В края на 2017 г. в страната оперират 27 търговски

...
В края на 2017 г. в страната оперират 27 търговски
Коментари Харесай

Най-големите банки в страната към 31 декември 2017 г.

В края на 2017 година в страната оперират 27 търговски банки.

Бройката обаче ще намалее до най-малко 25 в идващите месеци, откакто бъде финализирано придобиването на ОББ от страна на KBC, която у нас има СИБАНК, както и след продажбата на ТБ Виктория.

Наскоро Общинска банка също беше продадена, като някогашният към този момент мажоритарен притежател Столична община избра за покупател компания отвън бранша.

Дали консолидацията в банковия бранш ще продължи и в идващите месеци, следва да забележим.

Кои са най-големите банки в края на 2017 година?

Кои от тях покачиха ръководените си активи с най-бърз ритъм през последните 12 месеца и какви промени настъпиха в топ 10 на банките у нас?

Челната тройка на най-големите банки в страната продължава да е без изменение. Уникредит Булбанк и Банка ДСК са единствените с активи за над 10 милиарда лева (19.09 милиарда лева и 12.15 милиарда лева.), следвани от Първа капиталова банка с 8.6 милиарда лева

Този факт обаче ще се промени, защото обединената ОББ ще е с активи за близо 11 милиарда лева, в случай че изходим от последните данни на централната ни банка.

В края на 2017 година Обединена българска банка заема 5-а позиция, като по отношение на година по-рано е изпреварена от Пощенска банка.

Следват Райфайзенбанк, Сосиете Женерал Експресбанк, Централна кооперативна банка, СИБАНК и Банка Пиреос.

Общо 17 от банките в страната ръководят активи за над 1 милиарда лева, като тук попадат още Алианц Банк, държавната Българска банка за развиване, Инвестбанк, Прокредит Банк, Общинска банка, Интернешънъл Асет Банк и Българо-американска кредитна банка.

Най-бързо през 2017 година набъбнаха активите на Райфайзенбанк, Пощенска банка, ББР, ОББ, СИБАНК и Банка ДСК, всички с по над 500 млн. лева /profit.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР