В края на 2018 г. допуснахме, че бившият генерал-лейтенант от

...
В края на 2018 г. допуснахме, че бившият генерал-лейтенант от
Коментари Харесай

На гол корем - две ескадрили F-16!

В края на 2018 година допуснахме, че някогашният генерал-лейтенант от Министерство на вътрешните работи и сегашен (все още) министър председател Бойко Борисов изцяло се вписва в профила на тези генерали, които - съгласно Уинстън Чърчил - постоянно се готвели за предходната война, тъй като бъдещата са я изгубили преди да е почнала.

Поводът за това съмнение отпреди две години бе шумът към очертаващата се тогава договорка със Съединени американски щати за закупуване на 8 изтребители F-16 блок 70. Това беше шумът на големите пари - 1.256 милиарда $, платени предплатено за самолети, които ще кацат в България на порции - чак до 2024 година.

През лятото на 2019 година Народното събрание ратифицира договорката. Българските водачи изтупаха униформите си от прахта в очакване на новите придобивки. А политиците... се хванаха за гушите. Червените скочиха против производителя Lockheed Martin по тази причина, че не предложил алтернатива за разсрочено заплащане. А ръководещите fотвърнаха на удара с удар: няма по какъв начин заплащането да е разсрочено, тъй като до момента не сме сключвали със Съединени американски щати сходна договорка и кредитната ни история не е положителна.

Днес сигурно можем да заявим, че о.р. генерал-лейтенант Бойко Борисов е в цифрата на визираните от Чърчил генерали. След като извадихме 1.256 милиарда $ за тези изтребители, министър председателят към този момент е подготвен още веднъж да бръкне в хазната и да извади още толкоз - за нови 8 самолета, които ще кацнат в благата ни родина... неизвестно по кое време. Ако въобще кацнат.

В дните, когато краката на държавното управление и политическото бъдеще на премиера мощно се клатят, грижата за сигурността на българското въздушно пространство за след десетина години наподобява някак пресилена. А изпращането на писма поръчки до Lockheed Martin за изследване на опциите за закупуване на още 8 самолета F-16 Block 70 с нови радари и съоръжение - като да тичаш пред вятъра. Който, въпреки и блажен от настоящия дипломат на Съединени американски щати в София Херо Мустафа, въобще не е ясно ще духне ли въобще. И, в случай че да - в каква посока...

Както преди две години, в този момент още веднъж си задаваме простичкия въпрос "За чий са ни две ескадрили изтребители? Да не би да сме тръгнали да си връщаме Одрин? " Няма по какъв начин - ни по земя, ни по въздух, тъй като на бъдещите две наши ескадрили се падат към... 44 турски "такива "! Да не приказваме за турската войска, която е девета в света по бройка (и втора в НАТО) след "войската " на Съединени американски щати. Добре, че и ние сме в НАТО, инак...

Явно министър председателят прави благи очи на отвъдокеанските си сътрудници, с които другояче има комплицирани връзки поради заиграването му с Путин. Освен това очевидно е решил да мъсти на всички българи - протестиращи и непротестиращи против неговото ръководство, като ги загроби с непостижими отговорности за лишено от смисъл въоръжаване. И ще направи всички последващи държавни управления заложници на упоритостта му да се потвърди пред Съединени американски щати какъв брой правилен и перспективен сътрудник е!

Що ли не налее един милиард лв. в пенсиите на българите, вместо да ги дава за изтребители? И дали е належащо да му припомняме, че минималната пенсия в България към момента е 250 лв., а прагът на бедността - единствено със 113 лв. по-висок?

За латентната "конкуренция " по-добре да не отваряме приказка.

В началото на годината Румъния си напазарува от Португалия "само " 5 изтребители F-16 за 130 млн. $. Както се споделя - продължаваща договорка и с отстъпка като на правилен клиент, тъй като северните ни комшии към този момент си бяха купили 12 португалски изтребители, втора ръка.

До момента никой и по никакъв мотив не е обявявал война на Румъния, нито пък някой е нарушавал въздушното им пространство.

И това е разликата - и като политическа просвета, и като интелектуално израстване: на 23 септември ръководещите в Румъния съвсем единомислещо гласоподаваха 40-процентно повишение на пенсиите, до момента в който наш Бойко продължава да дава по 50 лв. на калпак. И да залага клопки, в които ще паднем всички ние - останалите. Ако оживеем във войната, която личното ни ръководство ни е оповестило, естествено...
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР