В Киев днес една от най-горещите теми е как най-надеждно

...
В Киев днес една от най-горещите теми е как най-надеждно
Коментари Харесай

„Мъртвата ръка“ на загиналия украински флот се протяга към нашата „Варшавянка“

В Киев през днешния ден една от най-горещите тематики е по какъв начин най-надеждно да се предотвратят непрестанните удари на високоточни крилати ракети " Калибър " от Черно море по територията на Украйна? За главното зло в това отношение тук се смятат съветските дизелово-електрически подводници вид " Варшавянка " (проект 636.3), които постоянно получават една след друга крилати ракети в Севастопол, а по-късно от самия завършек на териториалните води на " незалежната " правят изстрелвания от подводна позиция.

Екипажите на нашите подводници от другата страна на фронта са толкоз ненавиждани, че в края на юли сметнаха за допустимо обществено да разгласят премия от 15 хиляди $ за „ главата “ на заместник-началника на щаба на Черноморския флот, капитан 1-ви сан Анатолий Варочкин, който провежда дейностите на черноморските подводничари.

Киев без никакъв съд (защото е народна власт!) го разгласи за военнопрестъпник. Листовки със известие за това, домашния адрес на капитана и персоналните данни на брачната половинка и децата му бяха разлепени в Крим от незнайни лица.

И тогава, от свое име, премията за обещаното ликвидиране беше счетено за належащо да се усили от депутата от Върховната Рада, помощник на някогашния министър председател на страната Юлия Тимошенко, някогашния министър на жилищното строителство и комуналните услуги на Украйна Олексий Кучеренко. В мрежата той написа:

„ Четох, че някой разгласи премия от 15 хиляди $ за живота на командира на дивизия подводници (позицията на Варочкин беше посочена погрешно от украинския народен представител, призоваващ към открит гнет - „ СП “), който обстрелва Виница и други градове с Калибър. Съобщих го съществено - с име, адрес във Феодосия, телефонни номера, фотография, фотография на жена ми, име на куче и така нататък От свое име прибавям същата сума към този фонд от заявените ми стратегически запаси. Съвсем съществено. "

Не се колебая, че ФСБ са приели съществено тези противников закани и към този момент са взети изчерпателни ограничения за сигурност за заместник-началника на щаба на Черноморския флот и фамилията му. Но за какво " Калибър " от " Варшавянка " са по-страшни за врага от залпове на съвсем същите ракети, само че от пусковите установки на надводните кораби в Черно море?

В края на краищата такива оръжия са инсталирани и на фрегатите „ Адмирал Есен “ и „ Адмирал Макаров “, основани сега в Севастопол (проект 11356), и на дребните ракетни кораби „ Вишний Волочек “, „ Ингушетия “ и „ Гравворон “ (проект 21631 Буян-М). Редовно вземат участие и в спецоперация в Украйна.

Но Киев явно се опасява изключително от " Варшавянка ", от които са ни останали единствено четири в Черно море (Б-237 " Ростов на Дон ", Б-262 " Старый Оскол ", Б-268 " Великий Новгород " и Б-271 " Колпино " ).

Две други сходни подводници от 4-та обособена бригада подводници на Черноморския флот (Б-261 " Новоросийск " и Б-265 " Краснодар " ) отпътуваха предходната година за сирийския Тартус и не престават да носят там непрекъсната военна работа. до затварянето на Босфора от Турция и Дарданелите за прекосяване на всевъзможни военни кораби.

И тук е работата. Да, можем да поразяваме цели на територията на Украйна с Калибър от съвсем всяко място. Макар и от Сирия, даже от Каспийско море, даже от кейовете на Севастопол. Обхватът на полета на тези отлични високоточни ракети е повече от задоволителен.

Тогава обаче времето за полет до крайбрежията на Украйна се оказва такова, че локалната система за противовъздушна защита, благодарение на бдителното американско електронно разузнаване, получава изцяло задоволително време, с цел да се приготви за отбиване на офанзивата.

Следователно, съгласно наличната информация, някои от " Калибрите ", засечени от въоръжените сили на Украйна, съумяват да се смъкват по-често, в сравнение с бихме желали.

Това е обикновено: с цел да се усложни задачата на съперника, съветските ракетоносци би трябвало да се приближат оптимално до неговата територия.

За надводните носители на „ Калибър “ е рисковано да вършат това след гибелта на гвардейския крайцер „ Москва “ и отплаването на нашите от Змийския остров. Затова те стрелят съвсем от нос Фиолент край Севастопол.

Със скорост на тези ракети от порядъка на 1000 километра в час, оттова те летят до същата Одеса за към 20 минути. Напълно задоволително е екипажите на украинските зенитно-ракетни комплекси да заемат местата си на пултовете, да включат оборудването и да се подготвят за бойна работа.

Друго нещо е " Варшавянка ". Без никакъв риск те съумяват да се приближат до самия бряг на Украйна под вода. И оттова със своя „ Калибър” без да изплуват, непосредствено от дълбините на Черно море, поразяват врага от отдалеченост съвсем един изстрел с пушка.

Много по-трудно е да се отрази такава неочаквана ракетна офанзива от наземни системи за Противовъздушна отбрана. Следователно успеваемостта на бойната интервенция е обезпечено по-висока.

Нека вземем поради също, че украинските военни моряци не можеха да открият безшумната „ Варшавянка “ по пътя към границите им преди, заради окаяността на системата за противолодъчна защита, наследена от Съюз на съветските социалистически републики.

Сега, след тоталното заличаване от руснаците на към този момент едвам живия военноморски състав на Военноморски сили на Украйна, даже няма какво да се приказва.

Тук в действителност тази елементарна аритметика, както и чувството за цялостната им беззащитност, мерят степента на особената ненавист на Киев към подводничарите от Черноморския флот. Трябва ли обаче нещо да се направи с цялото това ВСУ? Какво тъкмо?

Да чакаме, че американците ще слагат някои от своите от дълго време изведени от строя фрегати вид Oliver Hazard Perry за подсилване на противолодъчната отбрана на Украйна?

Преди няколко години даже във Вашингтон се заприказва импровизирано за такава опция. Но, първо, Украйна се нуждае от прекалено много, с цел да ръководи толкоз огромни военни кораби. Не единствено доста обилни пари. Но и подготвени екипажи, ремонтна и подготвителна база и оръжейни арсенали.

В последна сметка и военноморска база. Одеса и Очаков, които теоретично биха могли да претендират за тази горда купа, са на път да бъдат окупирани от самите съветски войски. И тогава какво?

Очаквате, че Турция ще достави и ще трансферира на Военноморски сили на Украйна първата от двете много прилични и много съвременни ракетни корвети вид „ Ада “, за които беше реализирано съглашение сред двете страни през 2020 година?

Турците съвсем са минали своята част от пътя. До началото на тази година водещият транспортен съд за Украйна беше подготвен на 75% в тяхната корабостроителница. Но по-късно, в хода на съветската спецоперация, самият украински флот се изпари. И в този момент Анкара си блъска главата: към кого да прикрепи съвсем готовата корвета Ада?

Точно за това оня ден по киевския ефирен канал " Интер " имаше диалог с локални военни специалисти. Един от тях се оказа без пет минути контраадмирал - капитан 1 сан Андрей Риженко.

В близкото минало - заместник-началник на щаба на Военноморските сили на Украйна по евроинтеграцията. С други думи, в Одеса – някогашният шеф за връзките с НАТО и изключително със Съединени американски щати. Но през март 2020 година той беше трансфериран в запаса вследствие на някои интриги на военното ведомство в Киев.

Риженко обаче сигурно е имал задгранични връзки. Затова считам, че би трябвало да се вслушаме в неговото мнение.

Като цяло, или самичък, или благодарение на своите американски другари, някогашният заместник-началник на щаба на Военноморски сили на Украйна към този момент е сигурен, че корветите и фрегатите за Военноморски сили на Украйна са празна работа. В битката с съветските " Варшавянка " край крайбрежията на Украйна Киев би трябвало да се заложи на подводни дронове.

„ Мисля, че с цел да се борим с тези подводници, най-реалистичният вид за нас са подводните дронове, които към този момент са на пазара ", съобщи той.

" Те се създават от водещи компании, знам, че имаше такива разработки в Украйна. Тези параметри на оперативната зона, северозападната част на Черно море, която е 80 на 120 морски благи, разрешават потреблението на тези дронове ", продължава капитанът.

" Те могат да намират, разпознават и унищожават подводници. И коства един или два порядъка по-малко от класическите средства, като корвети, фрегати, лични подводници и морски патрулни самолети “, сподели Риженко.

За какво най-вероятно става въпрос? От 2010 година организацията на Министерството на защитата на Съединени американски щати, отговаряща за създаването на нови технологии за потребление от военните (DARPA), работи върху план за създаване на дрон срещу подводници, който може да наблюдава съветски и китайски дизелово-електрически подводници.

Проектът получи името ACTUV: подводен безпилотен комплекс за дълготрайно следене на неядрени противников подводници - Anti-Submarine Warfare Continuous Trail Unmanned Vessel.

Коментирайки напредъка на тази работа през 2015 година, американският контраадмирал Франк Дренън го формулира по следния метод:

„ Да уловиш тихото бръмчене на захранвана с акумулатори дизелово-електрическа подводница в оживени крайбрежни води е като да се опитваш да различиш звука на един авто мотор в шумът на огромните градове ".

Няколко години по-късно в Съединените щати беше пуснат първият резултат от работата по плана ACTUV - подводният дрон Snakehead (в превод Змийска глава).

Характеристиките на работата на устройството не се разкриват. Въпреки това, въз основа на известието, че торпедните тръби на атомните подводници могат да станат негови носители, е разумно да се допусна, че диаметърът на " Snakehead " е 533 мм. Съдейки по показаните фотоси, дължината е към един и половина метра.

Висока степен на самостоятелност на дрона се обезпечава от модернизиран изкуствен интелект. Движението се задвижва от електричество от литиево-йонни акумулатори.

Принципът на модулния дизайн ви разрешава бързо да променяте бойните задачи и оборудването на Snakehead. Включително оборудването му с противокорабни и противоподводни торпеда.

И най-после, може би най-значимото в днешния ни диалог. Съвсем неотдавна, през зимата на 2022 година, американският флот стартира да тества тази водолазна измислица на своя територия. И тогава гръмна в Украйна.

Това не е ли късмет да се тества бойният капацитет на пробния „ Змейоглав “ в изискванията на същински лов за същински съветски подводници в Черно море? Естествено, дружно с Киев, като авансово са взели всички ограничения новото оръжие да не попадне в ръцете на Москва, в случай че и Одеса бъде атакувана.

Ако приемем, че пенсионираният капитан 1-ви сан Риженко в своята страна, по остарял спомен, по някакъв метод обезпечава тези опасения на Пентагона и DARPA, тогава той не говореше ли за „ Змийската глава “ в Интер предходната сряда?

Превод: СМ

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в уеб страницата www.pogled.info. Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР