В Комплексния онкологичен център действа една от най-ефективните форми за

...
В Комплексния онкологичен център действа една от най-ефективните форми за
Коментари Харесай

Синдромът на професионалното прегаряне или бърнаут синдрома и преодоляването му

В Комплексния онкологичен център работи една от най-ефективните форми за справяне с прочувственото безсилие и предварителна защита на развиването на Бърнаут синдрома /синдрома на прегарянето/. Това изясни един от психолозите в КОЦ- Пловдив Екатерина Виткова, която работи с групите. Изхождайки от професионалния си опит, тя акцентира, че онкологичната процедура е една от най-трудните и стресиращи области в медицината. Специалистите в тази област всекидневно са изправени пред провокациите, свързани с живота и гибелта, ползват мощно токсични лечения, би трябвало да се оправят с бързия ритъм на развиване на онкологията, в това време да са деликатни в връзката с пациентите. Това ги слага в ежедневни обстановки на стрес, изясни Виткова.
Професионалният стрес работи дълготрайно и има последици, които мога да се появят след време. Точно по тази причина и онколозите са едни от най-засегнатите от Бърнаут синдрома, който въздейства отрицателно върху грижата за пациента, взаимоотношенията лекар-пациент, персоналните взаимоотношения и цялостното качество на живот. По тази причина психолозите в най-големия Онкоцентър в Южна България ползват тактики за събаряне равнището на стрес измежду личния състав. Факт е, че в отделенията, в които са провеждани балинтови групи, медицинските екипи демонстрират ниски равнища на Бърнаут. В Балинтовата група лекарят се научава да схваща по-добре прочувствените реакции и положения на пациента, което прави по-ефективно общуването лекар-пациент.

Балинтовата група не е лечебна, само че оказва лечебен резултат, както за споделящия, по този начин и за всички участници. Тя е форма на поддръжка, която косвено покачва професионалната удовретвореност, а от време на време може да позволи и проблеми от междуличностен темперамент. В процеса групата могат да се разискват така наречен сложни пациенти, да се експресират прекарванията на експерта в безвредна среда. Обсъждането обезпечава опция за себерефлексия, обвързвана с взаимоотношението експерт - пациент.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР