В края на 2017 г. служители на Булгартабак бяха докарани

...
В края на 2017 г. служители на Булгартабак бяха докарани
Коментари Харесай

Акционерна рокада в "Булгартабак" къса връзката с обещаното от приватизатора

В края на 2017 година чиновници на " Булгартабак " бяха докарани в София да стачкуват против медийна и политическа акция по отношение на холдинга. Месец по-късно доста от тях бяха съкратени.

© Цветелина Белутова Още по тематиката
" Надарен стопанин " от Дубай влезе в " Булгартабак "

18.1% от акциите на цигареното сдружение имат следващ нов притежател
24 май 2018
" Булгартабак " е трансферирал контролния си дял в " Юрий Гагарин " на офшорка

Сделката е отпреди два месеца, само че общественият холдинг не е уведомил за нея
25 яну 2018
Близка до Пеевски компания завоюва 30 млн. лева от покупко-продажби с акции на " Булгартабак "

Дубайската офшорка TGI Middle East под новото си име TI Holding е купила и продала близо 14% от холдинга в границите на два дни
2 яну 2018 Едно равнище във веригата на благосъстоятелност на " Булгартабак холдинг " изчезва - по този начин в резюме може да се опишат оповестените от обществената компания покупко-продажби от 12 юли. Доскорошният мажоритарен акционер в холдинга - австрийското BT Invest, е продал всичките си останали акции и към този момент не има дял. А купувачи сa двете лихтенщайнски дружества-съакционери в BT Invest - Woodford Establishment и Stiga Anstalt.

Целта на интервенцията не е оповестена, по аналог с предходни акционерни промени в следения от Делян Пеевски холдинг. Възможно пояснение за изгубването на компанията, подписала приватизационния контракт за " Булгартабак ", е отбягване на неустойки към българската страна. Или разпродажба на цигарения холдинг след обособяване на страничните активи като " Техномаркет " и парцели.

Поредната рокада

Според оповестените покупко-продажби BT Invest е продал 2 431 183 акции или тъкмо 33% на Woodford Establishment. Това е прагът, над който в случай че нов акционер придобие дял е задължен по закон да насочи търгово предложение и евентуално по тази причина и пакетът е разрушен. Така останалите 1 086 595 акции (близо 14.75%) са трансферирани на Stiga Anstalt и към този момент BT Invest не има и акция в " Булгартабак ". Такива размери бумаги не са минавали през пода на борсата, което значи че покупко-продажбите са подписани през капиталов медиатор и надлежно цената не е известна.

Справка в австрийския указател не демонстрира промени в компанията, като тя продължава да е с два акционера с по 50% - посочените нагоре лихтенщайнски офшорки. Така че действително BT Invest продава каузи си на сдруженията нагоре по веригата на благосъстоятелност и излиза. За самите Stiga и Woodford няма данни чия благосъстоятелност са, само че се допуска че са следени от депутата Делян Пеевски.

От приватизацията на 79.8% от капитала на " Булгартабак " до края на предходната година BT Invest не беше променяла каузи си, като рокадите се правиха над нея. През декември 2017 година тя продаде на един от огромните акционери, който също се свързва с Делян Пеевски, TI Holding Fze (новото име на TGI Middle East Fze) пакет от 13.98% от акциите на " Булгартабак " и по този начин делът й набъбна до 26.20%. Няколко дни по-късно обаче TI продаде пакета на друга дубайска компания - Lawand General Trading Fze с облага от към 30 млн. лева В началото на 2014 година BT Invest беше трансферирано краткотрайно на лихтенщайнската Livero Establishment, за чийто притежател по това време беше посочено тъкмо TGI Middle East Fze.

По късно през май 2018 година пък BT Invest се раздели с още 18.1% от " Булгартабак ". Те бяха трансферирани на друга дубайска компания Gifted Master и по този начин делът на австрийското сдружение падна под 50%. Именно този остатъчен пакет в този момент се разрушава на още две елементи.

С друго мнение

Логиката зад цялата серия прехвърляния не е ясна, само че по всичко проличава, че най-малко едно от участващите сдружения евентуално не е от групата. На последното общо заседание на акционерите на " Булгартабак " на 28 юни с изключение на BT Invest участват още двама акционери. Това са банкрутиралата КТБ (която има към 6%) и въпросното Lawand, с неотдавна добитите 14%. Въпреки значителния си и неотдавна платен дял Gifted Master не изпраща представител.

Любопитната част от протокола е, че Lawand е представляван от други юристи и не гласоподава в унисон с мажоритарния акционер, като по множеството точки се въздържа. Всичко това приказва, че евентуално най-малко този пакет има действително нов притежател, а освен номинално.

Възможна цел 1: икономисване на неустойки

При новите покупко-продажби им директна съгласуваност и това слага въпроса какво е налагало смяната. Едно допустимо пояснение е отбягване на приватизационни задължения или неустойки по тях, защото BT Invest е формалният приватизатор на холдинга. През 2016 година " Булгартабак " закри софийската си фабрика, а от началото на 2018 година има всеобщи съкращения и в благоевградската, където са останали на работа под 300 индивида при над 600 година по-рано и над 1000 при приватизацията.

Повечето задължения в контракта (за вложения и брой работници) са за 3 години и са регистрирани като изпълнени, само че има и 5- и 10-годишни. За тяхното осъществяване няма елементи в регистъра на Агенцията за приватизация. Най-важно е изискването да се резервира предметът на активност, като срокът за това е 2021 година При прекъсването на " София-БТ " организацията разгласи, че при несъблюдение неустойката е равна на платената цена от 100 млн. евро.

Обезпечение по приватизационния контракт няма. Така в случай че на следващия ден организацията начисли неустойки и ги потърси от BT Invest, може след раздялата с акциите в сдружението да няма останало нищо.

Възможна цел 2: разпродажба на холдинга

Основната активност на холдинга все по-малко е производството на цигари. Големите активи са съсредоточени в дъщерното " Благоевград БТ ", като през предходната година то стана притежател на веригата " Техномаркет ", мандри и различен нетипичен бизнес, до момента в който загуби мажоритарния си дял във фабриката за опаковки " Юрий Гагарин ". Това обрисува и различен вероятен сюжет приготовление за разпродажба на холдинга, откакто главните му активи - парцели и най към този момент каузи в " Благоевград БТ " бъдат трансферирани.

За първото тримесечие на 2018 година холдингът регистрира 3.1 млн. лева консолидирана загуба и спад на продажбите с към 1/4 до 78 млн. лева Поради многото промени обаче данните са несъпоставими, като в този момент главната част от оборота евентуално идва от " Техномаркет ". От началото на годината цената на акциите на " Булгартабак " е паднала с над 50% до 14.5 лева за брой, а в границите на деня има единствено една договорка за 7 акции, довела до 1.4% намаляване.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР