В Китай, когато си много голям, не можеш да получаваш

...
В Китай, когато си много голям, не можеш да получаваш
Коментари Харесай

Лъчезар Динев: Китай не използва кеш от 2015 г., криптоюанът...

В Китай, когато си доста огромен, не можеш да получаваш заеми

От 2015 година просяците не могат да вземат пари на ръка, тъй като хората нямат кеш

- Г-н Динев, за какво управляващите в Китай са срещу криптовалутите?

- Първо, те вкараха своя криптовалута преди година и, второ, те желаят да знаят за всяко едно заплащане в страната. Там от години заплащането, даже в магазина, е електронно през телефона. Имал съм случай, когато не можах да си купя храна с кеш, тъй като отхвърлиха да ми вземат парите. От 2015 година просяците не могат да получат пари на ръка, тъй като хората нямат кеш - демонстрират QR кодове, и вие им пращате парите по сметката. Понеже тези разплащания с криптовалути се разрастват, те ги накараха да минават през тяхното „ Борика” - или Union Pay. За да се извърши такова заплащане, минава през тази система. И тъй като станаха доста огромни, „ Али Баба” се сляха с компанията „ Айн Файнанс”. Пуснаха IPO в Хонконг /първично предложение на акции на борсата/ за няколко милиарда и незабавно ги стопираха. Сега е по-същия метод - желаят всичко да минава през страната. Преди една година Китай пусна своя криптовалута, всички останали се явяват нейна конкуренция, а Китай не обича да има конкуренция. И бе обикновено да ги отрежат.

- Криптоюанът има ли всички черти на другите цифрови валути?

- Абсолютно, само че блокчейновете се генерират от държавното управление и даже раздадоха на 1000 консуматори в Шанхай по 1000 юана в крипто и те започнаха да се разплащат с тях. Има още една причина - както ние имаме проблем с тока, в Китай по същия метод имат дефицит. Напоследък даже има постоянно прекъсване - има огромна интензивност с електрическите автомобили, потреблението на ток се ускори след усилването на икономическата интензивност в целия свят. По-голямото ползване се изяснява с копаенето на криптовалути. За 4-те дни след 26 септември, най-търсената дума в китайските търсачки е „ електричество”. Около 380 милиона търсения дневно има за тази дума! Биткойнът употребява доста електричество, другите употребяват SSD-та. Последната криптовалута даже употребява рутерите на wireless устройствата - процесорите им, по този начин или другояче, бездействат и в този момент ги употребяват, с цел да копаят криптовалута. За Китай възбраната за разплащане и транзакции в криптовалута е и това - да понижат потреблението на ток. Добиването на биткойн към този момент е извънредно лимитирано - остава единствено поддържането. Защо би трябвало да го поддържа единствено Китай, когато може да го прави останалата част на света? Многостранен е резултатът, който ще реализиран с последните забрани. Първо - стартират си личната валута, след това имат надзор и, трето, за какво да спонсорират света с електричество.

- Каква алтернатива остава за милионите млади китайци, които желаят да имат портфейл от криптовалути?

- Ще се занимават единствено с китайската и ще я въздигат. Когато милиард и половина употребяват криптоюан, тази валута ще стане доста известна.

- Забраните в Китай не спъват ли креативното мислене у младото им потомство?

- Не мисля. Забраниха на децата под 18 години да играят повече от 3 часа седмично електронни игри. Свалиха маса игри от портфейлите на Apple и Гугъл. По този метод тласкат децата да вършат нещо изобретателно, а не да затъпяват от електронни игри. В същото време и да не са доста изобретателни, тъй като тогава ще стартират да мислят за други работи. Правителството си има политика, съблюдава я и я прави доста постъпателна. Трудно му е, само че съумява да се оправи.

- Има ли опция, човек физически да е в Китай, само че да оперира онлайн от чужбина?

- Винаги може да се направи тунел и с него да си вършиш работа. Само че преди 6 години Китай сътвориха Great Firewall - цифровия аналог на Великата китайска стена. Той филтрира изходите на открито. Всеки един тунел се прави в пакети, а те като ги филтрират - не можеш да направиш никакъв тунел. Пример от България - тук е неразрешено да играеш хазартни игри, в случай че те не са лицензирани от комисията по хазарта. Ако не са лицензирани - пускат на операторите кои адреси да бъдат блокирани. И като ги блокират - пускаш един тунел до Париж и оттова играеш. А в Китай съм имал случаи - не мога да си вляза в сметката на банката! Правя някаква криптирана връзка, те не могат да видят какво правиш, ядосват се и те режат! Всички тунели те ги режат - има два или три, които може да се употребяват, само че те са в действителност държавни. Имаш някакъв портфейл с криптовалути, отиваш на турската борса, само че не можеш да се свържеш с нея, тъй като те ти режат пакетите.

- Как се работи в страна, където YouTube е неразрешен?

- Правил съм презентация там, само че тя е в YouTube. А той е неразрешен и аз не мога да я изтегля. Не мога да направя и тунел. Казвам на китаеца до мен: Дай от твоя компютър да опитвам. Той - не - неразрешено е. И по този начин ми се провали презентацията. Китайците вършат нещата планувано и деликатно. Тези 1500 души, които ръководят цялата страна, имат по няколко висши образования в чужбина, владеят непознати езици. Това не са като нашите управници - да сложиш за кандидат-премиер продавач от сергия за шнорхели. Като видиш губернаторите и министър председателите им, разбираш, че там всичко е планувано.

- Защо държавното управление им не поддържа закъсалата строителна компания Evergrande?

- В момента към 1,6 милиона купувачи на жилища от Evergrande не знаят дали ще им завършат жилищата. Тази компания е получавала финансиране от разнообразни банки, а тя е свръхграмадна. Evergrande е втората по величина строителна компания в Китай. Тя даже държи Гуанджонския футболен тим. Ако следите цялата сага в Китай, ще видите, че там смениха регулациите. Не може една компания да е мегамастодонт, тъй като изкривява пазара. И Китай постави една регулация - когато си доста огромен, не можеш да получаваш заеми. А като не ти дават заеми, ти не можеш повече да растеш. Целта на регулацията е да принуди мастодонтите да се разделят на по-малки компании. Обяснявам: не може Intel да владее целия пазар на чипове. От тази огромна компания се появи Intel AMD. Тук работят по различен метод - не те разделят на части наложително, само че ти стопират финансирането. Иначе компания като Evergrande взема заемите и споделя, че ще прави електрически коли. Чакайте - коли ли вършиме, или ще строите парцели? Ние ви даваме заеми, с цел да може цените на жилищата да са все по-достъпни, а в това време вие пилеете тези пари и цените на парцелите ви са се вдигнали с 40% за година! Заплатите в Китай порастват, само че не с 40% на година.

- Какво още не знаем за парцелите в Китай?

- В Китай жилището единствено 70 години е твоя благосъстоятелност, а предприятието - 50. След 70 години то се връща още веднъж на страната. Хората заплащат милиони за жилище, което могат да употребяват единствено 70 години. Тук е като във Англия - всичко е на кралицата. Като дадеш един милион паунда за апартамент, 99 години имаш правата да го ползваш. След 99 години той отново си става благосъстоятелност на кралицата, само че ти си мислиш, че имаш апартамент. В Китай е 70 години, в Хонконг също е 99 години. Тук няма благосъстоятелност - заплащането на цената е наем за прилагане. За страната пазаруването на жилище би трябвало да има обществен резултат. Казват им: Ние ви даваме заеми, с цел да падат цените, вие обаче ги вдигате и свръхзабогатявате. И сега освен не поддържат компанията, само че и <210> режат крилцата. Тя се срутва и това става голям проблем.

- Колко други компании могат да потънат с Evergrande?

- Целта на държавното управление е друга - по-малки компании да изкупят обектите на Evergrande. Същото направи Америка с Intel. Всичко там е премислено и е отговорно. Сега ще разпарчетосат Evergrande на дребни компании и всички ще бъдат удовлетворени. Тези компании ще основат мощна конкуренция между тях и цените ще паднат. Не е съществено цените на парцелите да се подвигат с 40% годишно. Имаше преди дни статистика за незаетите офис площи в Европа. Те са сред 5 до 15% /най-висок % е във Финландия/. В Китай има райони, където празните офиси са над 40%. Построени са, държат високи цени, само че няма интерес към тях и стоят празни. Тук желаят да създадат като при Джак Ма - Evergrande са прекомерно огромни. При него му стопираха IPO-то /първично предложение на акции/ на Ant Group /бившата AliPay/, натиснаха ги по всевъзможен параграф и компанията му сега бере кахъри. При Джак Ма най-малко имаше мощна конкуренция в лицето на Jingdong - втората по величина компания, която се занимава с електронна търговия. При парцелите неналичието на конкуренция е доста огромен проблем и Evergrande взеха решение, че са хванали Господ за шлифера.

Визитка:

Лъчезар Динев е началник на Българо-китайската търговско-промишлена палата. Тя е записана през 2013 година. Помага на български компании да навлизат на китайския пазар и в това време на вложения у нас от най-многолюдната страна в света.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР