В Кишинев беше задържан бившият президент Игор Додон, който се

...
В Кишинев беше задържан бившият президент Игор Додон, който се
Коментари Харесай

Как да реагира Москва на ареста на съюзника си в Молдова

В Кишинев беше арестуван някогашният президент Игор Додон, който се счита за проруски политик. Той е упрекнат в корупция и държавна измяна. Поддръжниците на Додон към този момент дадоха обещание да провеждат всеобщи митинги. Как карцерът на някогашния президент ще се отрази на връзките сред Москва и Кишинев и до какви последици ще докара в самата Молдова?

Бившият президент на Молдова Игор Додон беше арестуван във вторник в границите на следствие за корупция. Мариана Керпек, представител на молдовската основна прокуратура, сподели че карцерът ще продължи минимум 72 часа. Фактът, че Додон рискува да срещне нощта към този момент в затворническа килия, стана явен още сутринта, когато стартира обиск в къщата на експрезидента. След претърсването, траяло повече от девет часа, Додон, под ескорта на заздравен отряд карабинери, беше отведен в следствен арест в Кишинев.

Елена Казакова, началник на Антикорупционната прокуратура, сподели, че е претърсена освен къщата на Додон, само че и „ на редица други хора “. В резултат на това са конфискувани документи и огромни суми. Според нея на един от адресите са открити пари в плик с партийна символика. Тя посочи, че е арестувано още едно лице, чието име към момента не е оповестено.

Според прокуратурата претърсванията са осъществени в границите на каузи, формирани по едно и също време по четири члена, като два от тях са " политически " - държавна измяна и финансиране на политическа партия от незаконна организация. Другите две са за закононарушения (пасивна корупция и нелегално обогатяване). Според ведомството нарушаванията са осъществени в интервала от 2014г.

След като научиха за обиските, стотици деятели от опозиционната Партия на социалистите на Република Молдова (ПСРМ) се насочиха към постройката на Народното събрание. Тълпата скандираше „ Ръце надалеч от опозицията “ и „ Оставка! “.

„ Имена на хората, които се озоваха в центъра на шумните корупционни кавги, са известни, само че нито едно дело не е доведено до край. Вместо това виждаме това на ниска цена политическо шоу: те вършат обиск в къщата на някогашния президент на страната Игор Додон. Какво търсят там?”, попита риторично тълпата изпълнителният секретар на ПСРМ и заместител ръководител на Народното събрание Влад Батрънч. Той напомни, че депутати и партийни деятели в районите получават ежедневни закани.

„ Върнахме се във времената, когато се подслушват телефони, когато се следят депутати, когато опозицията се преследва. Това е властта, която даде обещание на хората хубав живот на изборите “, възмути се съпартиецът на Додон. Той увери, че в този момент социалистите предизвикват по-масирани митинги.

Кметът на Кишинев Йон Чебан разкритикува ръководещата партия " Действие и взаимност ". „ Днешните обиски при някогашния държавен глава би трябвало да ни тревожат, тъй като те евентуално готвят нови нараствания на цените или деструктивни решения. С сходни дейности желаят да успокоят народа. Ще има жертви във вътрешните „ кланове “ на властта, в този момент те търсят „ изкупителни жертви “, написа Чебан на страницата си в обществените мрежи, добавяйки, че „ всички тези димни пердета са предопределени да прикрият всичките им неточности “.

Припомняме, че прозападните сили, водени от Мая Санду, победиха Додон както на президентските (преди година и половина), по този начин и на парламентарните (преди година) избори, само че от този момент, съгласно Чебан, не са съумели да реализират нищо от предизборните си обещания: „ връщане на откраднатия милиард, битка с корупцията, промяна на правосъдната система, по-добър живот, децентрализация на локалната власт”.

Алексей Мартинов, шеф на Московския институт на най-новите страни, не изключва, че Додон е зад решетките сега, защото молдовските сили за сигурност взеха решение да блеснат пред сегашния президент, който апропо е на посещаване в Съединени щати. „ Във вторник Мая Санду навърши 50 години. Може би карцерът е подобен подарък от основния прокурор към президента”, сподели специалистът.

Но членът „ изменничество против родината “ по отношение на Додон като някогашен президент звучи неуместно, счита Мартинов. „ Това е вреден казус, който се срещаше единствено в прилежаща Украйна. Сега тази процедура стигна до Молдова. Всъщност управляващите в Кишинев се заеха с Додон незабавно откакто той загуби поста на държавен глава. По-специално, видеозапис на диалога на Додон с Влад Плахотнюк беше употребен като компрометиращо доказателство против него “, спомня си специалистът.

Мартинов има поради сензационния запис от 2019 година, който запечата персонален диалог сред Додон и Плахотнюк. В същото време молдовският олигарх, който мнозина считат за някогашен спонсор на Додон, предава на президента пакет, в който евентуално има пари. Записът е оповестен от Юра Риента, опозиционен политик на Додон.

Сътрудниците на Додон (например някогашният министър председател, някогашният ръководител на Народното събрание Зинаида Гречани) обаче считат, че Додон е преследван по чисто политически аргументи.

„ Ситуацията към нашата дребна страна е нестабилна. Политическото гонене на някогашния президент води до ескалация на вътрешнополитическата битка, до разединение в обществото, което не ни е необходимо”, сподели Гречани. Тя напомни по какъв начин след експлоадирането на спора в прилежаща Украйна самият президент Мая Санду предложения разнообразни страни към разговор, като ги помоли да се откажат „ в този сложен миг от вътрешна борба “, с цел да запазят стабилността в страната. „ Има избрани външни сили, които желаят да дестабилизират обстановката в републиката. Призоваваме управляващите, всички политически сили да се консолидират, с цел да предотвратим това “, сподели Гречани.

Кишиневските специалисти не чакат, че карцерът на Додон може да подкопае обстановката в републиката. Виталий Андриевски, шеф на Молдовския институт за ефикасна политика, напомня, че още през 2019 година съперниците на Додон от правоприлагащите органи се пробваха да стартират наказателно гонене против него, само че тогава той към момента беше президент и даже образува държавно управление в съюз със Санду. „ Тогава съперниците взеха решение, че няма потребност да унищожават социалистите, в противоположен случай страната можеше да бъде изправена пред дестабилизация и прокуратурата спря делото. Сега обстановката се промени и карцерът на Додон няма да провокира особена реакция нито в Молдова, нито в чужбина. Освен това по-голямата част от молдовските жители имат вяра в обвиняванията на следствието “, счита анализаторът.

„ В Кишинев не чакат наказания от Москва, в това число в газовия бранш. Властите са уверени, че в този момент карцерът няма да повлияе по никакъв метод на връзките с Русия. Вече не се възприемаше като водач на опозицията. Освен това обвиняванията са прекомерно съществени, с цел да може трето лице да работи като отбрана на някогашния президент “, споделя Андриевски. Политологът не изключва, че Додон ще бъде показан с околните си връзки с Русия като „ изменник на родината “: прокуратурата може да упрекна някогашния президент, че е преговарял за федерализация с Приднестровието „ под диктовка “ от Москва.

Както знаете, като президент Додон поредно следваше курс на доближаване с Русия във външната политика. Той постоянно посещаваше Москва и даже участва на парада на Деня на успеха. На 9 май тази година Додон пристигна в Кишинев с Георгиевска лента на якето, за което по-късно беше санкциониран с 470 $. Когато беше президент, Додон неведнъж наричаше Крим “де факто съветска територия “.

Струва си да се означи, че проруските сили в републиката бяха разочаровани от фигурата на Додон доста преди провалянето му на президентските избори. Например през октомври 2020 година предизборните изследвания на публичното мнение демонстрираха, че рейтингът на съветския президент Владимир Путин в Молдова е доста по-висок от рейтинга на всички тогавашни претенденти за президент в страната. За условно „ проруските “ претенденти Додон, Ренато Усатий и Виолета Иванова дадоха обещание да дадат гласа си 60 % от интервюираните. Общият резултат на Санду и другия прозападен претендент, Андрей Настасе, беше едвам 40 %. Но в изследването на публичното мнение кой е по-предпочитан, Додон или Санду, разликата сред тези претенденти е единствено осем %. Смята се, че този пласт включва гласоподаватели, които отхвърлят да гласоподават за Додон, макар че се смятаха за проруски.

Междувременно Кремъл изрази угриженост, че в Молдова последователите на укрепването на другарските връзки с Русия са преследвани. „ Първо, това е вътрешна работа на Молдова. Второ, ние, несъмнено, сме обезпокоени, че още веднъж се ползва сходна процедура и гонене на тези, които са последователи на развиването на другарски, взаимноизгодни връзки с Русия, т.е. с нашата страна”, сподели прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков. „ Затова, несъмнено, бихме желали да се надяваме и бихме желали да сме сигурни, че всички законни права на Додон ще бъдат спазени”, добави той.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за Поглед Инфо и ПогледТВ, тъй като има заплаха да ни блокират във Facebook поради позициите ни:

Telegram канал: https://t.me/pogled

YouTube канал: https://tinyurl.com/pogled-youtube

Поканете и вашите другари да се причислят към тях!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР