В контекста на апелите за премахване на Паметника на съветската

...
В контекста на апелите за премахване на Паметника на съветската
Коментари Харесай

Георги Първанов: Бойкот на Трети март? Това би било не грешка, а престъпление!

В подтекста на апелите за унищожаване на Паметника на руската войска в София някогашният президент и историк Георги Първанов, сподели, че това, " в действителност е монумент на Трети украински фронт – частта от Червената войска, която минава през България в устрема да изгоним хитлерофашистите от нашата територия. "

„ Принципно намирам за жестоко това да ровим костите на героите, без значение за коя война става въпрос. Грешат тези, които търсят реванш на гърба на историята сред нашите два народа ", разгласи Първанов, представен от пресцентъра на АБВ.

Да се върви към бързо помирение и договаряния във взаимно допустим формат в спора Русия-Украйна прикани той. Първанов бе безапелационен за нуждата от обновяване на разговора също ЕС-Русия и НАТО-Русия.

Бившият президентът изрази единодушие с значимостта България да бъде солидарна с сътрудниците си в Европейски Съюз и НАТО. Но акцентира, че солидарността има разнообразни форми. „ Нашата съпричастност би трябвало да бъде в търсенето на рационални и мирни решения “, добави той.

Георги Първанов съобщи, че българския спор по тематиката за войната в Украйна има очебийно недодялан темперамент: „ Чух странни неща от позиция на историята, като това, че била върната войната в Европа за първи път от повече от 70 години “.

Бившият президент сподели отломка, която е запазил, от американска ракета през 1999 година, паднала в Пернишко – материално удостоверение за войната, която се води тогава в Югославия.

Георги Първанов акцентира, че би трябвало да се търсят решения в енергийната сигурност и опасността никога не трябва да се подценява. Сега ще разберем какъв брой загубихме от " Южен поток " и непострояването на „ Белене “, сподели още той.

По настроенията за протест на Трети март, като народен празник, който бележи Освобождението на България от турско иго, Първанов дефинира сходен акт не като неточност, а като закононарушение.

„ Може би тези, които оферират анулацията на Трети март, оферират да определим като народен празник датата на рухването ни под османско иго? “, разяснява още президентът.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР