В Колизеума вече има панорамен асансьор, с който всеки желаещ

...
В Колизеума вече има панорамен асансьор, с който всеки желаещ
Коментари Харесай

Панорамен асансьор беше открит в Колизеума в Рим

В Колизеума към този момент има панорамен асансьор, с който всеки искащ ще може да стигне до горния етаж на световноизвестния монумент в италианската столица от юни.

Асансьорът ще работи сред втория и третия етаж и ще улесни визитата на хора с увреждания. Той ще икономисва изкачването на 100 стръмни стъпала.

На тържествената гала по откриването участваха италианският министър на културата Дженаро Санджиулиано и холивудският артист Ръсел Кроу, който играе основната роля във кино лентата " Гладиатор ".

Строежът на Колизеума стартира при император Веспасиан през 70-71 година Сградата е открита през 80 година и по същото време там се организират първите гладиаторски борби. За тези цели арената е употребена с спирания до разпадането на Западната Римска империя през 476 година, след което стартира нейният крах. Първоначално амфитеатърът е служил за гробище, а по-късно е трансфорат в цитадела.

С настъпването на Ренесанса постройката стартира да се употребява като източник на строителни материали: целият мрамор, с който е облицована, е послужил за декорация на дворците на благородниците в Рим. През 18 век папа Бенедикт XIV избавя Колизея от цялостно заличаване, като го освещава в памет на първите християни, екзекутирани там поради вярата си. Според католическата традиция се организира шествие към Колизеума вечерта на Разпети петък.

Този античен римски монумент остава един от най-популярните туристически обекти в света и главен знак на Рим. Посещава се от повече от 7 милиона души годишно.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР