В края на 2019 г. площите в Индустриален и логистичен

...
В края на 2019 г. площите в Индустриален и логистичен
Коментари Харесай

"Ими глюко чек" ще инвестира 20 млн. лв. в завод за глюкомери в Бургас

В края на 2019 година площите в " Индустриален и логистичен парк – Бургас " са запълнени на 95%

[``Индустриален и логистичен парк – Бургас``] Регистрираното през октомври в България сдружение " Ими глюко чек " е декларирало капиталово желание в Бургас за създаване на високотехнологично дружество за произвеждане на тест ленти за глюкоза и глюкомери. За задачата роденият в Египет притежател Исмаил Кхалил желае да закупи 2 имота в " Индустриален и логистичен парк – Бургас ", заяви за " Капитал " Златина Георгиева, ръководител на съвета на шефовете на индустриалната зона и представител на община Бургас в ръководещия орган на сдружението.

Производствената част на предприятието ще бъде построена върху повърхност 5 дка. Размерът на авансово декларираната инвестиция е 20 млн. лв., като проектите на притежателя включват в началото откриване на към 20 работни места. Планираният период за създаване на индустриалните пространства е 24 месеца. " Тъй като притежателят желае допустимо най-бързо да завърши инвестицията си, към този момент издадохме виза за планиране. В самия развой на планиране той пожела да построи и научно-развоен център към предприятието. За тази цел ще му бъдат нужни още 3.5 дка в индустриалната зона ", добави Георгиева.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Защо Бургас

" Ими глюко чек " няма друго посланичество в Европа. Инвеститорът е бил в прилежащи страни – Румъния и Сърбия, оглеждал е и терени в София. След две визити в морския град е избрал Бургас. Наличието на пристанище, летище с карго център и близостта на Автомагистрала " Тракия " са измежду преимуществата на морския град, посочени от вложителя. Производството на компанията му ще бъде високотехнологично, а консултантите на вложителя обмислят да сертифицират производството в България. След декларираното капиталово желание и гласуването му в общинския съвет на Бургас следва компанията да се яви на търг за закупуване на земята, който ще се организира най-вероятно при започване на януари идната година. Последната територия, закупена от " Индустриален и логистичен парк - Бургас ", е била на цена 74 лева./ кв.м.

Общинските съветници на Бургас с изключителна докладна бележка на 27 ноември са дали своят вот да се открие процедура за продажба на терените. Научноизследователският център на " Ими глюко чек " ще работи в тясно съдействие с новооткрития Медицински факултет на бургаския университет " Проф. доктор Асен Златаров ". Планира се в него да има лаборатории, както и лекционни зали, в които да се прави образованието на младите лекари.

" Преди няколко години в Бургас отвори високотехнологично произвеждане на хирургични конци, което се наложи сполучливо на българските и интернационалните пазари. Преди няколко дни общинските съветници поддържаха концепцията на кмета Николов за основаване на генетично лаборатория към новия медицински факултет. Всичко това е сериозна поръчка за бъдещото позициониране на града като място за научна и развойна активност в региона на медицината ", споделят от управлението на общината.

Изчерпване на индустриалната зона

В края на 2019 година площите в " Индустриален и логистичен парк – Бургас " са запълнени 95%. Приключва построяването и на последната улица в индустриалната зона. Бургаският " Индустриален и логистичен парк " е взаимен план на община Бургас с дял 49% и " Национална компания индустриални зони " с дял 51%. Всички парцели на територията са захранени с вода, ток, оптика и така нататък На територията на зоната свои капиталови планове извършват 35 предприятия. 15 от тях към този момент работят, други са в развой на строителство.

Индустриалната зона обгръща 240 дка и е ориентирана най-вече към развиването на дребни и междинни предприятия, защото парцелите са с величина сред 2 и 20 дка. Заявените авансово вложения надвишават 90 млн. лв.. Общите декларирани от вложителите работни места, които са разкрити или следва да бъдат разкрити, са към 1000.

Сред най-големите започващи планове е този на компания " Сигматек ", която влага към 30 млн. $ в индустриален и научноизследователски център за произвеждане на части за самолетни мотори. Производствените пространства на " Сигматек " към този момент са построени. Очаква се най-късно през пролетта предприятието да стартира работа. Там ще бъдат разкрити над 200 работни места.

В началото на 2020 година стартира строителството на нова Индустриална зона - Юг, в Бургас, която ще се намира край жк " Меден рудник ". Тя ще бъде ситуирана върху повърхност към 600 дка. Там вложителите ще могат да закупуват по-големи площи – сред 16 и 150 дка. Така ще бъдат задоволени потребностите и на огромния бизнес. Вече има подадени заявки и проявен интерес към новата индустриална зона, оповестяват от община Бургас.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР