В Кипър 2024-а бе обявена за Година на гастрономията и

...
В Кипър 2024-а бе обявена за Година на гастрономията и
Коментари Харесай

Година на гастрономията и виното в Кипър

В Кипър 2024-а бе оповестена за " Година на гастрономията и виното командария ", с което се означават 800 години от първото интернационално отличие на известното кипърско вино, оповестиха от туристическото министерство. Средиземноморската страна ще е хазаин на конференция на Световната организация по туризъм, отдадена на гастрономията.

Целта на самодейността е да се разпространяват неповторимите обичайни кипърски артикули и гастрономия, като посредством препоръчаното кулинарно преживяване гостите на страната ще могат да се срещнат с нейното културно и историческо благосъстояние, сподели заместник-министърът на туризма Костас Кумис.

В центъра на акцията е най-старото вино на острова - командария /Commandaria/, което е „ знак на гостоприемството на Кипър “, акцентира Кумис.

То е оповестено за най-хубавото в Европа на първия конкурс „ Битката на виновността “ / " La Bataille des Vins " /, извършен през 1224 година под високото застъпничество на френския крал Филип.

Командария е и първият кипърски артикул, регистриран със „ предпазено название за генезис “ в Европейски Съюз. Произвежда се единствено в 14 села в планината Тродос, в които са планувани специфични визити с дегустация за туристи.

Надсловът на годината е част от тактиката на държавното управление за развиване на кулинарен туризъм. Той ще е във фокуса на европейската конференция на Световната организация по туризъм, която ще се организира в Кипър през октомври.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР