“В кола сме на една поляна. Страхуваме се да влезем

...
“В кола сме на една поляна. Страхуваме се да влезем
Коментари Харесай

Българин в Турция пред bTV: Хората не влизат в къщите си, страхуваме се


“В кола сме на една поляна. Страхуваме се да влезем в жилището. Чакаме посланика ни от Анкара. Не знаем какво да вършим. Сутринта имаше огромен трус, а на обяд имаше и втори. Има съборени блокове, само че в Адана не е като в другите градове. На изток трусовете не престават. Хората в Адана не влизат в жилищата си ”, сподели пред bTV българинът Ибрахим Ялмаз, който живее в Адана.

По последни данни 1500 към този момент са жертвите в от мощното земетресение.

Малко след 4 часа сутринта първото земетресение с магнитуд от 7,8 по Рихтер удря Югоизточна Турция. Жилищни здания се срутват една след друга.

“Земетресението беше доста мощно, доста ужасно. Чувахме звуци отвред. Отне близо две минути преди да спре да се тресе ”, описа Ихсан, гражданин на Диарбекир.

10 града в Югоизточна Турция към този момент са в отломки, когато по обяд второто мощно земетресение раздруса същия район. Драматични фрагменти на Анадолската организация демонстрират безпорядък и бягащи в суматоха хора, до момента в който към тях рухват блокове.

Второто земетресение е с магнитуд от 7,5 по Рихтер. Епицентърът е Елбистан, което е близо до първия разрушителен трус.

Това са едни от най-силните трусове в Югоизточна Турция за последните 100 години.

Тежка е обстановката в 10 града, измежду които Диарбекир, Адана, Газиантеп. Затворени са учебните заведения там за една седмица. Нарушена е инфраструктурата на пристанища и летища.

Въпреки студа и вторичните земетресения – доброволци и избавителни екипи не стопират да търсят оживели под руините. Мобилизирани са всички запаси на страната.

“Броят на постройките, за които е открито, че са срутени, е 2818. Не знаем какъв брой ще нарасне броят на починалите и ранените, защото не престават работите по премахване на отломките в доста здания в зоната на земетресението ”, сподели президентът на Турция Реджеп Ердоган.

Турция вкара изключително състояние, а 45 страни дадоха обещание помощ за справяне с бедствието.

Апокалиптична е гледката в прилежаща Сирия. Унищожени са здания в три северни провинции –Алепо, Лакатия и Хама. Много от засегнатите региони там са под контрола на бунтовниците и са мъчно налични.

Спасители съумяха да извадят дете, затрупано под парчета в град Азаз.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР