В Конституционния съд на Германия днес започват изслушвания по дело

...
В Конституционния съд на Германия днес започват изслушвания по дело
Коментари Харесай

Германското външно разузнаване подслушвало журнлисти

В Конституционния съд на Германия през днешния ден стартират чувания по дело на публицисти против немското външно разузнаване Разузнавателна служба на ФРГ, съобщи ДПА.

Тъжителите включват "Репортери без граници ", шестима задгранични публицисти и правозащитен юрист. Те се оплакват, че са подложени на всеобщо световно следене в интернет, което съгласно тях е противоконституционно.

"Законът разрешава на службата за външно разузнаване да шпионира публицисти в чужбина съвсем без ограничавания и да споделя информацията с други разследващи служби. Това е неприемливо ограничение на свободата на медиите ", съобщи изпълнителният шеф на "Репортери без граници " Кристиан Мир.

Правомощията на Разузнавателна служба на ФРГ за следене на хора са избрани законово през 2017 година. Службата наброява към 6500 души.

На доктрина немските жители са предпазени от следене, само че съгласно критици връзките им в реалност не могат да бъдат държани отвън обсега на разследващата работа.

Журналистите споделят, че са изключително наранени, защото доста проверяващи публицисти в Германия може да не желаят да работят с интернационалните сътрудници, защото това може да докара до следене на работата им.

Решението на съда се чака най-рано след няколко месеца.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР