В края на 2018 година президентът на Българската федерация по

...
В края на 2018 година президентът на Българската федерация по
Коментари Харесай

Георги Глушков: 2018-а беше година на транзиция за българския баскетбол

В края на 2018 година президентът на Българската федерация по баскетбол Георги Глушков съблюдава традицията и се съгласи да показа своята равносметка, оценка и разбор за миналата календарна година в баскетбола у нас. В изявлението си за формалния уебсайт на централата членът на борда на ФИБА обърна внимание на случилото се с националните тимове, за условията към Треньорската комисия и идните планове и събития. Спомни си с усмивка и неспокойствие успехите на мъжкия народен тим, само че не подмина и проблемите вкъщи.

"2018-а бе година на транзиция. Имаше много мощни прояви на всички равнища на националните тимове. Много старания бяха хвърлени за поддръжката на всички национални тимове, а те тази година са много. Като споделям много имам поради, че с изключение на обичайните мъжки и женски национални тимове, 20-годишни мъже, 20-годишни дами, 18-, 16-, имахме 15-годишни юноши и девойки, 14-годишни събирания с участия. Имахме две интернационалните участия на тима ни баскетбол на колички. Програмата беше доста богата, поизпълнена със събития ", сподели Глушков.

"Националният тим за мъже към този момент доиграва финалната фаза на международните квалификациим само че до декември, имахме късмет да продължим напред. Тимът стартира нерешително тази акция, направихме няколко загуби, които се оказаха решаващи за финалната фаза сега. После играхме и по-добре, спечелихме против Франция, играхме доста мощно против Русия, спечелихме против Босна и Херцеговина, с цел да стигнем до злополучния мач с Франция като посетител. Тази година Франция бе без присъединяване на всички тези, играещи в Евролигата и в НБА, което може да омаловажи малко нашата победа. Но тя не е маловажна, тъй като с нея показахме, че можем да бием и мощен тим като този на Франция, който след това видяхме, че е в действителност мощен.

При гостуването си там успяхме за 30 минути да се борим и видяхме, че към момента има доста основна разлика. Аз съм удовлетворен от националния тим в интервала на квалификацията - и първичната, и предварителната. Малшанс, загубихме 3 мача с доста дребна разлика. Една пукотевица ни делеше от успеха тук против Финландия, след това и в Чехия. Ако бяхме взели най-малко 2 от тези 3 мача, които изгубихме, нещата щяха да бъдат на напълно друго равнище и като самочувствие. Ясно е, че имаме някои проблеми. Подкошието ни е доста под равнището на другите звена в тима. Но считам, че треньорът знае това и ще вземе ограничения ", сподели Глушков по адрес на мъжкия народен тим.
Що се отнася до женския народен тим, Глушков не бе толкоз удовлетворен от представянето.

"През 93-а година имахме 3-4 състезателки от НБА и отново не се класирахме за европейски шампионати. В момента нямаме състезателки, които играят във водещи шампионати в чужбина. Имаме едно момиче, което играе в Америка с вяра следващата година да може да се употребява за националния тим. Но в общи линии считам, че много сериозна работа би трябвало да има. Защото треньорът на националният тим е селекционер - той селектира положителните състезателки, с които разполагаме, и прави тим. А ние не разполагаме с такава селекция, че да се класираме към този момент доста години. Изредихме разнообразни треньори, чужденци, българи.

Надяваме се идващите години да произведем гард, център. А в случай че не можем - да си намерим подобен, който да може да ни позволи огромна част от проблемите, които имаме в подкошието. Защото центърът в женския баскетбол, и то от класа, е доста значим. И в мъжката част е значим, оказа се, макар че там е по-незначим този проблем. Квалификацията за Европейско състезание при дамите мина безпроблемно, като се изключи че загубихме. Последната среща с Украйна я харесах много, тъй като за пръв път видяхме, че тимът има темперамент. И макар че тимът на Украйна е мощен, показахме хъс и играхме до дъно. Затова се веселя, че демонстрираме темперамент, тъй като в случай че нямаме темперамент, нещата стават доста тежки.

В шампионата сме отделили място на българските състезателки да се развиват, нашето състезание да се развие. Останахме с два професионални тима, което значи, че два тима могат да развиват на високо равнище български състезателки. Аз съм признателен на тези два клуба и се надявам да има и трети, и четвърти. Защото колкото повече тимове има на високо равнище, толкоз повече бихме могли да се надяваме, че състезателките ще се развиват.

В момента тези два клуба допълват равнището си, като вземат участие в Адриатическата лига, а Берое Стара Загора играе също и във ФИБА шампионата, има и две победи. Преди да стартира този шампионат никой не очакваше, че ще бият. Ще кажете, че има чужденки - на всички места има. Те не се борят единствено с тимове без чужденки. В турския тим, с който играха, имаше 7-8 чужденки. Ако в България има 10 клуба, които подсигуряват присъединяване и основаване на женски тимове с по 3-4 чужденки, аз ще съм първият, който ще каже "да ".

Но в случай, че оставаме с малко тимове, които могат да предложат професионализъм на състезателките, националният тим ще стане аматьорски. Ако някой на следващия ден ми подсигурява, че ще има 7-8 клуба, които обезпечат професионализъм на българските състезателки, аз съм "за ". Но три тима да играят с чужденки - по този начин ние не можем да създадем народен тим от професионалистки. Не виждам за какво би трябвало да има чужденки с три тима. Трябва да се опитаме да създадем млади състезателки. Радвам се, че в Стара Загора има втори тим, оформя се и в Пловдив. Надявам се да намерят сили да развият този женски баскетбол, тъй като в действителност сме обратно спрямо мъжката част ", разяснява президентът на федерацията.

"Новата треньорска комисия има представители на много опитни треньори. Понеже множеството ни треньори са по-млади, с по-малко опит, аз се надявам по-опитните да обзет програмата за националните селекции, да могат да я координират, да има полемики сред млади и остарели. Аз съм сигурен, че младите могат да научат нещо от по-опитните си сътрудници. Защото към момента нямаме млад треньор, който да работи в чужбина и да е стигнал някакво равнище. Все още всеки се води от нашето равнище тук. От тази комисия чакам много неща да се случат, изключително в систематичен проект ", сподели още Глушков.

"За страдание в мъжкото състезание не можахме да минем безпроблемно, имаше много отворени писма, много конференции, поискани оставки и то в едно състезание, в което чиновниците на федерацията, в това число аз, нямаме дейна роля. НБЛ от много години е независима, самостоятелна комисия, която си приготвя нормативни документи, взима решения и ги предлага на УС за одобряване. Така че в тази връзка в последните години нямаме от административна позиция разминавания с тях - каквото ни предложат, това им утвърждаваме. Защото те са общ брой от тези клубове, които са лицето на България и ние желаеме най-хубавото и по тяхно решение, тяхна рекомендация и предпочитание, взимаме и утвърждаваме решенията им на УС. Естествено, имаше 1-2 техни оферти, които не одобрихме, само че те бяха финансови претенции. Но все пак имаше напрежение, писма.

В средата на годината проблем бяха съдиите. Който бие - съдиите са положителни, който загуби - неприятни са. Но в действителност става дума за едни и същи съдии. В края на предишния сезон лигата изпадна в несъстоятелност и се наложи моята намеса по отношение на съдийската комисия. Помолих ги да не пишат отворени писма, тъй като с отворени писма въпросите не се вземат решение. Пък и вредим на имиджа на баскетбола. Последният месец, а и преди този момент, свиреха без да им бъде заплащан трудът. Но и този проблем успяхме да решим. Но финалите отново не приключиха спокойно. Често се стига до такива неща.

И макар че аз не давам отговор за това, отново ми беше потърсена отговорност. Въпреки че за сезон 2017/2018 имаше назначен професионален общоприет управител със заплата, който трябваше да се грижи за лигата и да взема решение тези проблеми в придвижване. Интересно е, че преди последното съвещание на УС получихме писмо от президента на Рилски състезател господин Петър Георгиев, в което едно от настояванията му бе да дам мнението си по отношение на решението на Оценка за съвместимост на НБЛ да освободи генералния управител. Няма по какъв начин да изкажа мнението си по този въпрос. Преди година и половина, когато избираха и назначиха общоприет управител никой не ме попита за мнението ми. Защо в този момент търсят такова? ", сподели още Глушков.

"Вече много говорихме какво е минало и ми се желае да погледна към бъдещето. Мисля, че ни следва нова тежка година, натоварена несъмнено. Говорим за подрастващите, за напъните, които би трябвало да поставим, с цел да финансираме всички тези мероприятия и начинания, които би трябвало да се случат с 12-, 13-, 14-, 16-, 18-, 20-годишни девойки и момчета.

Мъжкият и женският национални тимове имат закрепена стратегия и там е ясно какво следва. Мъжкият тим ще завърши през февруари тази подготовка, която считам, че беше доста положителна за нас, тъй като ни даде опция да се срещнем с доста мощни тимове, да премерим сили. Наред с всичко това през 2019 година ще би трябвало да отбележим 100-ната годишнина от появяването на проведения баскетбол в България. Това е доста сериозна годишнина. Трябва да подготвим документ, с който да определим по какъв начин ще бъде маркирана 100-годишнината. Има доста хрумвания. 90-годишнината беше отпразнувана в София с банкет с доста посетители, уважиха ни доста хора от ФИБА.

Това е едно от нещата, които могат да се случат. Но аз считам, че ще бъде незадоволително. 100-годишнината е огромно събитие за нас. В България има доста центрове, които развиват баскетбола още от началото му в нашите земи. Така че считам, че би трябвало да провеждам събития в тези градове със съдействието на локалните клубове и общини. Искам през 2019 година да прехвърлим страниците в обратна посока, да си спомним. Трябва да отбележим и почетем най-хубавите. Няма да прекъснем традицията и ще създадем анкети за най-хубавите състезатели през десетилетието. Може би би трябвало да създадем нещо като 100-годишник, който да събере паметни моменти. Но по-конкретни хрумвания и решения ще има през януари ", приключи Глушков.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР