В Кения археолозите се натъкнаха на най-старото погребение на съвременен

...
В Кения археолозите се натъкнаха на най-старото погребение на съвременен
Коментари Харесай

Най-старото погребение в Африка разкрива тайните си

В Кения археолозите се натъкнаха на най-старото заравяне на актуален човек в Африка, съобщи Франс прес. Малкият мъртвец е бил усърдно заровен преди 78 хиляди години от околните си.

До откриването на находката се стигна след същинска научна епопея. " Мтото ", което на суахили значи " дете ", е умрял на към 3-годишна възраст в Панга я Саиди, огромна пещера, ситуирана посред гората наоколо до кенийския бряг. Тленните му остатъци в поза на зародиш са били положени в яма и завити с покров. Това приказва за добре отработен преди78 000 година траурен обред в тази общественост, формирана от Хомо сапиенс ловци-събирачи. Това е най-старото познато заравяне в Африка, където се е появил актуалният човек. Ритуалът е разказан в списанието " Нейчър " след дълги изследвания, изпъстрени с изненади.

Всичко почнало през 2013 година, когато екип археолози разкопава пещерата, където и преди са били откривани праисторически сечива. Специалистите се натъкват на необикновена празнина, съхраняваща кости. Но те се разпадат при най-малкия опит да бъдат преместени. Едва през 2017 година са осъществени спомагателни разкопки, при което е разкрита цялата яма. Тогава изниква дребен гроб, изкопан на три метра подземен, и съдържащ купчина разложени кости.

Отначало не излиза наяве дали са човешки или скотски, като се има поради размерът на погребението. " Възникна догатката, че става дума за остатъци от маймуна, спомня си Майкъл Петраля от Института " Макс Планк ", един от създателите на проучването.

Но този път били положени всички старания да бъдат непокътнати скупчените в блок кости от разложение. Те са изпратени в в Природонаучния музей в Найроби, където доста деликатно са обработени. От останките са отделени зъби, които наподобява са принадлежали на човек. Находката е изпратена в профилирана испанска лаборатория в гр. Бургос. Томографска техника разрешава да се надникне вътре в блока, без да се разпадне. " Постепенно се очерта дребен човешки скелет ",спомня си Мария Мартинон-Торес, основен създател на проучването. От разположението му станало видно, че детето е било положено на дясната си страна със сгънати крайници покрай гръдния панер.

Само черепът е бил обособен от скелета, защото главата на Мтото очевидно е била положена върху възглавничка от разложила се след това материя.

По разположението на петите експертите стигнали до извода, че трупът на детето е бил обгърнат с покров, изтъкан от растения или от животинска кожа.

Мтото е бил положен в гроба си " все едно е задремал ", с огромна грижовност от страна на околните му. Специалистите акцентират, че нашите прадеди в Африка са живели в свят от знаци, който са се старали да опознаят.

Откриването на толкоз добре непокътнати остатъци на дете в Африка е нещо извънредно рядко. Там античните човешки фосили се броят на пръстите на едната ръка. Именно на този континент бяха открити най-старите остатъци от Хомо сапиенс, датиращи отпреди 300 хиляди години. Но в Европа и в Близкия изток археолозите се натъкнаха на най-старите познати до момента погребения, датиращи отпреди 100 хиляди години.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР