В Китай отбелязват Лунната нова година, която през 2018 е

...
В Китай отбелязват Лунната нова година, която през 2018 е
Коментари Харесай

Китай посреща годината на Жълтото земно куче

В Китай означават Лунната нова година, която през 2018 е под знака на Жълтото земно куче. Кучето е знак на преданост и почтеност, а неговият знак влезе в действие и у нас късно нощес българско време. Според легендата, всяка година носи името на едно животно от общо 12-те, които почели поканата на Буда да честват дружно.

По традиция китайците означават празника със събиране към кръгла маса - знак на сплотяването и благополучието на рода, а главният цвят е аленият, тъй като се счита, че гони всички зли духове. Важен детайл са и фойерверките, само че управляващите ограничиха потреблението на пиротехнически средства поради екологични съображения и в името на спокойствието на хората. Това обаче не помрачи положителното им въодушевление:

Надявам се в Годината на кучето децата да продължат да порастват в положително здраве и старите хора да се усещат добре. Изпращам пожеланията на всички: Желая ви щастлива Година на кучето!, сподели гражданин на Пекин.

Китайската нова година се чества и в други страни като Сингапур, Индонезия, Малайзия, Корея, Виетнам и Тайланд.
По григорианския календар датата на китайската нова година е друга всяка година, само че постоянно е сред 21 януари и 20 февруари.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР