В Киев бе проведен парад на унищожена руска военна техника

...
В Киев бе проведен парад на унищожена руска военна техника
Коментари Харесай

Facebook и Twitter блокираха тайна операция на САЩ за дезинформация относно Украйна 

В Киев бе извършен церемониал на унищожена съветска военна техника като част от честването на Деня на независимостта на Украйна. Гигантите на обществените медии се пробват да пресекат акциите с дезинформация за войната в Украйна
Наоми Никс, 

Акаунтите, популяризиращи известия на държавното управление на Съединени американски щати, нарушават разпоредбите на платформите против координирано неавтентично държание
Фейсбук и Twitter прекъснаха мрежа от сметки, които скрито се опитваха да повлияят на консуматори в Близкия изток и Азия с прозападни гледни точки по отношение на интернационалната политика, в това число нахлуването на Русия в Украйна, съгласно нов отчет на компанията за разбори на обществени медии Graphika и Станфордския университет. 
Според отчета, тайната интервенция за въздействие употребява сметки в Twitter, Фейсбук, Instagram и други колоси в обществените медии, с цел да разпространява изказвания, подкрепящи ползите на Съединените щати и техните съдружници, до момента в който се опълчват на други страни, в това число Русия, Китай и Иран. Кампаниите за скрито въздействие, които се организират от Русия и Иран, неведнъж са били обект на прицел от обществените платформи през годините. Тази принуда е необичаен случай, когато се открива, че спонсорирана от Съединени американски щати акция, ориентирана към задгранична аудитория, нарушава разпоредбите на фирмите. 

Акаунтите се отстраняват в миг, когато големите социални медии се пробват да пресекат акции за дезинформация за войната в Украйна. Но огромна част от тази работа е съсредоточена върху битката с напъните на съветските управляващи за поощряване на пропагандата за войната, в това число подправени изказвания за украинската военна експанзия в района или обвинения за съучастничество на западните народи във войната. 
Маргарита Франклин, представител на компанията-майка на Фейсбук, Meta, удостовери в изказване, че компанията неотдавна е премахнала мрежа от сметки, които произлизат от Съединените щати, за нарушение на разпоредбите на платформите против координирано неавтентично държание. Франклин сподели, че да първи път компанията отстранява мрежа за въздействие, фокусирана върху непознати страни и насърчаваща позицията на Съединените щати. Twitter отхвърли коментар.
Бригаден военачалник Патрик С. Райдър, прессекретар на Пентагона, сподели в изказване, че Министерството на защитата ще „ прегледа и оцени всяка информация, която Фейсбук дава “. Акаунтите споделяха новинарски публикации от медии, финансирани от държавното управление на Съединени американски щати, като Гласът на Америка и радио " Свободна Европа ", и се свързваха с уеб страници, спонсорирани от американската войска, с цел да подлагат на критика нашествието на Кремъл в Украйна. Кампаниите разпространяваха изказванието, че Русия е виновна за гибелта на почтени цивилни и други жестокости, единствено с цел да може тя да преследва своите „ имперски упоритости “, се споделя в отчета.
Кампанията постоянно имитираше тактиките, прилагани от други страни като Русия, когато се опитваха да повлияят на публичното усещане на международните събития. Например, акцията основава подправени персони с цифрово основани фотоси, представяни като самостоятелни медии и се пробва да стартира акции с хаштаг, се споделя в отчета.
Фирмата за разбори на обществените медии Graphika и Станфордската интернет обсерватория, които изготвиха отчета, означават, че тайните акции не всеки път се радват на отклик или съпричастност онлайн. „ Важно е, че данните също по този начин демонстрират рестриктивните мерки на потреблението на неавтентични тактики за генериране на ангажираност и създаване на въздействие онлайн “, означават откривателите. „ По-голямата част от изявленията и туитовете, които прегледахме, получиха не повече от шепа лайкове или ретуитове. “
След началото на войната Фейсбук, Instagram и YouTube не разрешиха или задушиха съветските държавни медийни сметки, ограничиха рекламата и ускориха своите интервенции за инспекция на обстоятелствата свързани с нашествието. Трафикът към подкрепяните от съветското държавно управление медийни канали в обществените медии внезапно набъбна в първите дни на войната и по-късно се срина, когато фирмите бяха смазани, съгласно. Оттогава украинските чиновници са маркирали хиляди туитове, видеоклипове в YouTube и други изявления в обществените медии като съветска агитация или антиукраинска тирада на омразата, само че доста от фирмите не са съумели да се оправят, съгласно неотдавнашен отчет.
                                                                                                                                                                                               
Наоми Никс е щатен създател на The Washington Post, отразявайки Meta и други обществени медии. Преди да се причисли към The Post през 2022 година, тя е била кореспондент за Bloomberg News и Chicago Tribune. 

Източник: 
Превод за " Гласове ": Георги Ванчев
 
 
 
 
 
 
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР