В контекста на продължаващата война в Украйна и нарастващото напрежение

...
В контекста на продължаващата война в Украйна и нарастващото напрежение
Коментари Харесай

Румен Радев предупреждава за рисковете от Трета световна война и ядрен конфликт

В подтекста на продължаващата война в Украйна и възходящото напрежение на интернационалната сцена българският президент Румен Радев изрази съществени опасения по отношение на опцията за ескалация, която би могла да докара до Трета международна война и нуклеарен спор . Радев акцентира значимостта на сигурността и стабилността на Западните Балкани като основа за цялостната сигурност в Европа .

По време на среща с президента на Словения Наташа Пирц Мусар двамата водачи разискаха опциите за усилване на двустранното съдействие в области като търговия, вложения, енергетика, нови технологии и други. Радев подчертава на смисъла на нуклеарната енергетика и общите упоритости на двете страни за разширение на своите нуклеарни мощности, като уточни нуклеарната сила като бъдещето на района.

В подтекста на продължаващата война сред Русия и Украйна Радев изрази паника по отношение на тактиката на интернационалната общественост за поддръжка на Украйна посредством военни средства, като акцентира, че тази тактика не дава стремежи резултат и води до увеличение на броя на жертвите и разрушенията. Той акцентира риска от световен конфликт и прикани за деликатен и уравновесен метод в поддръжката на Украйна , с цел да се избегнат дейности, които биха могли да доведат до световен боен спор .

Българският президент също по този начин изрази очакване за повече уточнения от страна на българския министър председател Николай Денков по отношение на готовността за двустранно съглашение за сигурност сред Украйна и България , като акцентира нуждата от поддържането на правилата и полезностите на интернационалното право.

Радев прикани за премислен и рационален метод от страна на българското държавно управление и интернационалната общественост, като акцентира значимостта на съдействието и разговора за поддържането на мира и стабилността в района и по света.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР