В Китай вече строят градове без автомобили, в пустинята край

...
В Китай вече строят градове без автомобили, в пустинята край
Коментари Харесай

Със скоростни булеварди и рози по мантинелите Пловдив няма да стане зелен град

В Китай към този момент строят градове без коли, в пустинята край Абу Даби подвигат различен мегаполис без небостъргачи и коли, огромните европейски градове се пробват да извадят оптимален брой коли от трафика, залагайки на огромни пешеходни пространства и резистентен градски превоз. На този декор градските управляващи в Пловдив стартираха план за създаване на огромен пътен възел в центъра на града, който съгласно тях ще " разтовари трафика ". 
Прочетете още
Как тъкмо ще го разтовари не е ясно. На този стадий излиза наяве единствено, че колите, които до този миг правеха леви завои на кръстовището, в този момент ще употребяват за тази цел двете прилежащи кръстовища - това на Чифте баня и кръговото на Панаира. А идната година придвижването в тази зона ще бъде пъкъл. 

Преди 8 година някогашният кмет Иван Тотев започва построяването на кръговото кръстовище с претекста, че по този метод ще разтовари трафика по прилежащите булеварди. 

Мотивите, върху които новият план стъпва са, че " кpъcтoвищeтo пpи Boднaтa пaлaтa мeждy бyлeвapдитe „ Цap Бopиc ІІІ Oбeдинитeл “ и „ Mapицa “ e eднo oт нaй-нaтoвapeнитe в гpaдa и е надвишилo ĸaпaцитeтa cи ĸaтo пpoпycĸaтeлнa cпocoбнocт зapaди интeнзивнocттa нa тpaнcпopтнитe пoтoци пo двaтa бyлeвapдa ". По тази причина общината пpeдвиждa изгpaждaнeтo нa пoдлeз c пpилeжaщи лoĸaлни вpъзĸи oт двeтe cтpaни нa пpoбивa. " C пpeдcтoящaтa инвecтиция знaчитeлнo щe ce пoдoбpи вpъзĸaтa и щe ce oблeĸчи движeниeтo, ĸoeтo щe дoвeдe и дo нaмaлявaнe зaмъpcявaнeтo нa въздyxa. Hoвoтo тexничecĸo peшeниe, cъc cигypнocт, дoпълвa нaпpaвeнoтo пpeз пpeдxoдния пpoгpaмeн пepиoд " настояват възложителите, в лицето на кмета Здравко Димитров. 

Всъщност настоящето кръстовище няма да бъде допълнено, а ще бъде разрушено. На негово място ще се появи пътен възел на 2 равнища /според зам. кмета Пламен Райчев може и са 3, в случай че има пари/. По него ще се движат колите, които вървят напряко и надясно. Леви завои както казахме, няма да има. Според зам. кмета по превоз Тодор Чонов, в това отношение Пловдив ще следва " положителните европейски практики ". 

Какви обаче са практиките на " зелените " европейски градове, които обаче у нас явно са малко познати, а също по този начин и рядко прилагани.

В зеления град най- значими са хората - там се залага на екологично чистия превоз – електрическия и велосипедите, построяват се огромни зелени пространства, работи се за чист въздух за сметка на коли и бетонни колоси.

 

Какво се случва в Пловдив: Разширяват се булеварди, строят се пътни възли на 2 равнища в центъра и се издигат бетонни " оазиси " без грам зеленина. За да оправим статистиката броим розите по мантинелите като зелени площи.  А да не забравим - преди дни зам. кметът по превоза се похвали с 12- метровия електрически рейс на компания " Автотранс Чолаков ", който ще се движи по пловдивските улици. 

В зеления град се залага на паркове и зелени зони , където хората да спортуват и да прекарват време измежду природата.

Какво се случва в Пловдив : Поречието на река Марица би могло да се трансформира в една от най- огромните зони за спорт и отдих на града, само че не и в случай че около него вървят натоварени булеварди. Едва ли някой ще желае да тича заран край реката, дишайки изгорелите газове на преминаващите коли. Що се отнася до велоалеите - те не престават да не са свързани. 

В зеления град се построяват буферни паркинги , които да поемат колите, с цел да могат по-големи пространства в центровете да бъдат пешеходни. 

Какво се случва в Пловдив : Няма построен нито един буферен паркинг край центъра на града, а /полу/пешеходните квартали - Капана и Стария град са задръстени с коли. Идеята за създаване на многоетажен паркинг на мястото на някогашната постройка на ТЕЛК остана единствено в предизборните стратегии, а нищо чудно след още някоя година теренът там да бъде продаден и там да се появи следващата кооперация. Всъщност пробива напълно ще анулира този план, защото при новото пътно оборудване няма по какъв начин да бъде изработен метод към възможен паркинг. 

На процедура пробивът връща остарялото състояние, преди кръговото. По новия план, с цел да направиш десен завой посока Панаира от бул. " Марица ", ще се чака с дни. Ако колоната с чакащите за десен завой е огромна, това би запушило и самия пробив. Не е ясно и какво ще се случи при значителни превалявания, защото подпочвените води в региона са много високи. Не е ясно и дали общината няма да заплаща неустойки за разрушение на към този момент съществуващо оборудване с пари на Европейската банка. 

Още предходната година бе изпратен сигнал до Министерство на регионалното развитие, че има застъпване на двата плана и се нарушава правилото на резистентност, който е един от главните условия за финансиране по европрограми. Последва преписка сред Община Пловдив и министерството и в последна сметка е решено след осъществяване на проектантските действия по пробива да се направи параленост с първия план и рекапитулация на засегнатите площи.

Смята се, че хората в зелените градове живеят по-щастливо, много по-лесно се сближават между тях, тъй като се срещат по-често в по-естествена среда. Освен това те са по-здрави, поради по-добрите условия на живот, естествената изгода от зелените пространства и придвижването. Това в Пловдив обаче явно скоро няма да се случи!

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР