В Китай вече се оформя модерна музейна система, която включва

...
В Китай вече се оформя модерна музейна система, която включва
Коментари Харесай

Съвременната музейна система в Китай

В Китай към този момент се оформя съвременна музейна система, която включва разнообразни нови подходи, технологии и нововъведения, профилирани в необятен набор от области и налична за всички. Страната непрестанно напредва с промяната на музеите за културно завещание и вижда доста повишаване на въздействието и известността на тези институции.

Ново известно занимание за китайците е да посещават музеи. Китай е една от страните с най-вече музеи в света. През предходната година в страната са регистрирани 395 нови музея, с което общият им брой става 6183. Около 91 % от всички музеи в Китай са отворени гратис за публиката. Броят на музеите, изложбите и посетителите през 2021г. са се нараснали с 60 %. Миналата година музеите в страната са приели общо 36 000 изложения и 323 000 просветителни действия и са приветствали 779 милиона визити.

Освен това музеите стартираха безвъзмездни екскурзоводски услуги, културни лекции, услуги за засвидетелствуване на антики, изложения на умения за реституция на културни реликви и други забавни действия, с цел да привлекат повече гости.

Миналата година музеите в Китай стартираха над 3000 онлайн изложения и 10 000 онлайн просветителни действия, като получиха общо 4,1 милиарда гледания. 77 % от всички области и окръзи в Китай са построили музеи с цифрова осведомителна база данни за повече от 5 милиона експоната или сбирки. Музеите употребяват редица нови технологии за създаване на културни и креативен артикули, нововъведения в методите за връзка и поощряване на рационалното потребление на културни реликви, в опит да създадат сбирките „ по-живи “ и забавни за публиката.

През последните години редица телевизионни излъчвания, свързани с исторически експонати или културни реликви и археология набират известност в Китай, помагайки за запознаване на обществеността с историята и изящната обичайната просвета на Китай.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР