В Киев активно подготвят настъпление и искат от западните съюзници

...
В Киев активно подготвят настъпление и искат от западните съюзници
Коментари Харесай

“Оплакват се дори на НАТО”. Какво застрашава украинското настъпление

В Киев интензивно приготвят нахлуване и желаят от западните съдружници още танкове. В НАТО, макар обещанията, не бързат с доставките. Каква е повода за забавянето?

Т анкова армада

По време на скорошно посещаване в Киев Джо Байдън сподели, че Съединени американски щати и техните съдружници трансферират 700 танка на ВСУ. В Украйна бяха възхитени: това е доста повече, в сравнение с желаеха по-рано. Но скоро стана ясно, че американският президент е имал поради не новите доставки, а общото количество, предоставено на Киев от предходната година.

Холандският изчерпателен портал “Орикс ” разяснява:

През април 2022 година Германия и Чехия изпратиха ВСУ 38 T-72M1. Прага получи 15 “Леопард ” 2A4С и ремонтно-евакуационни машини “Бюфел ” за това;

В същото време Т-72 стартират да се доставят от Полша. Само за 11 месеца - 290 машини от Варшава;

Май-юни - 51 Т-72М1 идват от Прага. Част чехите закупуват от България;

От началото на лятото - полски ПТ-91 “Твърди ”. Варшава дава обещание още 90 единици.

Юли-август - осем Т-72А от Македония;

Октомври - 28 М-55 от Словения;

От януари 2023 година - 90 T-72EA от Чехия. Оборудването е закупено с пари от Съединени американски щати и Холандия.

Всичко това е завещание от Варшавския контракт, отчасти осъвременено. Например М-55 е словенско-израелско рационализиране на " стареца " Т-55, който получи натовско 105-мм оръдие Л7A1, динамична отбрана и нова система за ръководство на огъня. В основата на полския танк е Т-72.

Ясно е, че в този момент тези запаси са изчерпани. Вашингтон и неговите съдружници трябваше да вземат решение за прекачване на западни технологии.

Амбициозни проекти

Американците не желаеха да се откажат от личните си “Ейбрамс ”- Те оказват напън върху Германия, главната европейска танкова мощ.

В Берлин бяха подготвени само да последват образеца на Вашингтон. И Белият дом не бързаше, призоваваше съдружниците. В последна сметка на това Франция разгласи доставката на колесни танкове, Англия - тежък “Чаланджър ”. Но това не беше задоволително за Германия.

И в края на януари Белият дом се съгласи да показа Ейбрамс.

Ето какво в последна сметка ще бъде изпратено в Украйна:

14 “Чаланджър-2С ” от Англия.

14 Леопард 2А4 от Полша.

Над 100 “Леопард-1A5 ” от Германия, Дания и Холандия.

Осем “Леопард-2A4 ” от Канада и същия брой от Норвегия.

Шест “Леопард-2A4 ” от Испания.

18 “Леопард-2A6 ” от Германия и три от Португалия.

Десет “Стридван-122 ” от Швеция (модернизация на лицензиран “Леопард-2А5);

31 M1 “Ейбрамс ” от Съединени американски щати.

Всъщност обещаваха доста повече. Но Холандия и Дания се отментаха, а Финландия размени танковете с три машини за почистване на мини.

З оологическата градина “

Проблемите не свършват дотук. „ Украйна се нуждае от танкове, а не от зоологическа градина “, споделят специалистите от Фондацията за отбрана на демокрацията подполковник Джеймс Хесън и Брадли Боуман.

Те са загрижени за видовото многообразие на военната техника.

„ Обслужването на танкове е много мъчно: ще трябват ремонтни звена в частите, междинни звена и хранилища, комплицирани логистични системи за четири разнообразни вида бойни машини “, означават те.

Има потребност от амуниции и аварийни елементи. Освен това снарядите на “Чаланджър ” не са подобаващи за “Леопард ” или “Ейбрамс ” - и противоположното.

Калибърът на оръдието на остарелия “Леопард-1 ” е 105 милиметра. Както показва американският специалист Томас Нюдик, сега такива муниции на практика не се създават. Трудно е да се сътвори произвеждане, тъй че Берлин се опита да закупи снаряди от Бразилия. Отказаха му.

Американските танкове са с газотурбинни мотори, множеството украински, руско произвеждане, са с дизелови мотори. Съответно компликациите с ремонта са обезпечени.

С немската технология е още по-сложно. " Резервните елементи се създават единствено в Германия. И даже там те не са задоволителни ", оплака се оня ден полският президент Анджей Дуда.

Дълг ият път до фронта

А превозването на танкове до Украйна е логистично предизвикателство. Движението на тежка техника на НАТО е строго регламентирано. Според “Льо Монд ” френските танкове не стават за немски камиони, тъй че “Льоклерк ” ще бъдат изпратени с железопътен превоз. Маршрутът ще бъде по-дълъг.

Според военачалник Жан-Клод Алард, някогашен френски представител в Централното командване на Съединени американски щати и началник на интервенциите на контингента на НАТО в Косово, бойните машини най-вероятно първо ще бъдат доставени до румънската граница. След това - в Украйна, в атмосфера на строга секретност: прекомерно огромна цел са.

„ Необходими бяха влакове с дължина няколко километра, с цел да се настанят две френски елементи тежко съоръжение в Полша през 2022 година “, спомня си Алард.

Според “Ню Йорк Таймс ”, Западът ще би трябвало да сътвори " мозайка " от секрети направления. Изходни точки са Полша, Словакия и Германия.

Сроковете притискат

И даже всички да бъдат изведени безвредно на фронта, това е прекомерно малко. И като се има поради " зоологическата градина " от такава помощ има повече щета, в сравнение с изгода.

Тук в НАТО не бързат. До момента в Украйна са пристигнали единствено няколко полски “Леопард-2A4 ”. Останалите протакат: испанските медии се базират на нуждата от ремонт на танкове, немските означават, че едвам 30% от машините на Бундесвера са в бойна подготвеност.

Вашингтон също отсрочи изпращането на M1 “Ейбрамс ” до по-добри времена. Според министъра на сухопътните сили на Съединени американски щати Кристин Уормът превозването ще отнеме повече от година.

Въпреки това първите леопарди към този момент са се появили в зоната на бойните дейности, оповестиха управляващите на ДНР. Колко тъкмо не е ясно.

А проблемите, пред които са изправени съдружниците, не престават да се ускоряват. Всъщност за решаването им е задоволителна единствено политическа воля. Междувременно, както язвително отбелязва “Ню Йорк Таймс ”, „ потокът от танкове, за който приказват западните водачи, е по-скоро като тънка струйка “.

Превод: В. Сергеев

Гласувайте с бюлетина № 14 за ЛЕВИЦАТА и съответно за 11 МИР Ловеч с лидер на листата Румен Вълов Петков - лекар по философия, основен редактор на `Поглед.Инфо`. Подскажете на вашите другари в Ловеч кого да поддържат!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР