В края на 19-и век Шумен се славел като развит

...
В края на 19-и век Шумен се славел като развит
Коментари Харесай

Знаете ли кой е дядото на патриота Валентин Касабов и какво е направил за България?

В края на 19-и век Шумен се славел като развъртян търговски и културен център. Родът Касабови е бил прочут в града. Стефан Касабов е имал доста земи и бил състоятелен човек. Съпругата му Петя е приключила Робърт лицей в Цариград - влиятелно за времето си образователно заведения отвън България. Раждат им се три деца. Родителите изпращат огромния си наследник и щерка да учат в Австрия. Майката умира млада. Бащата банкрутира и изгубва всичко извоювано. Добри е най-малкото дете, родено на 27 юли 1898 година в Шумен. Завършва гимназия в родния си град. Силно го притегля военното занятие, написа Черноморски фар.

Желанието му го води във Военното учебно заведение. По него време българските офицери от царската войска са били от елита на обществото - образовани, културни, дисциплинирани, инициативни. Имало е даже условия за растеж и телосложение.

Добри Касабов стартира да учи основите на военното дело: военна подготовка, тактичност, артилерия, фортификация, топография, тактически полеви задания, устави. Наред с чисто военните науки бъдещите офицери изучавали социология, френски език, политическа история, военна география, изобразяване.



През 1906 година в Шумен е образуван 10-и ескадронен полк. Това са годините, в които конната конница у нас е заемала своето почтено място във войската. Конният полк взема присъединяване в Балканската и Междусъюзническата войни. През Първата международна война (1915 – 1918) този полк влиза в състава на 3-та конна бригада и се състои от 4 ескадрона и един картечен ескадрон. През 1915 година полкът охранява добруджанската граница. През 1916 година взе участие в офанзивата към Лерин, през 1917 година квартирува в Скопие, през 1918 година в Гюмюрджина и Драма. Именно в конния полк. Добри Касабов стартира военната си кариера. Младият юнкер взема присъединяване в бойните дейности и е награден с медал и кръст „ За смелост “.

На 4 октомври 1920 година Добри Касабов е създаден в чин подпоручик.

На 3 август 1924 година се венчава за Райна Бойчева от Шумен, учителка по френски език. Активна есперантистка, кореспондира си с хора от над 30 страни. През 1925 година се ражда щерка им Евгения, а през 1929 - синът Кирил.

През 1938 година капитан Добри Касабов, към този момент пълководец на ескадрон при 10-и конен полк, е награден от Н.В.Борис ІІІ с джентълменски кръст на ордена „ Св. Александър”.


Сем. Касабови в навечерието на Втората международна война, откъдето героят ще се завърне
с тежък диабет и туберкулоза след преживения стрес и ще предсказа гибелта си през 1947 година

След като Съюз на съветските социалистически републики афишира война на България на 5 септември 1944 година, на Българската войска е заповядано да не оказва опозиция и да не води военни дейности. Съветското командване разпорежда на своите офицери да изземат персоналното оръжие на българските офицери, въпреки че то персонално е заплащано и е тяхно владеене.

„ Някои наши офицери не желаеха да си дават оръжието, само че руските бойци ги заставяха да легнат по очи на земята и ги обезоръжиха...” свидетелства Иван Николов от село Вехтово, Шуменско, боец от 10-и конен полк. Офицерството се е смятало за една от главните опори на държавността и по-късно новото отечественофронтовско държавно управление безпощадно се е разправило с него.

Но войната още не е завършила. Тя навлиза в нова фаза и Българската войска е принудена да взе участие в директни военни дейности на непознати територии.

Участието във Втората международна война. Бойните дейности в Унгария

На 27 март 1945 година командването на Българската войска образува събирателен конен полк. В състава му влизат три конни ескадрона, батарея от 16-и дивизионен артилерийски полк, бронеизтребителна рота от 2-ра армейска бронеизтребителна тайфа и 6 танка. За пълководец е назначен подполковник Добри Касабов, а за помощник-командир капитан Теньо Петков. Полкът взема присъединяване във втората фаза на Втората международна война.

В края на март стартира Мурската настъпателна интервенция на Българската войска в Южна Унгария и Северна Хърватия. Това е част от Виенската настъпателна интервенция на ІІІ Украински фронт.

На 30 март 1945 година полкът на Добри Касабов стартира военни дейности в Унгария с гонене на германците в посока село Накгорпад, село Болхаш и град Чурго ( това става допустимо след проявен извънреден подвиг и смелост, тъй като полкът е бил под блокада на елитната СС-дивизия „ Мъртвешка глава” и е било въпрос на няколко часа българската част да се съобщи. Именно в този миг, изненадващо, полк.Касабов разпорежда на бойците си да се качат на конете и да минат в контраофанзива. Допълнението е на Флагман и не ангажира автора).

На идващия ден българските войски овладяват Чурго и настъпват към укрепената линия „ Маргит “. Навсякъде към тях са построени бетонни укрепления и са замаскирани минни полета. При яростните боеве подполковник Касабов е на предната линия в настъплението към устието на река Мур.

На 1 април при канала „ Принципалис” пленява 300 вагона боен трофей, съдържащ промишлено съоръжение, заграбено от маджарски фабрики, предопределено за Германия. По заповед на Сталин пленените композиции са били ориентирани към Съветския съюз. (Неизвестен факт е, че полк.Касабов рискува и без да пита пренасочва част от плячката за родната България. Допълнението е на Флагман и не ангажира създателя.)

От 2 до 4 април българските войски минават 60 км с конете и овладяват 13 обитаеми места, като не разрешават съперникът да се задържи и да окаже опозиция. Пленени са над 400 германци.

На 5 април полкът доближава до селата Света Мария и Свети Криж. За завладяването им се водят яростни ръкопашни боеве. На 6 април продължава преследването на съперника към село Ормож, град Птуй и до вечерта завладяват и село Горни Хращан. Убитите по време на военните дейности българи са 33, а ранените 97.

На 9 май в 6 часа сутринта овладяват град Марибор. На 10 май не престават настъплението към град Клагенфурт. По пътя настигат две немски колони, които с пердах принуждават да се предадат. Взети са доста пленници и трофейно оръжие.

На 11 май подполк. Добри Касабов пръв пресреща британските войски на ген. Джордж Патън. Това е краят на войната.

Полкът е разформирован на 14 май 1945 година, като ескадроните са причислени още веднъж в състава на дивизиите си.

Изключителните бойни и командирски качества на Добри Касабов са оценени високо освен от Командния състав на Първа българска войска, само че и от руснаците. За храбростта си той е награден с най-големия съветски медал за военни заслуги „ Александър Невски ", а държавното управление на Съюз на съветските социалистически републики изстрелва в негова чест 20 топовни салюта.

За изключителни военни заслуги при решаващия пробив в Унгарските Алпи, Добри Касабов е създаден в чин полковник. Завръщайки се от войната, полковникът развива диабет и скоротечна туберкулоза. Предчувствайки края си, самичък написва текста на некролога и подрежда на околните по какъв начин да бъде заровен. Умира в Шумен на 8 декември 1946 година, едвам на 47 години. С
огромни ограничения брачната половинка Райна Касабова съумява да изучи децата си. Дъщерята Евгения приключва стоматология и второ висше обучение Консерватория. Омъжва се във Варна и работи в Операта като компоитор и пианист. Синът Кирил се дипломира като ветеринарен доктор. Жени се за бургазлийката доктор Лиляна Николова (дългогодишен основен доктор на Бургаските
минерални бани, б.р.) и се откриват да живеят в град Бургас. Синът им Валентин Касабов е български политик, публицист, ефирен водещ, прочут с авторското телевизионно предаване „ Паралакс “, и заместник-председател на учредената в Бургас през 2011 година националистическа партия „ Национален фронт за избавление на България”. Понастоящем зам.председател на парламентарната група на „ Обединени патриоти” в 44-тото Народно заседание. Той пази завета на своя дядо - в дома си съхранява документи, военни карти, ордени и голям брой фотоси на полк. Добри Касабов.


Внукът Валентин Касабов, 2010 г, фотография: в. Десант

Това цялостно и задълбочено проучване бе оповестено за първи път във в. „ Черномоски фар” на 15 юни 2018 година Авторът Соня Кехлибарева е публицист, историограф, един от най-хубавите ни модерни документалисти. Малка част от него се базира на спомените на доктор Лиляна Николова, на 88 година, – брачна половинка на починалия наследник на подполк. Добри Касабов - доктор Кирил Касабов. Предоставените достоверни документи и фотоси са благосъстоятелност на внука на подполк.Касабов - Валентин Касабов.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР