В краткосрочен план глобалните финансови рискове са под контрол, но

...
В краткосрочен план глобалните финансови рискове са под контрол, но
Коментари Харесай

МВФ предупреждава за риск от пазарен шок на фона на геополитическ...

В кратковременен проект световните финансови опасности са под надзор, само че облекчаването на паричната политика може да подхрани ценови балони на активи, а пазарите може да подценяват рисковете, свързани с военни спорове и идни избори, предизвести Международният валутен фонд (МВФ) във вторник, заяви Ройтерс.

 

В полугодишния си Доклад за световната финансова непоклатимост, МВФ предизвести, че възходящото разминаване сред увеличената геополитическа неустановеност и ниската пазарна волатилност усилва възможностите за пазарен потрес, сходен на разтърсванията, следени през август, когато покачването на лихвените проценти от Японската централна банка докара до всеобщо понижаване на задлъжнялостта.

 

От Вашингтонската многостранна институция оповестиха, че макар забавянето на растежа на облагите и продължаващото утежняване в по-нестабилните сегменти на корпоративния и комерсиалния бранш на недвижимите парцели, пазарите на заеми и акции остават постоянни.

„ Има раздор сред пазарно-индикираната волатилност и оценката на политическата или икономическата неустановеност “, сподели Тобиас Ейдриън, шеф на отдела за парични и финансови пазари на МВФ. „ Това напрежение ни тормози, защото усилва опцията за внезапно пренастройване на финансовите условия. “

 

Докладът също по този начин акцентира, че до момента в който множеството съществени централни банки облекчават паричната политика, намаляването на лихвите може да провокира високи оценки на активи, световно повишаване на частния и държавния дълг, както и задлъжнялост отвън банковата система.

„ Тези възходящи уязвимости биха могли да усилят неподходящите шокове, които стават по-вероятни заради засилената икономическа и геополитическа неустановеност в подтекста на военни спорове и неразбираемите бъдещи политики на новоизбраните държавни управления “, се споделя в отчета.

Докладът беше оповестен в миг, когато световните финансови водачи се събират във Вашингтон за годишните срещи на МВФ и Световната банка, в интервал на извънредно висока геополитическа и икономическа неустановеност. Освен войната в Украйна и нарастващия спор в Близкия изток, половината от популацията на света е избрало или ще избере нови държавни управления през 2024 година, в това число Съединени американски щати, означи МВФ. В доста случаи проектите на тези нови водачи са неразбираеми, само че ще имат обилни стопански последствия.

 

По-специално, икономисти и изпълнителни шефове на Уолстрийт показаха опасения, че плануваното повишение на митата от претендента за президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп може да провокира ново повишаване на инфлацията, до момента в който обещаните от него данъчни облекчения може да усилят бюджетния недостиг на Съединени американски щати.

 

МВФ прикани централните банки да споделят ясно и да понижават лихвените проценти последователно, като в същото време посъветва регулаторите да наблюдават от близко корпоративния дълг и комерсиалните недвижими парцели и да обезпечат прецизен банков контрол. Също по този начин се предлага да се засилят условията за отчетност на небанковите финансови институции като хедж фондове и компании за частни финансови вложения, които играят все по-голяма роля на финансовите пазари, само че чиито действия и равнища на задлъжнялост остават по-малко забележими за регулаторите спрямо обичайните банки.

 

Докладът също по този начин преглежда ролята на изкуствения разсъдък (AI) във финансовата система. МВФ отбелязва, че увеличеното потребление на AI от финансовите компании може да усъвършенства скоростта и успеваемостта, само че също по този начин може да усили волатилността на пазарите. Повишената взаимозависимост от дребен брой снабдители на AI услуги съставлява спомагателен действен риск и предизвикателство за регулаторите, опитващи се да управляват тази по-непрозрачна технология. 

Превод и редакция: ФрогНюз

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР