоксид, който се влива в атмосферата, светът най-накрая е достигнал  " пиковите " излъчвания. Оказва се, че са сбъркали.

Според отчет, оповестен предишния месец от , въглеродните излъчвания от изкопаеми горива през 2022 година се чака да доближат 37.5 милиарда тона въглероден диоксид - най -високият регистриран до момента. Това значи, че макар продължителното намаление, поради коронавирусната пандемия, което докара до спад на излъчванията с над 5% през 2020 година, излъчванията на CO2 се завръщат и то по-силни от всеки път. И ето по какъв начин ще се отрази това на бъдещето ни.

Историята се повтаря

През целия изминал век въглеродните излъчвания падат единствено при едно събитие: рецесия. Когато международната финансова рецесия през 2008-2009 година раздрусва международната икономическа система, въглеродните емисии спадат с 1.4%. Когато нефтените рецесии от 1973 и 1979 година дестабилизират стопанските системи и карат хората да чакат в дълги опашки за бензин, излъчванията съвсем стопират да порастват. И когато коронавирусната пандемия заключва милиарди хора на закрито, CO2 спада с 5.2% - връх, съвпадащ само с този от следствията от Втората международна война.
 Снимка 598363
Икономическата рецесия, несъмнено, не е методът, по който нациите желаят да понижат въглеродните си излъчвания. И във всички тези исторически образци краткотрайният спад на излъчванията не продължава дълго. След финансовата рецесия излъчванията се покачват, като нарастват с почти 1.65 милиарда тона за една година.

Сега след пандемията експертите считат, че светът ще се оправи по друг метод. Страните се заклеват да вършат разноски за чиста сила и да работят по-природосъобразно. Но резултатът не е толкоз зелен, колкото всички се надявахме. Според един разбор единствено 6% от парите, изразходвани от страни от Г-20, са отишли в региони, които могат да понижат излъчванията. И до момента в който хората не престават да летят, карат и така нататък, излъчванията не престават да се покачват. 

2. Въглища, въглища, въглища

През по-голямата част от този век историята на изменението на климата е свързана с въглищата. Въглищата са най-мръсното изкопаемо гориво в света, което отделя 820 метрични тона излъчвания на парникови газове за всеки гигават създадена електрическа енергия. Слънчевата сила, в противен случай, освобождава към пет метрични тона за всеки гигават създадена електрическа енергия.

Преди пандемията въглищата като че ли бяха подготвени за дълъг спад, което е част от повода учените и специалистите да считат, че излъчванията може да са достигнали своя връх. Но през последните няколко години въглищата се възраждат. От друга страна съветската инвазия в Украйна увеличи цените на природния газ по света, което кара някои европейски страни да разчитат повече на въглищата, с цел да поддържат цените на силата ниски.
 Снимка 598364
Благодарение на продължаващите пандемични блокировки в Китай, най-голямата стопанска система в света не е ускорила потреблението на въглища толкоз, колкото би могла. Но потреблението на най-мръсното гориво в света в Индия внезапно нараства. Използването на въглища в Индия се увеличи с 5% през 2022 година, в допълнение към 15-процентното нарастване през миналата година. Всичко това значи, че през последните две години излъчванията от изгаряне на въглища са се нараснали с съвсем гигатон, прецизират от 

3. Развити против разрастващи се страни

Част от казуса е, че въпреки развитите страни да следят спад на излъчванията си през последните десетилетия, този спад не се е случил задоволително бързо, с цел да компенсира повишаването на излъчванията от разрастващите се страни. Емисиите на Китай скачат внезапно през последните 20 години, до момента в който страната се развива и измъква милиони от бедността. Въпреки високите си общи излъчвания обаче Китай към момента има по-ниски въглеродни излъчвания на глава от популацията от Съединените щати да вземем за пример. Емисиите на Индия порастват по-бавно, само че към момента порастват.

" Изкопаемите горива към момента са най-евтиният метод за обезпечаване на надеждна електрическа енергия ", сподели Кен Калдейра, академик по климата в Института за просвета Карнеги.
 Снимка 598362
Споре него, до момента в който вятърът и слънчевата сила могат да бъдат по-евтини от изкопаемите горива в някои случаи, тяхната честота - и неналичието на евтини, огромни акумулатори - значи, че е мъчно да се построи цяла електрическа система единствено от възобновима сила.

" Развиващите се страни би трябвало да слагат грижите за климата на второ място пред икономическите си проблеми. "

Следователно, с цел да не не престават излъчванията да се усилват, по-богатите страни ще би трябвало или да понижат своите излъчвания доста по-бързо, или да оказват помощ на разрастващите се страни да преминат към източници на гориво с по-ниски въглеродни излъчвания. И последният вид не наподобява изключително благонадежден. Конфликтите по отношение на паричните потоци от по-богатите към по-бедните страни преследват процеса на договаряния за климата на Организация на обединените нации от години.

" Ние не желаехме да субсидираме солиден преход към зелена сила за нас самите ", споделя Калдейра. " И концепцията, че ще субсидираме това за световния юг, наподобява малко неправдоподобна. "
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР