В кои сфери се получават най-високи заплати у нас? За

...
В кои сфери се получават най-високи заплати у нас? За
Коментари Харесай

В кои сфери са най-високите заплати у нас?

В кои сфери се получават най-високи заплати у нас? За следващо тримесечие това са  далекосъобщенията, енергетиката и финансовите и застрахователни действия . Най-ниски са заплатите в хотелиерството и ресторантьорството, както и административните и спомагателни действия.

През третото тримесечие на 2017 година междинната месечна работна заплата e 1 037 лева и понижава по отношение на второто тримесечие на 2017 година с 0,3%. Икономическите действия, в които е записано най-голямо понижение, са „ Финансови и застрахователни действия ” - с 5,3% и „ Операции с недвижими парцели ” - с 4,9%, а най-голямо нарастване е регистрирано в активност „ Селско, горско и рибно стопанство ” - със 7,5%, демонстрират данни на Националния статистически институт (НСИ).

Средната брутна месечна работна заплата за юли 2017 година е 1 039 лева, за август - 1 008 лева, и за септември - 1 064 лв..

През третото тримесечие на 2017 година междинната месечна работна заплата нараства с 10,2% по отношение на третото тримесечие на 2016 година, като най-голямо e нарастването в икономическите действия „ Операции с недвижими парцели ” - с 13,5%, „ Административни и спомагателни действия ” - с 12,9%, и „ Други действия ” - с 12,6%.

Икономическите действия с най-високо средномесечно трудово заплащане на наетите лица по трудово и служебно правно отношение през третото тримесечие на 2017 година са:
 „ Създаване и разпространяване на информация и креативен продукти; далеко-съобщения ” - 2 346 лева „ Производство и систематизиране на електрическа и топлинна сила и на газообразни горива ” - 1 728 лева „ Финансови и застрахователни действия ” - 1 718 лв..
Най-нископлатени са били наетите лица в икономическите действия:
 „ Хотелиерство и ресторантьорство ” - 631 лева „ Други действия ” - 743 лева „ Строителство ” - 814 лв..
Спрямо същия интервал на миналата година междинната месечна работна заплата през третото тримесечие на 2017 година в публичния бранш нараства със 7,9%, а в частния - с 11%.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР