В края на 20-те години на миналия век съветските власти

...
В края на 20-те години на миналия век съветските власти
Коментари Харесай

Ш-5, съветският самолет за мисии за въздушна фотография, който така и не влиза в масово производство

В края на 20-те години на предишния век руските управляващи се заемат да картографират в детайли най-голямата страна в света.

Проблемът е, че те се нуждаят от специфични самолети, с цел да изпълнят тази титанична задача.

През 1928 година Главното ръководство по геодезия и картография и Геодезичния комитет на Съюз на съветските социалистически републики възнамеряват обширна работна стратегия за основаване на карти на страната за разнообразни цели и мащаби.

 Шведска карта на европейската част на Съюз на съветските социалистически републики, 1928

Шведска карта на европейската част на Съюз на съветските социалистически републики, 1928Свободни източници

За постигането на тази цел въздушната снимка изиграва значима роля. По това време обаче няма специфични самолети, които да дават отговор на новите условия. За въздушна снимка са употребявани разнообразни уреди, само че нито един профилиран.

 Съветският пътнически аероплан K-4 е един от адаптирането за въздушна снимка в края на 20-те години в Съюз на съветските социалистически републики

Съветският пътнически аероплан K-4 е един от адаптирането за въздушна снимка в края на 20-те години в СССРСвободни източници

В началото на 1929 година е основана специфична комисия по въздушна снимка, управлявана от учен А.Е. Ферсман, в която се разискват основаването и характерностите на аероплан за високорентабилно снимане на огромни площи.

 Александър Евгениевич Ферсман

Александър Евгениевич ФерсманСвободни източници

След отчет на авиоинженера В.Б. Шавров са признати предварителните схеми и механически условия на бъдещия аероплан.

 Вадим Борисович Шавров

Вадим Борисович ШавровАрхивна фотография

В профилирания сайт  може да се прочете, че една от особеностите на условията е устройството да има необятен ъгъл на видимост (144°) за обективите на камерата, както и избрани ъгли на видимост за водача и аерогеодезиста, които се чака да бъдат на борда. Освен това колесникът би трябвало да бъде невисок, тъй че колелата на самолета да бъдат отвън полезрението на самолета.

Предложението това да бъде самолет-амфибия притегля вниманието на всички, защото в по-голямата част от зоната за снимане липсват летища. През 1930 година е решено планът да бъде изпълнен. Вадим Борисович Шавров ще сътвори първия руски хидроплан, създаван серийно в Съюз на съветските социалистически републики, Ш-2.

 Шавров Ш-2 кола за спешна помощ

Шавров Ш-2 линейкаВъздушен и галактически музей в Сан Диего (SDASM) Архиви

През пролетта на 1930 година са направени две сходни структури на „ фотоплани “, един наземен и един амфибиен (и двата за двойни мотори с мощ 300 к.с.). Те са наречени ФС-1 и ФС-2 (ФС за фотографиращ аероплан или фотоплан) и те са сполучливо създадени по поръчка на Изследователския институт АФС.

След разискване в техническия съвет e решено да се сътвори обединен наземен аероплан, смесен с буксируем поплавък. В този му тип планът е утвърден през юли 1931 година и неговото създаване стартира в Министерството на флота под номер 28/29 или Ш-5.

Самолетът Ш-5 е издигнат в ЗОК (Опитно-конструкторски завод) на Научно-изследователския ГВФ, чиито благоприятни условия са лимитирани. Фюзелажът с отвесната опашка е излят, заварен от HMA тръби с платнена обшивка, съществени поплавъци и подкрилия. На наземния са признати мотори M-22 с железни витла с променлива стъпка.



airwar.ru

Във вътрешността на самолета са инсталирани 12 пътнически седалки, взаимозаменяеми с осем носилки. Има необятна входна врата и огромен люк в горната част. В предната част на фюзелажа е пилотска кабина, с цел да дава отговор на условията за въздушна снимка.



airwar.ru

Тестовете стартират на 19 март 1934 година и не престават до края на годината, защото има проблем с шасито заради индустриален недостатък. Като цяло данните не са неприятни, само че става явно, че самолетът, умислен през 1929-а, към този момент е морално стар, когато става дума за формата и структурата му.



airwar.ru

Не е издигнат нито един аероплан, профилиран за въздушна снимка, и са употребявани „ Туполев “ Р-6, които към този момент са изведени от употреба.



airwar.ru

създател: НИКИТА ПЕТРОВ

източник: bg.rbth.com
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР